Τεστ εγκυμοσύνης: 5 συχνές ερωτήσεις
Τα τεστ εγκυμοσύνης αποτελούν τον πιο εύκολο και άμεσο τρόπο να μάθει μια γυναίκα αν είναι έγκυος. Υπάρχουν δύο είδη τεστ εγκυμοσύνης: τα τεστ που υπάρχουν στα φαρμακεία, τα οποία είναι τεστ ούρων που οι γυναίκες μπορούν να κάνουν στο σπίτι τους ή σε κάποιο άλλο ασφαλές μέρος και τα αιματολογικά τεστ που γίνονται αποκλειστικά σε γυναικολογικά ιατρεία ή σε κέντρα εργαστηριακών εξετάσεων.
Παρακάτω απαντώ στις 5 συχνότερες ερωτήσεις σε σχέση με τα φαρμακευτικά τεστ εγκυμοσύνης (ούρων):
1. Πώς λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης;
Τα τεστ εγκυμοσύνης αναπτύχθηκαν ως εξετάσεις που ανιχνεύουν την ύπαρξη και την ποσότητα της ορμόνης της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), πιο συγκεκριμένα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης(β-hCG).
H β-χοριακή, όπως την αποκαλούμε εν συντομία, είναι μια ορμόνη η οποία αρχίζει να απελευθερώνεται στον οργανισμό κατά την εγκυμοσύνη. Το σώμα αρχίζει να παράγει την ορμόνη συνήθως ταυτόχρονα με την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη. Μπορεί ωστόσο η ορμόνη να υπάρχει στον οργανισμό και νωρίτερα, όμως σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν ανιχνεύεται από το τεστ.
Τα τεστ εγκυμοσύνης που υπάρχουν στα φαρμακεία ανιχνεύουν την β-χοριακή μέσω των ούρων. Τρόπος διεξαγωγής του τεστ μπορεί να διαφέρει αμυδρά από εταιρεία σε εταιρεία και χρειάζεται πάντα να ακολουθούνται επακριβώς οι οδηγίες. Συνήθως, η διαδικασία περιλαμβάνει είτε την συλλογή των ούρων σε έναν ουροσυλλέκτη/δοχείο και τη βύθιση του ειδικού στικ σε αυτό, είτε την ούρηση κατευθείαν πάνω στο στικ (κρατώντας το άκρο απευθείας στη ροή των ούρων για 5 δευτερόλεπτα). Τα ούρα δεν απαιτείται να ληφθούν συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Τα αποτελέσματα του τεστ εμφανίζονται πάνω σε αυτό είτε μέσω ενός συμβόλου (του συν ή του πλην, 1 ή 2 γραμμών, κ.α), μόλις περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, δηλαδή λίγα λεπτά. Τα τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι άμεσα διαθέσιμα από τα φαρμακεία και μπορούν να γίνουν με ηρεμία από την άνεση του σπιτιού.
2. Πότε να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;
Συνήθως ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης της περιόδου ή ιδανικά 1 εβδομάδα μετά την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Εναλλακτικά, αν ο κύκλος δεν είναι σταθερός προτείνεται τουλάχιστον 21 μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή.
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλει μια γυναίκα να κάνει τεστ είναι:
- Έχει καθυστέρηση
- Έχει συμπτώματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε εγκυμοσύνη όπως πόνος και πρήξιμο στο στήθος, πόνους περιόδου, ναυτία, συχνοουρία ή εμετό
- Είχε ελεύθερη σεξουαλική επαφή
- Είχε σεξουαλική επαφή κατά την οποία απέτυχε η μέθοδος αντισύλληψης (πχ. έσπασε το προφυλακτικό, δεν είχε λάβει το αντισυλληπτικό χάπι εκείνη την ημέρα, κ.ά.)
- Έχει συχνές σεξουαλικές επαφές με τον σύντροφο, επειδή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν
- Έχει υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση
- Για προληπτικούς λόγους, για τη διενέργεια άλλων εξετάσεων ή επεμβάσεων
3. Πότε υπάρχει πιθανότητα ένα τεστ εγκυμοσύνης να μη βγάλει σωστό αποτέλεσμα;
Τα φαρμακευτικά τεστ εγκυμοσύνης είναι αξιόπιστα κατά 99% σχεδόν, αν έχουν γίνει σωστά ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίζουν λανθασμένο αποτέλεσμα αν δεν έχουν ακολουθηθεί σωστά οι οδηγίες, όπως για παράδειγμα αν δεν βυθιστεί το στικ στα ούρα στον απαιτούμενο χρόνο.
Σπανιότερα, υπάρχει η πιθανότητα να βγει λανθασμένο αποτέλεσμα εξαιτίας διαφόρων άλλων παραγόντων, όπως:
- Το τεστ έγινε πολύ σύντομα μετά τη σεξουαλική επαφή.
- Έχει υπάρξει πρόσφατα τοκετός, εξωμήτρια κύηση, αποβολή ή έκτρωση, συνεπώς υπάρχει ακόμα η ορμόνη στον οργανισμό.
- Η γυναίκα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για θεραπεία γονιμότητας, η οποία επηρεάζει το αποτέλεσμα του τεστ.
- Η γυναίκα πάσχει από κάποια γυναικολογική πάθηση όπως η αδενομύωση, η κύστη ωοθήκης ή κάποιο σπάνιο είδος καρκινώματος ή όγκου.
4. Πότε πρέπει να επισκεφτώ γυναικολόγο;
Είτε το φαρμακευτικό τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό, αλλά υπάρχει ακόμα η υποψία εγκυμοσύνης, συνίσταται η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο. Η διενέργεια της αιματολογικής εξέτασης της β-χοριακής είναι το επόμενο σημαντικό βήμα, καθώς δίνει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και μπορεί να αποκαλύψει κατά προσέγγιση την εβδομάδα κύησης.
5. Είναι αξιόπιστα τα τεστ εγκυμοσύνης με υλικά που έχουμε στο σπίτι;
Πριν από την ανάπτυξη των τεστ εγκυμοσύνης, οι άνθρωποι έψαχναν πάντοτε τρόπους να πάρουν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούσαν, όπως για παράδειγμα το αν κάποια είναι έγκυος. Εξαιτίας αυτού είχαν αναπτύξει διάφορα εμπειρικά τεστ εγκυμοσύνης, όπου συνήθως αναμείγνυαν κάποιο εύκολα προσβάσιμο υλικό, όπως για παράδειγμα αλάτι ή ζάχαρη, με ούρα, κρίνοντας για την ύπαρξη εγκυμοσύνης από τη χημική αντίδραση που προκύπτει.
Ερευνητές έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα αυτών των τεχνικών και για καμία από αυτές δεν έχει προκύψει ότι είναι σωστές και αξιόπιστες.