Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ


Τί είναι οι συμφύσεις ενδομήτριου;

Οι συμφύσεις ενδομήτριου αποτελούν ένα είδος πυελικών συμφύσεων και αποτελούνται από ινώδη ιστό που εμφανίζεται στο εσωτερικό της μήτρας, δημιουργώντας μη φυσιολογικές συνδέσεις μεταξύ των εσωτερικών τοιχωμάτων της. Οι συμφύσεις ενδομήτριου εμφανίζονται μετά από λοιμώξεις, πυελικές φλεγμονές ή χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα εξαιτίας της προβληματικής επούλωσης των ιστών και σε παθήσεις όπως η ενδομητρίωση.

Οι συμφύσεις ενδομητρίου διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή σε μέγεθος, θέση και ένταση συμπτωμάτων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δε γίνονται αντιληπτές παρά μόνο κατά τη διάρκεια προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου ή όταν εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.

Οι συμφύσεις ενδομήτριου μπορούν να συνοδεύονται από συμπτώματα όπως:Λύση συμφύσεων ενδομήτριου

Η διάγνωση των συμφύσεων ενδομήτριου πραγματοποιείται μέσα από εξετάσεις όπως το γυναικολογικό υπερηχογράφημα και η υστεροσκόπηση. Με αυτό τον τρόπο ο ιατρός μπορεί να διερευνήσει το μέγεθος και την ακριβή θέση των συμφύσεων.

Η λύση των συμφύσεων ενδομήτριου πραγματοποιείται μέσω υστεροσκόπησης, η οποία ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων και το ατομικό ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διάγνωση. Η διαδικασία της λύση των συμφύσεων ενδομήτριου μέσω υστεροσκόπησης δε διαφέρει σημαντικά από αυτή της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτεί τη χρήση γενικής αναισθησίας.


Διαβάστε περισσότερα για την υστεροσκόπηση

Τί είναι οι συγγενείς δυσπλασίες μήτρας;

Οι συγγενείς δυσπλασίες μήτρας αποτελούν διαταραχές στην ομαλή ανάπτυξη της μήτρας, οι οποίες εμφανίζονται εκ γενετής. Οι συγγενείς δυσπλασίες αφορούν την ανατομία της μήτρας και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα της και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Τα είδη των συγγενών δυσπλασιών μήτρας είναι:

  • Τοξοειδής μήτρα

Είναι το συνηθέστερο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η ανατομία της μήτρας μοιάζει φυσιολογική, αλλά παρουσιάζει μια οδόντωση στην εσωτερική κοιλότητα.

  • Διάφραγμα μήτρας

Είναι ένα συνηθισμένο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η κοιλότητα μήτρας χωρίζεται πλήρως ή μερικώς από ένα μυϊκό ή ινώδη τοίχο, ο οποίος μπορεί είτε να βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό της μήτρας, είτε να επεκτείνεται προς τον τράχηλο της μήτρας.

  • Αγενεσία

Είναι ένα σπάνιο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η μήτρα είτε δεν υπάρχει, είτε είναι πολύ μικρή σε μέγεθος, ενώ ο κόλπος είτε δεν έχει σχηματιστεί σωστά, είτε είναι μικρός σε ύψος.

  • Δίδελφυς Μήτρα

Είναι ένα σπάνιο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η μήτρα έχει δύο εσωτερικές κοιλότητες, κάθε μια από τις οποίες μπορεί να φέρει ξεχωριστό κόλπο και τράχηλο.

  • Μονόκερος Μήτρα

Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η μήτρα έχει αναπτυχθεί κατά το ήμισυ και φέρει μόνο μία σάλπιγγα, ενώ μπορεί να φέρει μία ή δύο ωοθήκες.

  • Δίκερος Μήτρα

Είναι ένα σπάνιο είδος συγγενούς δυσπλασίας μήτρας, όπου η μήτρα εξωτερικά είναι οδοντωτή και εσωτερικά περιέχει δύο κοιλότητες.


Θεραπεία διαφράγματος μήτρας

Η διάγνωση των συγγενών δυσπλασιών μήτρας, προκύπτει συνήθως μέσα από εξετάσεις όπως το γυναικολογικό υπερηχογράφημα και η υστεροσκόπηση κατά τον τυπικό γυναικολογικό έλεγχο ή κατά τη διερεύνηση συγκεκριμένων συμπτωμάτων ή της γονιμότητας, καθώς συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι:

Για τις περισσότερα σπάνια είδη συγγενών δυσπλασιών της μήτρας δεν υπάρχει θεραπεία, ώστε να βελτιωθεί η γονιμότητα, για αυτό και σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται στις ασθενείς που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν η λύση της παρένθετης μητέρας.

Ωστόσο, στην περίπτωση του διαφράγματος μήτρας, πραγματοποιείται θεραπεία μέσω υστεροσκόπησης. Κατά την υστεροσκόπηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο απλές τεχνικές, για την αφαίρεση του διαφράγματος μήτρας:

  1. Τεχνική υστεροσκοπικού ψαλιδιού
  2. Τεχνική αγκύλης διαθερμίας

Η διαδικασία της θεραπείας του διαφράγματος μήτρας μέσω υστεροσκόπησης δε διαφέρει σημαντικά από αυτή της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτεί τη χρήση γενικής αναισθησίας.


Διαβάστε περισσότερα για την υστεροσκόπηση

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της υστεροσκόπησης ως θεραπεία για τη λύση των συμφύσεων ενδομήτριου και την αφαίρεση του διαφράγματος μήτρας με ασφαλή, άμεσο και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της υγείας και της γονιμότητας των ασθενών.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Υστεροσκόπηση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589