ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΜΗΤΡΑΣ


Τί είναι οι πολύποδες μήτρας;

Οι πολύποδες μήτρας είναι υπερπλασίες ή όγκοι των ιστών και των αδένων της μήτρας, οι οποίοι εμφανίζονται στα εσωτερικά τοιχώματα και μπορούν να αναπτυχθούν σε όλη την κοιλότητα της μήτρας. Πολύποδες μπορούν να εμφανιστούν στο ενδομήτριο (πολύποδες ενδομήτριου), οι οποίοι προκύπτουν από την υπερβολική αναπαραγωγή των κυττάρων του ενδομήτριου, αποτελούν την πιο συχνή αιτία ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας και διαταραχών περιόδου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες είναι καλοήθης, ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό τους μπορεί να αποτελούν προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορούν δυνητικά να μετασχηματιστούν σε καρκίνο του ενδομήτριου ή του τραχήλου της μήτρας.

Οι πολύποδες μήτρας ποικίλλουν σε μέγεθος: μπορούν να ξεκινήσουν από λίγα χιλιοστά και να φτάσουν μέχρι και αρκετά εκατοστά, ενώ μπορεί να εμφανίζεται μόνο ένας ή πολλοί. Αν και μπορούν να εμφανιστούν σε γυναίκες κάθε ηλικίες, οι πολύποδες μήτρας εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες που διανύουν ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.


ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ

Συμπτώματα πολυπόδων μήτρας

Πολλές φορές οι πολύποδες μήτρας δεν εμφανίζουν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία μετά από προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο. Τα συνηθέστερα συμπτώματα των πολυπόδων μήτρας είναι:

  • Οι διαταραχές περιόδου, όπως ο πόνος, οι μεγάλες ποσότητες αίματος και η μεσοκυκλική αιμορραγία (αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο)
  • Η αιμορραγία κατά την εμμηνόπαυση
  • Ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά από σεξουαλική επαφή
  • Η δυσκολία σύλληψης και η υπογονιμότητα

Η διάγνωση του πολύποδα ενδομητρίου πραγματοποιείται μέσα από εξετάσεις όπως το γυναικολογικό υπερηχογράφημα και η υστεροσκόπηση, ενώ, ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη ενός δείγματος για την πραγματοποίηση ιστολογικής εξέτασης (βιοψίας). Με αυτό τον τρόπο ο ιατρός μπορεί να διερευνήσει τη σύσταση, το πλήθος και το μέγεθος των πολυπόδων, ώστε να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας προσαρμοσμένο στην κλινική εικόνα της ασθενούς.


Θεραπεία πολυπόδων μήτρας

Ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων, τη σύσταση, το πλήθος και το μέγεθος των πολυπόδων μήτρας και το ατομικό ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει είτε συστηματική ιατρική παρακολούθηση και συντηρητική θεραπεία μέσω εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής, είτε αφαίρεση των πολυπόδων μήτρας.

Για την αφαίρεση των πολυπόδων μήτρας η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας είναι η υστεροσκόπηση.


Διαβάστε περισσότερα για την υστεροσκόπηση

Πιθανά αίτια πολυπόδων μήτρας

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ανάπτυξη των πολυπόδων μήτρας σχετίζεται με τα επίπεδα των ορμονών και ιδιαίτερα των οιστρογόνων, ενώ τα πιθανά αίτια εμφάνισης τους συμπεριλαμβάνουν:


Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της υστεροσκόπησης ως θεραπεία για την αφαίρεση πολυπόδων μήτρας με ασφαλή, άμεσο και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Υστεροσκόπηση