Αντιμετωπίζοντας μια αποβολή
Η αποβολή είναι ένα θέμα που οι άνθρωποι δε συζητούν εύκολα, ακόμα και αν έχουν ζήσει μια ή περισσότερες οι ίδιοι ή οι σύντροφοί τους. Γι αυτό και μπορεί να είναι έκπληξη για πολλούς το πόσο συχνές είναι οι αποβολές, όπως επίσης και το γεγονός ότι πολλές φορές δε γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο συμβαίνουν.
Ως αποβολή ορίζουμε την πρώιμη απώλεια της εγκυμοσύνης κατά τις πρώτες 13 εβδομάδες (το πρώτο τρίμηνο). Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των επιβεβαιωμένων εγκυμοσύνων που καταλήγει σε αποβολή κυμαίνεται από 10-20%.
Ποιες είναι οι αιτίες μιας αποβολής;
Περίπου οι μισές περιπτώσεις αποβολών προκαλούνται από ένα τυχαίο γεγονός στο οποίο το έμβρυο έχει έναν μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων. Εάν ένα ωάριο ή ένα σπέρμα έχει μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, το έμβρυο έχει επίσης έναν μη φυσιολογικό αριθμό, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να μην προχωράει κανονικά, γεγονός που μερικές φορές μπορεί να καταλήξει σε αποβολή.
Κάποιες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μια εγκυμοσύνη να καταλήξει σε αποβολή, εξαιτίας αναγνωρίσιμων παραγόντων κινδύνου, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, ορμονικά προβλήματα, ανατομικά προβλήματα της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, λοιμώξεις και διαταραχές πήξης του αίματος, όπως η θρομβοφιλία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες που είναι έγκυες κατατάσσονται στην κατηγορία των κυήσεων υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν δραστηριότητες που προκαλούν αποβολές;
Πολλές γυναίκες και οι σύντροφοι τους θεωρούν ότι η αποβολή είναι δική τους υπαιτιότητα, ότι έχουν κάνει κάτι για να την προκαλέσουν. Η εργασία, η άσκηση, η σεξουαλική επαφή ή η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών πριν την εγκυμοσύνη δεν προκαλούν αποβολές. Το ίδιο ισχύει για την πρωινή ναυτία, αλλά και τις περιπτώσεις ήπιας πτώσης, ελαφριού τραυματισμού και στιγμές όπου η έγκυος τρόμαξε.
Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καφεΐνη έχουν επίσης μελετηθεί ως αιτίες αποβολής. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ άλλες έρευνες συμπεραίνουν ότι δεν σχετίζεται. Η χρήση αλκοόλ στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο αποβολής, για αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η καφεΐνη, η κατανάλωση της οποίας επίσης συνίσταται από τους γυναικολόγους να ελαττώνεται, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, αρκεί να περιορίζεται στα 200 γρ. ή 2 κούπες καφέ ημερησίως.
Μπορεί να είναι δύσκολο για μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι να αποδεχτεί ότι στην εποχή που ζούμε, της ραγδαίας επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, ο γυναικολόγος είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εντοπίσει την αιτία της αποβολής. Μια αποβολή μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα.
Χρειάζεται θεραπεία για την αποβολή;
Μετά από μια αποβολή, μέρος του ιστού της εγκυμοσύνης μπορεί να παραμείνει στη μήτρα. Αυτός ο ιστός πρέπει να αφαιρεθεί. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας της γυναίκας και τις ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης, η αφαίρεση μπορεί να γίνει είτε αφήνοντας στον οργανισμό να αποβάλλει τον ιστό φυσικά, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει έως και 2 εβδομάδες, είτε με την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, είτε με χειρουργική αφαίρεση (απόξεση ενδομητρίου). Μετά από την αποβολή και την αφαίρεση του ιστού συνίσταται η αποχή από τη χρήση ταμπόν και τις σεξουαλικές επαφές για 1-2 εβδομάδες.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό το πένθος για μια αποβολή
Μετά από μια αποβολή, είναι φυσιολογικό τόσο η γυναίκα όσο και ο σύντροφός της να έχουν συναισθήματα πένθους όπως θυμό, μούδιασμα και θλίψη. Αν υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων, βοήθεια μπορεί να παρέχει τόσο ο γυναικολόγος και η μαία, όσο και ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει σωστός χρόνος για το πότε η γυναίκα ή το ζευγάρι είναι έτοιμο να ξαναρχίσει τις προσπάθειες για τεκνοποίηση, καθώς κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ρυθμό αντιμετώπισης