ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΗΤΡΑΣ


Τί είναι η πρόπτωση μήτρας;

Η πρόπτωση μήτρας  είναι η χαλάρωση του κόλπου, η οποία προκύπτει εξαιτίας της εξασθένισης των μυών, των συνδέσμων και του υποστηρικτικού ιστού της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης. Κατά την πρόπτωση, η μήτρα αρχίζει να υποχωρεί από τη θέση της και να κατεβαίνει προς τον κόλπο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προβάλλει έξω από αυτόν.

Η πρόπτωση μήτρας μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και έχουν βιώσει έναν ή περισσότερους φυσιολογικούς τοκετούς, στους οποίους εμφανίστηκαν δυσκολίες.

Η πρόπτωση μήτρας μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα ή επίπτωση στη ζωή και καθημερινότητα της γυναίκας, ιδιαίτερα εάν είναι ήπια. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να απαιτείται θεραπεία, καθώς η μήτρα μπορεί να προβάλλει από τον κόλπο και να δημιουργεί συμπτώματα, δυσκολίες και δυσφορία.


uterine-prolapse

Συμπτώματα πρόπτωσης μήτρας

Σε περιπτώσεις ήπιας πρόπτωσης μήτρας, μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, τα συνηθέστερα συμπτώματα πρόπτωσης μήτρας είναι:

 • Μια αίσθηση βάρους ή τραβήγματος στην περιοχή της πυέλου
 • Η συχνοουρία ή η ακράτεια ούρων
 • Μια αίσθηση σαν ένας όγκος να εξέρχεται από τον κόλπο (η αίσθηση μπορεί να μοιάζει σαν κάποιος να κάθεται πάνω σε μια μικρή μπάλα)
 • Η προβολή από τον κόλπο ιστού ή όγκου
 • Τα εντερικά προβλήματα ή δυσκοιλιότητα
 • Η κολπική αιμορραγία
 • Η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή

Η διάγνωση της πρόπτωσης μήτρας πραγματοποιείται μέσα από γυναικολογική εξέταση και συμπληρωματικές εξετάσεις όπως το γυναικολογικό υπερηχογράφημα.


Θεραπεία πρόπτωσης μήτρας

Σε περιπτώσεις ήπιας πρόπτωσης μήτρας συνίσταται συστηματική ιατρική παρακολούθηση και συντηρητική θεραπεία μέσω αλλαγής των διατροφικών συνήθειων για τη διευκόλυνση του γαστρεντερικού συστήματος, απώλειας βάρους, εφαρμογής πλάνου σωματικής άσκησης για την ενδυνάμωση των πυελικών μυών, αποφυγής άρσης και μεταφοράς βάρους ή φαρμακευτικής αγωγής.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής πρόπτωσης μήτρας, η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας είναι η λαπαροσκόπηση. Για τη θεραπεία της πρόπτωσης μήτρας υπάρχουν δύο είδη λαπαροσκόπησης. Το είδος της λαπαροσκόπησης που πραγματοποιείται, εξαρτάται από το βαθμό της πρόπτωσης, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τη γενική κατάσταση της υγείας και την επιθυμία τεκνοποίησης της ασθενούς.

Τα είδη λαπαροσκόπησης για τη θεραπεία της πρόπτωσης μήτρας είναι:

 1. Διόρθωση με διατήρηση της μήτρας

Η επέμβαση επαναφέρει τη μήτρα στην αρχική της θέση και πραγματοποιείται τοποθετώντας είτε ειδικό συνθετικό πλέγμα μεταξύ μήτρας και ιερού οστού, είτε με ειδικά μη απορροφήσιμα ράμματα που στηρίζουν τη μήτρα στους ιερομητρικούς συνδέσμους.

 1. Υστερεκτομή

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις πρόπτωσης μήτρας, συνήθως σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή που δεν επιθυμούν μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα για την υστερεκτομή

 1. Διόρθωση πρόπτωσης κολπικού κολοβώματος μετά από υστερεκτομή

Πρόκειται για ένα είδος πρόπτωσης που συμβαίνει σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση γίνεται μέσω ειδικού πλέγματος και της τεχνικής της ιεροκολποπηξίας.


Διαβάστε περισσότερα για τη λαπαροσκόπηση

Πιθανά αίτια πρόπτωσης μήτρας

Η πρόπτωση μήτρας προκύπτει εξαιτίας της εξασθένισης των μυών της λεκάνης και του υποστηρικτικού ιστού. Τα αίτια της εξασθένισης μπορεί να είναι:

 • Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ιδιαίτερα πολλαπλής κύησης, εμβρύου με αυξημένο βάρος, δύσκολου και πολύωρου φυσιολογικού τοκετού
 • Το ατομικό ιατρικό ιστορικό επεμβάσεων στην περιοχή της πυέλου
 • Η εμμηνόπαυση
 • Η παχυσαρκία
 • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Ο χρόνιος βήχας ή η χρόνια βρογχίτιδα
 • Το συστηματικό κουβάλημα βάρους


Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει ότι η λαπαροσκόπηση αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπεία της πρόπτωσης μήτρας, η οποία είναι κεντρικής σημασίας για την ανάκτηση της υγείας, της αυτοπεποίθησης και της φυσιολογικής καθημερινότητας της ασθενούς.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ