Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η Αξία του Προληπτικού Ελέγχου


Ο προληπτικός έλεγχος στη γυναικολογία αφορά τη γυναικολογική εξέταση που διεξάγεται περιοδικά, κάποιες συμπληρωματικές απλές εξετάσεις και ιατρική συμβουλευτική. Η διαδικασία του προληπτικού ελέγχου είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση συνηθισμένων γυναικολογικών παθήσεων όπως οι λοιμώξεις του κόλπου, οι κολπίτιδες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου ή της μήτρας και ο καρκίνος του μαστού.


gynaikologos-endomitriosi-diagnosi

Πότε συνιστάται προληπτικός έλεγχος;

Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται μέσω γυναικολογικής εξέτασης και συνιστάται να πραγματοποιείται τουλάχιστον με μία επίσκεψη ετησίως. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτή η συχνότητα μπορεί να αυξηθεί, όπως για παράδειγμα όταν παρακολουθείται μια διαγνωσμένη πάθηση. Επιπλέον επισκέψεις απαιτούνται και όταν εμφανίζεται ή υπάρχει υποψία γυναικολογικού προβλήματος.

Ο  προληπτική γυναικολογική εξέταση πρέπει να ξεκινάει με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας.

Προληπτικός έλεγχος και γυναικολογική εξέταση

Η γυναικολογική εξέταση είναι μια διαδικασία που, για να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται η ασθενής να εμπιστευτεί τον ιατρό και να χαλαρώσει μέσα στο περιβάλλον του ιατρείου, ενώ ταυτόχρονα ο ιατρός να κάνει την ασθενή να αισθανθεί άνετα από την πρώτη επίσκεψη. Για τη διεξαγωγή της γυναικολογικής εξέτασης, είναι απαραίτητη η αφαίρεση των ρούχων και η χρήση της ειδικής εξεταστικής φούστας, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό κάθε ασθενής να εξοικειωθεί με το σώμα της από νεαρή ηλικία.

Προληπτικός έλεγχος και συμβουλευτική

Ένα σημαντικό κομμάτι του προληπτικού ελέγχου αποτελεί η συμβουλευτική, όπου ο ιατρός αφιερώνει χρόνο στην ασθενή, ώστε να χτίσει μια ουσιαστική σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Με αυτό τον τρόπο η ασθενής νιώθει αρκετά ασφαλής και σίγουρη, ώστε να συζητήσει μαζί του ευαίσθητα και προσωπικά ζητήματα όπως, η σεξουαλική ζωή, η ανατομία των γεννητικών οργάνων και οι πρακτικές συνήθειες της καθημερινότητας και να θέσει προβληματισμούς ή απορίες που προκύπτουν πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Το κομμάτι του προληπτικού ελέγχου που αφορά τη συμβουλευτική είναι εξίσου σημαντικό με την γυναικολογική εξέταση, καθώς η γνώση αυτών των ζητημάτων αποτελεί για τον ιατρό το υπόβαθρο για την παροχή ιατρικής βοήθειας και αντιμετώπισης οποιουδήποτε θέματος προκύψει. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς ο ιατρός δίνει εξατομικευμένες οδηγίες που αφορούν την υγιεινή, την αντισύλληψη, την ανακούφιση του πόνου, τις διαταραχές περιόδου, τη γονιμότητα κ.ά., ή ειδικές οδηγίες για την αποτελεσματική θεραπεία παθήσεων.


Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου

Οι συνηθέστερες εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο ιατρείο σε μια τυπική επίσκεψη προληπτικού ελέγχου, ανάλογα και με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, είναι:

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος τονίζει την αξία του προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων, προσφέροντας στο ιατρείο του ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών. Ο προληπτικός έλεγχος εξασφαλίζει τη σωματική υγεία των γυναικών, συμβάλλοντας στην προστασία ή τη βελτίωση της αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας τους. Από την εφηβεία και τις πρώτες σεξουαλικές επαφές μέχρι την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί έναν σύμμαχο που βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Γυναικολογία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589