Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ


Τί είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι οι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα και αποτελούν τους πιο συχνούς όγκους που ανευρίσκονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα.

Υπάρχουν τρία είδη ινομυωμάτων: τα ενδοτοιχωματικά, τα υπορρογόνια και τα υποβλεννογόνια, ενώ στα συνηθέστερα συμπτώματα τους συμπεριλαμβάνονται οι διαταραχές περιόδου, ο πόνος, οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται συνήθως μέσω γυναικολογικού υπερηχογραφήματος, λαπαροσκόπησης και υστεροσκόπησης.

Τα ινομυώματα αποτελούν μια συχνή γυναικολογική πάθηση, η οποία απαιτεί μια ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία εκ μέρους του ιατρού, ώστε να προτείνει τη σωστή θεραπευτική μέθοδο και να βρίσκεται δίπλα σε κάθε ασθενή ως σύμμαχος.


Διαβάστε περισσότερα για τα ινομυώματα


Θεραπεία Ινομυωμάτων μέσω υστεροσκόπησης

Ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων, το είδος, το πλήθος και το μέγεθος των ινομυωμάτων, την ένταση των συμπτωμάτων και το ατομικό ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει είτε συστηματική ιατρική παρακολούθηση και συντηρητική θεραπεία μέσω εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής, είτε αφαίρεση των ινομυωμάτων.

Η θεραπεία των ινομυωμάτων κρίνεται επιτακτική, σε περιπτώσεις όπου τα ινομυώματα:

 • Εμποδίζουν ή μειώνουν τη γονιμότητα
 • Αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς
 • Προκαλούν συμπτώματα που ταλαιπωρούν την ασθενή
 • Ενέχουν τον κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών σε περίπτωση εγκυμοσύνης, καθώς κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης παρατηρείται ταχεία αύξηση τους

Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να μικρύνουν το μέγεθος των ινομυωμάτων, αλλά λόγω έντονων παρενεργειών μπορούν να δοθούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η αφαίρεση των ινομυωμάτων προσφέρει μόνιμη θεραπεία.

Για την αφαίρεση των ινομυωμάτων υπάρχουν δυο μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν:

 1. Αφαίρεση μέσω υστεροσκόπησης
 2. Αφαίρεση μέσω λαπαροσκόπησης

Η θεραπεία μέσω υστεροσκόπησης είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ινομυωμάτων, χωρίς να επηρεαστεί ή να αφαιρεθεί υγιής ιστός του ενδομήτριου ή της μήτρας. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις ασθενών που επιθυμούν την διατήρησης της μήτρας ως ακέραιης και τη μελλοντική τεκνοποίηση.

Η διαδικασία της αφαίρεσης των ινομυωμάτων μέσω υστεροσκόπησης δε διαφέρει σημαντικά από αυτή της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτεί τη χρήση γενικής αναισθησίας.


Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία της διαγνωστικής υστεροσκόπησης

Σε κάποιες πιο περίπλοκες και σοβαρές περιπτώσεις ινομυωμάτων, ο ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη τα κλινικά ευρήματα, το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και το είδος, το μέγεθος και τη θέση τους, μπορεί να συστήσει αφαίρεση μέσω λαπαροσκόπησης, ανοιχτό χειρουργείο ή υστερεκτομή.


Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει ότι η θεραπεία των ινομυωμάτων μέσω υστεροσκόπησης αποτελεί μια μέθοδο με πολλά πλεονεκτήματα:

 • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
 • Είναι σύντομη διαδικασία που δεν απαιτεί παραμονή της ασθενούς στην κλινική
 • Δεν επηρεάζει τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως
 • Δεν επηρεάζει την άμεση ικανότητα κύησης
 • Αυξάνει την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης
 • Έχει πολύ σπάνια επιπλοκές
 • Είναι σχετικά ανώδυνη
 • Δε χρειάζεται νοσηλεία
 • Προσφέρει άμεση η επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία των ινομυωμάτων

Περισσότερα θέματα στην ενότητα Υστεροσκόπηση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589