Τα ινομυώματα είναι οι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα και αποτελούν τους πιο συχνούς όγκους που ανευρίσκονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα.
Υπάρχουν τρία είδη ινομυωμάτων: τα ενδοτοιχωματικά, τα υπορρογόνια και τα υποβλεννογόνια, ενώ στα συνηθέστερα συμπτώματα τους συμπεριλαμβάνονται οι διαταραχές περιόδου, ο πόνος, οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται συνήθως μέσω γυναικολογικού υπερηχογραφήματος, λαπαροσκόπησης και υστεροσκόπησης.
Τα ινομυώματα αποτελούν μια συχνή γυναικολογική πάθηση, η οποία απαιτεί μια ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία εκ μέρους του ιατρού, ώστε να προτείνει τη σωστή θεραπευτική μέθοδο και να βρίσκεται δίπλα σε κάθε ασθενή ως σύμμαχος.
Ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων, το είδος, το πλήθος και το μέγεθος των ινομυωμάτων, την ένταση των συμπτωμάτων και το ατομικό ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει είτε συστηματική ιατρική παρακολούθηση και συντηρητική θεραπεία μέσω εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής, είτε αφαίρεση των ινομυωμάτων.
Η θεραπεία των ινομυωμάτων κρίνεται επιτακτική, σε περιπτώσεις όπου τα ινομυώματα:
Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να μικρύνουν το μέγεθος των ινομυωμάτων, αλλά λόγω έντονων παρενεργειών μπορούν να δοθούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η αφαίρεση των ινομυωμάτων προσφέρει μόνιμη θεραπεία.
Για την αφαίρεση των ινομυωμάτων υπάρχουν δυο μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν:
Η θεραπεία μέσω υστεροσκόπησης είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ινομυωμάτων, χωρίς να επηρεαστεί ή να αφαιρεθεί υγιής ιστός του ενδομήτριου ή της μήτρας. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις ασθενών που επιθυμούν την διατήρησης της μήτρας ως ακέραιης και τη μελλοντική τεκνοποίηση.
Η διαδικασία της αφαίρεσης των ινομυωμάτων μέσω υστεροσκόπησης δε διαφέρει σημαντικά από αυτή της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτεί τη χρήση γενικής αναισθησίας.
Σε κάποιες πιο περίπλοκες και σοβαρές περιπτώσεις ινομυωμάτων, ο ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη τα κλινικά ευρήματα, το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και το είδος, το μέγεθος και τη θέση τους, μπορεί να συστήσει αφαίρεση μέσω λαπαροσκόπησης, ανοιχτό χειρουργείο ή υστερεκτομή.
Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει ότι η θεραπεία των ινομυωμάτων μέσω υστεροσκόπησης αποτελεί μια μέθοδο με πολλά πλεονεκτήματα: