Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Μελετώντας το ζευγάρι


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην υπογονιμότητα, και χρειάζεται προσεκτική μελέτη του ζευγαριού για την επίλυση του προβλήματος.


infertility

Η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται κυρίως σε διαταραχές του σπέρματος. Όλα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων, τα οποία πρέπει να είναι επαρκή – περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανά ml – με σωστή κινητικότητα και μορφολογία.

Η γυναικεία υπογονιμότητα οφείλεται συνήθως σε ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές των αναπαραγωγικών οργάνων. Τα πιο συχνά αίτια γυναικείας υπογονιμότητας είναι τα εξής:

Εν ολίγοις, είναι σαφές ότι η υπογονιμότητα του ζευγαριού είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα.


Πριν από την επίσκεψη

Είναι χρήσιμο να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με το αναπαραγωγικό ιστορικό των οικογενειών του ζεύγους (Πόσων ετών μπήκε η μητέρα σας ή η αδελφή σας στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών; Υπάρχουν κληρονομικές ασθένειες;). Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός εάν η οικογένειά σας έχει μια γενετική ασθένεια (εκ γενετής ανωμαλίες, διανοητική καθυστέρηση), μεταβολικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης), ενδοκρινικές διαταραχές (όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς), χρόνια λοιμώδη νοσήματα (π.χ. φυματίωση).

Ιστορικό ζεύγους

Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει πόσο καιρό αναζητείτε μία εγκυμοσύνη, ποια αντισυλληπτικά χρησιμοποιήσατε, πόσες σεξουαλικές επαφές έχετε και πώς κατανέμονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Οι πληροφορίες για τις συνήθειες της ζωής και των δύο είναι επίσης σημαντικές: εργασιακή δραστηριότητα, διατροφή, κατανάλωση οινοπνεύματος και καπνού κ.λπ. Θα πρέπει να διερευνηθεί  το αναπαραγωγικό ιστορικό και των δύο, για παράδειγμα, αν υπήρξαν ποτέ σεξουαλικά προβλήματα, ασθένειες ή λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος, χειρουργικές επεμβάσεις.

Ατομικό ιστορικό

Όσο για τη γυναίκα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια ηλικία είχε την πρώτη της έμμηνο ρύση, εάν είναι τακτική τους τελευταίους μήνες, εάν πονάει και πόσο διαρκούν. Όσον αφορά τους άνδρες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν υπήρξαν ή υπάρχουν ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική λειτουργία (για παράδειγμα παρωτίτιδα ή σακχαρώδης διαβήτης), καθώς και  ουρολογικά προβλήματα.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Υπογονιμότητα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589