Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Πόσων Εβδομάδων είμαι Έγκυος; Πότε θα Γεννήσω;

ΠΟΤΕ-ΘΑ-ΓΕΝΝΗΣΩ_SITE.jpg

Στην καθημερινή ζωή, αλλά και στη γυναικολογία έχει επικρατήσει να μετράμε την εγκυμοσύνη με εβδομάδες και να λέμε ότι η μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες (280 ημέρες), ορίζοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αυτή η μέτρηση της διάρκειας μιας εγκυμοσύνης, ονομάζεται «Κανόνας του Naegele» και προέρχεται από την έρευνα του γυναικολόγου Franz Naegele στα μέσα του 19ου αιώνα. 

O «Κανόνας του Naegele» αποτελεί ένα πολύ απλό εργαλείο για τη μέτρηση των εβδομάδων εγκυμοσύνης και της πιθανής ημερομηνίας τοκετού. Μετρώντας από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου προσθέτουμε 1 χρόνο και 7 ημέρες και αφαιρούμε 3 μήνες. Για παράδειγμα αν η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου είναι 23 Απριλίου, η πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι η 30η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. 

Ωστόσο, ο «Κανόνας του Naegele», παρά τη χρησιμότητα του, αποτελεί έναν δείκτη που αποτυπώνει κατά κάποιο τρόπο ένα μέσο όρο, μια τυπική ένδειξη της διάρκειας μιας εγκυμοσύνης. Στη σύγχρονη εποχή μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια η εβδομάδα  εγκυμοσύνης και η πιθανή ημερομηνία τοκετού κατά τον προγεννητικό έλεγχο με εξετάσεις όπως το μαιευτικό υπερηχογράφημα, ενώ η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει εντοπίσει κάποιους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια της. Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με την κληρονομικότητα, τη φυσιολογία και την υγεία της εγκύου. 

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έγκυρες έρευνες είναι:

  • Η διάρκεια και περιοδικότητα της εμμήνου ρύσεως της εγκύου

Ο «Κανόνας του Naegele», δημιουργήθηκε και αποδίδει αρκετά καλά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με σταθερό κύκλο των 28 ημερών. Δεδομένου ότι και η περιοδικότητα των 28 ημερών αποτελεί έναν μέσο όρο και πολλές γυναίκες είτε έχουν έμμηνο ρύση διαφορετικής περιοδικότητας, είτε αντιμετωπίζουν διαταραχές περιόδου, ο κανόνας δεν μπορεί να δώσει σωστά αποτελέσματα. 

Επιπλέον, ακόμα και αν υπάρχει σταθερός κύκλος, η σύγχρονη ιατρική έχει συμπεράνει ότι υπάρχουν τρείς «ζώνες» κατά την αναπαραγωγική περίοδο της γυναίκας, κατά τις οποίες αλλάζει η περιοδικότητας της εμμήνου ρύσεως:

  1. Από την έναρξη της περιόδου μέχρι και τα 19, κατά την οποία ο κύκλος δεν είναι σταθερός.
  2. Το διάστημα 20-40 χρονών, κατά το οποίο υπάρχει μια σταθεροποίηση, εάν δεν υφίστανται διαταραχές περιόδου ή άλλες παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα
  3. Από τα 40 μέχρι την εμμηνόπαυση, κατά την οποία ο κύκλος μικραίνει σε διάρκεια και εν τέλει διαταράσσεται, εξαιτίας της. 
  • Η χρονική στιγμή της ωορρηξίας

Συμπληρωματικά, πέραν της περιοδικότητας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η χρονική στιγμή της ωορρηξίας κατά την έμμηνο ρύση, καθώς και αυτή παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. 

  • Η εθνικότητα της εγκύου

Ο «Κανόνας του Naegele» έχει αποδειχθεί κατ εξακολούθηση ότι είναι ανακριβής για τις έγχρωμες και αφροαμερικάνες γυναίκες, οι εγκυμοσύνες των οποίων οποίες φαίνεται ότι διαρκούν περίπου 7 ημέρες λιγότερο από τις λευκές γυναίκες. 

  • Εάν πρόκειται για πρώτη εγκυμοσύνη

Οι εγκυμοσύνες που είναι οι πρώτες για τη γυναίκα είναι κατά κανόνα μεγαλύτερες σε διάρκεια σε σχέση με δεύτερες, τρίτες, κ.ο.κ. Η διαφορά στη διάρκεια μπορεί να είναι από 1 έως 8 ημέρες, με το μέσο όρο να είναι στις 3 ημέρες.  

  • Το ύψος της εγκύου

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι όσο ψηλότερη είναι η γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η εγκυμοσύνη. Το γεγονός αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι στις κοντύτερες γυναίκες, η μήτρα, καθώς μεγαλώνει φιλοξενώντας το έμβρυο, φτάνει πιο νωρίς σε επαφή με τα υπόλοιπα όργανα, τους κοιλιακούς μύες και το διάφραγμα, από ότι σε μια ψηλότερη γυναίκα. 

  • Το βάρος της εγκύου

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν σε τοκετό μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Παρόλο που οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει στους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, ερευνάται η πιθανότητα να σχετίζεται με τα διαφορετικά επίπεδα οιστρογόνων στις παχύσαρκες ασθενείς. 

  • Η ηλικία της εγκύου

Πρόκειται για ένα ζήτημα που ακόμα ερευνάται, καθώς κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες κάτω από τα 30 έχουν μεγαλύτερη διάρκεια εγκυμοσύνης από αυτές άνω των 30, ενώ κάποιες άλλες έρευνες εμφανίζουν τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Οι παραπάνω παράγοντες αποτελούν στοιχεία που οι γυναικολόγοι λαμβάνουν υπόψη τόσο κατά την εύρεση της πιθανής ημερομηνίας τοκετού, όσο και κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης στο τελευταίο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, η ιατρική κοινότητα θεωρεί πλέον τον «Κανόνα του Naegele» περισσότερο ως ένα γενικό δείκτη, παρά ως βεβαιότητα, αντιμετωπίζοντας κάθε εγκυμοσύνη εξατομικευμένα. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα αποφυγής περιπτώσεων πρόκλησης τοκετού σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να βιώσουν την εμπειρία του φυσικού τοκετού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589