Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6951413918


ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Εμμηνόπαυση, ένα φυσικό γεγονός


Εµµηνόπαυση ονοµάζεται η οριστική διακοπή της εµµήνου ρύσεως. Μια γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση όταν οι ωοθήκες της σταματούν να παράγουν ορμόνες. Συνήθως η εμμηνόπαυση εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών∙ στην Ελλάδα η µέση ηλικία εµµηνόπαυσης προσδιορίζεται στα 51 έτη.Η διάγνωση της εµµηνόπαυσης τίθεται µετά την πάροδο 12 µηνών από την τελευταία έµµηνο ρύση. Η περιεμμηνόπαυση, κλιμακτήριος ή εμμηνοπαυσιακή μετάβαση αποτελεί μία περίοδο 5-10 ετών, η οποία προηγείται και έπεται της εμμηνόπαυσης. Είναι η μεταβατική περίοδος από την κυκλική παραγωγή των ωοθηκικών ορμονών στην πλήρη παύση της λειτουργίας του ωοθηκικού ιστού. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης το γυναικείο σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα και διαπιστώνεται µια µείωση της διάρκειας του κύκλου κατά 2-5 ηµέρες. Επίσης, παρατηρείται διαλείπουσα ωοθηκική λειτουργία, µε απουσία ωοθυλακιορρηξίας κατά διαστήµατα. Έτσι λοιπόν η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση δεν είναι παρά φυσιολογικά γεγονότα, όπως η εφηβεία.

Σε κάποιες γυναίκες η εμμηνόπαυση έρχεται πολύ νωρίτερα από τη φυσιολογική ηλικία. Η κατάσταση αυτή σε ηλικίες μικρότερες των 45 ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση και σε ηλικίες μικρότερες των 40 ονομάζεται πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (premature ovarian failure).


Κλιμακτηριακό σύνδρομο

Το κλιμακτηριακό σύνδρομο αποτελεί την κύρια επίπτωση της εμμηνόπαυσης. Το πιο ενοχλητικό και βασανιστικό σύμπτωμα είναι οι εξάψεις. Στη σταδιακή μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων οφείλονται τα εξίσου δυσάρεστα συμπτώματα, όπως οι διαταραχές του ύπνου, η αϋπνία, η απώλεια  ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες, η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, τα φουσκώματα,  οι αρθραλγίες, η κολπική ξηρότητα, οι επώδυνες σεξουαλικές επαφές και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Η βοήθεια του γιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος θα σας συνοδεύσει σε αυτή τη φυσική διαδρομή της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, προσφέροντάς σας ανακούφιση όλων των δυσάρεστων συμπτωμάτων και θα σας συμβουλεύσει για την πρόληψη όλων των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως η οστεοπόρωση και η υπέρταση. Ο γιατρός είναι στη διάθεσή σας και για ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτό το στάδιο της ζωής σας.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Γυναικολογία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6951413918