Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


Η υστεροσκόπηση αποτελεί μια ιατρική μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων που σχετίζονται με τη μήτρα. Πρόκειται για μια διαδικασία, πολύτιμη για την προσεκτικότερη διερεύνηση της μήτρας και του ενδομήτριου με τη βοήθεια οπτικών μέσων υψηλής ευκρίνειας.


what-is-hysteroscopy

Διαγνωστική υστεροσκόπηση

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται ευρέως στη γυναικολογία για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που βιώνουν οι γυναίκες όπως:

Την περαιτέρω διερεύνηση παθήσεων που έχουν ήδη διαφανεί από παραδοσιακές εξετάσεις ή κλινικές υποψίες του ιατρού, όπως:


Πώς διενεργείται μια υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μια σύντομη και απλή ιατρική μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται μέσα στον χώρο της κλινικής, κατά προτίμηση σε συγκεκριμένες ημέρες της περιόδου(συνήθως από την 5η  έως την 11η ημέρα) κατόπιν διενέργειας ενός σύντομου προεγχειρητικού ελέγχου. Η ασθενής επιστρέφει σπίτι της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση διεξάγεται με τη χρήση του υστεροσκοπίου, ενός εξειδικευμένου και πολύ λεπτού ιατρικού εργαλείου, το οποίο έχει ενσωματωμένη κάμερα και πηγή φωτός. Πριν από την εισαγωγή του υστεροσκοπίου στον κόλπο, ο ιατρός καθαρίζει με αντισηπτικό διάλυμα τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Εάν κριθεί αναγκαίο, λαμβάνεται και δείγμα για την πραγματοποίηση ιστολογικής εξέτασης (βιοψία).

Συνήθως, η υστεροσκόπηση δεν είναι επίπονη για τις ασθενείς. Παρόλα αυτά, καθώς η ανοχή στον πόνο είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο, και ανάλογα με την αιτία της υστεροσκόπησης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά είδη αναισθησίας, συμπεριλαμβανομένης και της ολικής αναισθησίας.

Κατά τις επόμενες μέρες από την υστεροσκόπηση, μπορεί η ασθενής να έχει κολπικές εκκρίσεις ή συμπτώματα παρόμοια με της εμμήνου ρύσεως, γι αυτό συστήνεται η αποχή από σεξουαλικές επαφές και σκευάσματα όπως ταμπόν και υπόθετα για μερικές ημέρες.


Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της υστεροσκόπησης ως ιατρικής μεθόδου που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων που σχετίζονται με το ενδομήτριο και τη μήτρα. Πιο συγκεκριμένα, η υστεροσκόπηση:

  • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Είναι σύντομη διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία της ασθενούς
  • Δεν επηρεάζει τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως
  • Δεν επηρεάζει την άμεση ικανότητα κύησης
  • Έχει πολύ σπάνια επιπλοκές
  • Είναι σχετικά ανώδυνη
  • Δε χρειάζεται νοσηλεία
  • Προσφέρει άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων

Περισσότερα θέματα στην ενότητα Υστεροσκόπηση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589