Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

Ινομυώματα Μήτρας


Τα ινομυώματα είναι οι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα και αποτελούν τους πιο συχνούς όγκους που ανευρίσκονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα αίτια της ανάπτυξης ινομυωμάτων δεν είναι ξεκάθαρα, υπάρχει μια σχέση με την κληρονομικότητα και σχετίζονται με την παραγωγή οιστρογόνων από τον οργανισμό. Γι αυτό το λόγο η εμφάνιση τους είναι συχνότερη σε γυναίκες ηλικίας 35-50 ετών, και σε υπέρβαρες ή εγκυμονούσες γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 3 γυναίκες θα εμφανίσουν ινομυώματα κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής τους, χωρίς να κρίνεται αναγκαία σε όλες τις περιπτώσεις η ιατρική αντιμετώπισης τους.


inomioma-laparoskopisi-therapia

Είδη Ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα χωρίζονται σε τρία είδη, ανάλογα με το μέγεθος και την θέση τους στη μήτρα:

 • Ενδοτοιχωματικά Ινομυώματα

Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο είδος ινομυωμάτων και αναπτύσσονται στο εσωτερικό του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας. Είναι πιθανό, εάν αποκτήσουν μέγεθος πάνω από 2-3 εκατοστά να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα με αποτέλεσμα περισσότερο πόνο ή αιμορραγία κατά την περίοδο.

 • Υπορρογόνια Ινομυώματα

Πρόκειται για ινομυώματα που αναπτύσσονται επιφανειακά και περιμετρικά της μήτρας. Μπορούν να αποκτήσουν ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος, ξεπερνώντας τα 5-6 εκατοστά, δημιουργώντας προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και το έντερο.

 • Υποβλεννογόνια Ινομυώματα

Πρόκειται για ινομυώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας. Εξαιτίας της θέσης τους προκαλούν πιο έντονα συμπτώματα, ιδίως αιμορραγία, ακόμα και αν είναι μικρά σε μέγεθος

Συμπτώματα Ινομυωμάτων

Σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία ινομυωμάτων είναι τελείως ασυμπτωματική και η διάγνωση τους γίνεται κατά τη διάρκεια προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου. Ωστόσο, τα ινομυώματα μπορούν να συνοδεύονται από συμπτώματα όπως:

 • Προβλήματα κατά την έμμηνο ρύση όπως δυσμηνόρροια, μεγάλη διάρκεια ή μεγάλες ποσότητες αίματος
 • Αιμορραγία εκτός της περιόδου
 • Κοιλιακό ή πυελικό πόνο
 • Πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Πόνο στη μέση
 • Συχνοουρία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Προβλήματα γονιμότητας
 • Επιπλοκές εγκυμοσύνης
 • Αναιμία

Διάγνωση Ινομυωμάτων

Η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται συνήθως μέσω γυναικολογικού υπερηχογραφήματος. Ωστόσο, ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς μπορεί ο ιατρός να συστήσει μια μικρή λαπαροσκόπηση, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει αποτελεσματικότερα το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων στη μήτρα. Με αυτό τον τρόπο ο ιατρός μπορεί είτε να αφαιρέσει άμεσα τα ινομυώματα, είτε να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας προσαρμοσμένο στην κλινική εικόνα της ασθενούς.

Θεραπεία Ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα αποτελούν μια ιδιαίτερη γυναικολογική πάθηση, η οποία απαιτεί μια ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία εκ μέρους του ιατρού, ώστε να προτείνει τη σωστή θεραπευτική μέθοδο.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ινομυωμάτων που δε χρειάζονται θεραπεία, καθώς υποχωρούν σταδιακά ενώ προχωράει η εγκυμοσύνη ή μετά τον τοκετό και κατά την εμμηνόπαυση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση τους με επανεξέταση κάθε 6-12 μήνες, ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού.

Τα ινομυώματα, όπως και η ενδομητρίωση, δε θεραπεύονται αποτελεσματικά με φάρμακα. Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να μικρύνουν το μέγεθος των ινομυωμάτων, αλλά λόγω έντονων παρενεργειών μπορούν να δοθούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η μόνη μέθοδος αποτελεσματικής θεραπείας είναι χειρουργική, συνήθως μέσω λαπαροσκόπησης.

Σε κάποιες πιο περίπλοκες σοβαρές περιπτώσεις ινομυωμάτων, ο ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη τα κλινικά ευρήματα, το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και το είδος, το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων, μπορεί να συστήσει ανοιχτό χειρουργείο ή υστερεκτομή.


Διαβάστε περισσότερα για τη λαπαροσκόπηση ως θεραπεία των ινομυωμάτων

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων μέσω λαπαροσκόπησης είναι αναγκαία, σε περιπτώσεις όπου τα ινομυώματα:

 • Εμποδίζουν ή μειώνουν τη γονιμότητα
 • Αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς
 • Προκαλούν συμπτώματα που ταλαιπωρούν την ασθενή
 • Οι διαστάσεις ενέχουν τον κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών σε περίπτωση εγκυμοσύνης, καθώς κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης παρατηρείται ταχεία αύξηση των διαστάσεων των ινομυωμάτων

Περισσότερα θέματα στην ενότητα Γυναικολογία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589