ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τί είναι η λαπαροσκόπηση;


Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery), η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα, χωρίς να κάνει μεγάλες τομές. Διεξάγεται με τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη γυναικολογία για τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση ενός πλήθους παθήσεων όπως κύστη ή όγκος ωοθήκης, ινομυώματα, ενδομητρίωση, καρκίνος ενδομητρίου, πυελικές συμφύσεις, κ.ά.

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με μια μικρή τομή κοντά στον ομφαλό, μέσω της οποίας ο ιατρός εισάγει το λαπαροσκόπιο, το οποίο αναμεταδίδει την εικόνα σε μια ή περισσότερες οθόνες υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας στον ιατρό μια καθαρή εικόνα της περιοχής. Στη συνέχεια, ο ιατρός εκτελεί δύο ή τρεις μικρές τομές στην κοιλιά, διαμέσου των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία, ώστε να φτάσουν στο κατάλληλο σημείο.


Διαβάστε περισσότερα για τη λαπαροσκόπηση

Ινομύωμα-Λαπαροσκόπηση

Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση για Ινομυώματα

Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται ευρέως για τη διερεύνηση γυναικολογικών συμπτωμάτων, όπως ο πυελικός πόνος. Παρόλο που η διερεύνηση του χρόνιου πυελικού πόνου (πόνου στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς ή της λεκάνης που διαρκεί πάνω από 6 μήνες) χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους όπως, απλή γυναικολογική εξέταση, ορθοπεδική εξέταση, νευρολογική εκτίμηση και ψυχολογική υποστήριξη, μπορεί να βοηθήσει, πολλές φορές αδυνατεί να διαγνώσει τα αίτια πόνου. Γι αυτό και σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να διαγνώσει σοβαρές γυναικολογικές παθήσεις, όπως τα ινομυώματα.

Μέσω της λαπαροσκόπησης, ο ιατρός να μπορέσει να αξιολογήσει αποτελεσματικότερα το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων στη μήτρα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να ορίσει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό και εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Γιατί να κάνετε λαπαροσκόπηση εάν έχετε ινομυώματα;

Τα ινομυώματα αποτελούν μια ιδιαίτερη γυναικολογική πάθηση, η οποία απαιτεί μια ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία εκ μέρους του ιατρού, ώστε να προτείνει τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση τους, τα κλινικά ευρήματα, την ένταση των συμπτωμάτων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς, όπως η ηλικία, το ατομικό ιατρικό ιστορικό της ασθένειας, το οικογενειακό ιστορικό, την πιθανότητα εγκυμοσύνης, την ύπαρξη εμμηνόπαυσης, κ.ά.

Παρόλο που η λαπαροσκόπηση θεωρείται ιδανική μέθοδος για την αφαίρεση μικρών ινομυωμάτων, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των ιατρικών εργαλείων είναι εφικτή η αφαίρεση και μεγαλύτερων σε μέγεθος ινομυωμάτων με διάμετρο έως 12 εκατοστά. Μέσω των οπών της λαπαροσκόπησης είναι δυνατή όχι μόνο η είσοδος και έξοδος των ιατρικών εργαλείων, αλλά και η έξοδος των ινομυωμάτων, αφού πρώτα έχουν κατατμηθεί εντός ειδικού λαπαροσκοπικού σάκου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η διασπορά κυττάρων εντός της κοιλιακής χώρας και προστατεύεται η ασθενής σε περίπτωση κακοήθειας.

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει ότι η διενέργεια της λαπαροσκόπησης ινομυωμάτων από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό σύγχρονη ασθενοκεντρική θεραπευτική προσέγγιση, επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά την ποιότητα ζωής της ασθενούς και τη γονιμότητα. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ταλαιπωρία, το χρόνο θεραπείας και ανάρρωσης της ασθενούς, αποφεύγοντας μη αναγκαία ανοιχτά χειρουργεία.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων, γίνεται μέσω λαπαροσκόπησης για την πλειονότητα των περιπτώσεων, ενώ η λαπαροσκόπηση είναι αναγκαία, σε περιπτώσεις όπου τα ινομυώματα:

  • Εμποδίζουν ή μειώνουν τη γονιμότητα
  • Αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς
  • Προκαλούν συμπτώματα που ταλαιπωρούν την ασθενή
  • Οι διαστάσεις ενέχουν τον κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών σε περίπτωση εγκυμοσύνης, καθώς κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης παρατηρείται ταχεία αύξηση των διαστάσεων των ινομυωμάτων

Περισσότερα θέματα στην ενότητα Λαπαροσκόπηση

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ