Αντισυλληπτικά χάπια 

antisilliptika-1200x1200.jpg

 

Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια;

Τα αντισυλληπτικά είναι φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή χαπιού, τα οποία λαμβάνονται για να εμποδίσουν μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ως αντισυλληπτική μέθοδος, έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (πάνω από 90%), αρκεί να λαμβάνονται ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες.

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν μικρή ποσότητα από ορμόνες που υπάρχουν στον οργανισμό και επηρεάζουν τον κύκλο της περιόδου. Ανάλογα με τις ορμόνες που περιέχουν, χωρίζονται σε δύο είδη:

 1. Τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.
 2. Τα αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη.

 

Πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά;

Οι ορμόνες που περιέχουν τα αντισυλληπτικά επιδρούν στη φυσική διαδικασία του κύκλου της περιόδου, εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Το σταμάτημα ή τη μείωση της ωορρηξίας.
 • Την αύξηση της πυκνότητας τη τραχηλικής βλέννας, η οποία εμποδίζει το σπερματοζωάριο να φτάσει στο ωάριο.
 • Τη λέπτυνση του ενδομήτριου, εμποδίζοντας το ζυγωτό να αναπτυχθεί.

 

Μπορώ να μείνω έγκυος, ενώ παίρνω αντισυλληπτικά;

Τα αντισυλληπτικά έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (πάνω από 90%), αρκεί να λαμβάνονται ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και η πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της χρήσης τους: Τα αντισυλληπτικά πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά περίπου την ίδια ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται.

Μετά τη λήψη του πρώτου χαπιού, χρειάζονται 7 ημέρες για να υπάρχει πραγματική αντισύλληψη. Αντίστοιχα, αν μια μέρα δε ληφθεί χάπι, χρειάζεται 7 ημέρες για να είναι σίγουρη η προστασία. Στο ενδιάμεσο χρειάζεται να χρησιμοποιείται άλλος τρόπος αντισύλληψης. Κατά συνέπεια, αν τα χάπια δε λαμβάνονται συστηματικά, δε μπορούν να παρέχουν προστασία στο 100%.

Ανάλογα με το φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται μπορεί να υπάρχουν και άλλες οδηγίες χρήσης. Υπάρχουν για παράδειγμα σκευάσματα που λαμβάνονται για 21, 24,28 ή ακόμα και 91 συνεχόμενες ημέρες, ακολουθούμενες από μερικές μέρες που δε λαμβάνονται καθόλου.

 

Γιατί να πάρω αντισυλληπτικά;

Τα αντισυλληπτικά, πέρα από την κύρια χρήση τους μπορούν να προσφέρουν φαρμακευτική βοήθεια για διάφορα ζητήματα υγείας ή παθήσεις όπως:

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αντισυλληπτικών χαπιών

Τα πλεονεκτήματα της αντισύλληψης μέσω χαπιών είναι σημαντικά:

 • Προσφέρουν πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας (πάνω από 90%), αν ληφθούν σωστά.
 • Είναι πρακτικός τρόπος, αφού λαμβάνεται απλά ένα χάπι κάθε μέρα.
 • Συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της περιόδου.
 • Είναι άμεσα αναστρέψιμος τρόπος, καθώς η γονιμότητα επανέρχεται μόλις σταματήσει η λήψη τους.
 • Δεν επιδρά στον αυθορμητισμό που μπορεί να έχει μια σεξουαλική επαφή, εφόσον η προστασία υπάρχει ήδη.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα, που αξίζει να ληφθούν υπόψη στην επιλογή αντισυλληπτικής μεθόδου:

 • Δεν προσφέρουν προστασία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Η λήψη τους απαιτεί οργάνωση, συστηματικότητα και συνέπεια.
 • Μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως ευαισθησία στο στήθος, πονοκεφάλους και ναυτία.
 • Αντισυλληπτικά χάπια με οιστρογόνα και προγεστερόνη δε συνίστανται για γυναίκες που θηλάζουν, που έχουν θρομβοφιλία, οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.
 • Αν λαμβάνεται άλλη φαρμακευτική αγωγή όπως αντιβίωση, για τη θεραπεία του HIV ή για την επιληψία, μπορεί να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά τους.

Η επιλογή της μεθόδου αντισύλληψης είναι φυσικά και προσωπική επιλογή που λαμβάνεται πάντοτε μετά από συμβουλευτική με το γυναικολόγο και τη διεξαγωγή εξετάσεων, αν κριθούν απαραίτητες. Αν τα αντισυλληπτικά δεν είναι μια θελκτική επιλογή, εναλλακτικοί τρόποι είναι το σπιράλ και τα προφυλακτικά, ενώ αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εγκυμοσύνης, μια επιλογή αποτελεί η επείγουσα αντισύλληψη.

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ