Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6951413918


ΚΥΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Τι είναι η κύηση υψηλού κινδύνου;


Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου, όταν η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στη μητέρα ή στο έμβρυο είναι αυξημένη. Η δίδυμος κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση της μητέρας, καθώς και άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως η επαπειλούμενη αποβολή ή ο επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός, αποτελούν κυήσεις υψηλού κινδύνου και απαιτούν εξειδικευμένη παρακολούθηση, με περισσότερες επισκέψεις, περισσότερους ελέγχους καθώς και ειδικές εξετάσεις απ’ ό,τι σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.Η έγκαιρη διάγνωση της κύησης υψηλού κινδύνου μας επιτρέπει να προσφέρουμε μία ασφαλή παρακολούθηση, προγραμματίζοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διασφαλίζοντας την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Πότε θεωρούμε μία κύηση υψηλού κινδύνου;

Όταν, για παράδειγμα, η ηλικία της μητέρας είναι ακραία, αν παρουσιάζει ανωμαλίες των οργάνων της πυέλου, καρδιακή νόσο, αν έχει Rh αρνητικό ή εάν καπνίζει, θεωρούμε ότι η εγκυμοσύνη ενέχει μέτριο παράγοντα κινδύνου.

Αντιθέτως, η σοβαρή αναιμία της μητέρας, η πολύδυμη κύηση (για την υψηλή πιθανότητα πρόωρου τοκετού), οι περιγεννητικές λοιμώξεις (τοξόπλασμα, ερυθρά, κυτταρομεγαλοϊός), ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση και η προεκλαμψία είναι οι συχνότεροι λόγοι για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου.

Ακόμη και το μαιευτικό ιστορικό της μητέρας αξιολογείται, για να καθοριστεί αν η εγκυμοσύνη είναι υψηλού κινδύνου∙ αν δηλαδή είχε επαναλαμβανόμενες αποβολές σε προηγούμενες εγκυμοσύνες, ιστορικό εμβρύων / νεογνών με συγγενείς ανωμαλίες ή γενετικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή άλλα προβλήματα ή ελαττώματα στο έμβρυο, θεωρούμε ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι μία φυσιολογική εγκυμοσύνη.


Οι περισσότερες γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών -καθ’ έξιν αποβολών- έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά μετά από εξατομικευμένη θεραπεία και σωστή παρακολούθηση.

Ο Δρ Στυλιανός Κογεώργος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών MSc στην «Παθολογία της Κύησης».


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Μαιευτική

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6951413918