Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΠΥΕΛΙΚΕΣ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τί είναι η λαπαροσκόπηση;


Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery), η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα, χωρίς να κάνει μεγάλες τομές. Διεξάγεται με τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη γυναικολογία για τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση ενός πλήθους παθήσεων, όπως κύστη ή όγκος ωοθήκης, ινομυώματα, ενδομητρίωση, καρκίνος ενδομητρίου, κ.ά.

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με μια μικρή τομή κοντά στον ομφαλό, μέσω της οποίας ο ιατρός εισάγει το λαπαροσκόπιο, το οποίο αναμεταδίδει την εικόνα σε μια ή περισσότερες οθόνες υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας στον ιατρό μια καθαρή εικόνα της περιοχής. Στη συνέχεια, ο ιατρός εκτελεί δύο ή τρεις μικρές τομές στην κοιλιά, διαμέσου των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία, ώστε να φτάσουν στο κατάλληλο σημείο.


Διαβάστε περισσότερα για τη λαπαροσκόπηση

laparoscopy-Pelvic-Adhesions

Τί είναι οι πυελικές συμφύσεις;

Ως πυελικές συμφύσεις ονομάζουμε τον ινώδη ιστό που εμφανίζεται στην επιφάνεια οργάνων της πυέλου, ο οποίος δημιουργεί μη φυσιολογικές συνδέσεις, συγκολλώντας τα όργανα και την κοιλιά μεταξύ τους. Τα όργανα που μπορούν να επηρεάσουν οι πυελικές συμφύσεις είναι η μήτρα, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, το έντερο και η ουροδόχος κύστη, ωστόσο τα περισσότερα προβλήματα γονιμότητας δημιουργούνται από πυελικές συμφύσεις των σαλπίγγων.

Οι πυελικές συμφύσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Ο μόνος τρόπος διάγνωσης των πυελικών συμφύσεων είναι η λαπαροσκόπηση.

Συνήθως, οι πυελικές συμφύσεις εμφανίζονται μετά από λοιμώξεις και πυελικές φλεγμονές, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας της προβληματικής επούλωσης των ιστών και σε παθήσεις όπως η ενδομητρίωση.

Συμπτώματα πυελικών συμφύσεων

Οι πυελικές συμφύσεις μπορούν να συνοδεύονται από συμπτώματα όπως:

  • Κοιλιακό ή πυελικό πόνο
  • Ναυτία ή εμετό
  • Πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Προβλήματα γονιμότητας

Γιατί να κάνετε λαπαροσκόπηση σε περίπτωση πυελικών συμφύσεων;

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία των πυελικών συμφύσεων είναι η αφαίρεση τους και διόρθωση των ιστών της περιοχής μέσω λαπαροσκόπησης, μέθοδος που ονομάζεται λύση συμφύσεων. Μέσω της λαπαροσκοπικής λύσης των συμφύσεων των σαλπίγγων ή άλλων οργάνων, αποκαθίσταται η λειτουργία των πυελικών οργάνων, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα δημιουργίας νέων συμφύσεων στο μέλλον.

Πέρα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου σε σχέση με ανοικτή επέμβαση, η ιατρική διαδικασία που ακολουθείται με τη διοχέτευση του αερίου στην κοιλιακή κοιλότητα και τη διόγκωση της, επιτρέπει τον σαφή εντοπισμό των πυελικών συμφύσεων.

Σε μερικές περιπτώσεις, η λαπαροσκόπηση μπορεί να περιλαμβάνει, πέρα από την αφαίρεση των πυελικών συμφύσεων στα σημεία όπου εμφανίζονται, και άλλες ιατρικές διαδικασίες. Οι συνηθέστερες ιατρικές διαδικασίες που συνοδεύουν τις πυελικές συμφύσεις είναι η αφαίρεση ινομυωμάτων, η σαλπιγγοπλαστική και η αποκατάσταση της λειτουργίας των σαλπίγγων.

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει ότι η λαπαροσκόπηση είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος για τη διάγνωση και αποκατάσταση των πυελικών συμφύσεων.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Λαπαροσκόπηση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589