Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

what-is-laparoscopy

Τι είναι η Λαπαροσκόπηση;


Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα, χωρίς να κάνει μεγάλες τομές. Αποτελεί την πιο σημαντική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) και έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής.

Η λαπαροσκόπηση διεξάγεται με τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας με σημαντικότερο το λαπαροσκόπιο, ένα ειδικό όργανο με ενσωματωμένη κάμερα και πηγή φωτός, που εισέρχεται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας ή της λεκάνης και την απεικονίζει, μέσω ενός συστήματος που περιέχει βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD -4K-3D, συσκευή εγγραφής και οθόνες.Διαγνωστική και χειρουργική λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη χειρουργική για τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση ενός πλήθους παθήσεων της κοιλιακής χώρας και της λεκάνης. Στη γυναικολογία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση παθήσεων όπως:

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης;

Η λαπαροσκόπηση υπερτερεί σημαντικά έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της ως τεχνική είναι:

  • Μη επεμβατική, σχεδόν ατραυματική
  • Χρήση μικρών τομών και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μείωση του τραύματος των ιστών και γρήγορη επούλωση
  • Μειωμένη απώλεια αίματος
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Βραχύτερος χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης
  • Ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Σπάνια πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών (πχ. λοιμώξεις ή διαταραχές στην επούλωση των ιστών).
  • Μικρός κίνδυνος εμφάνισης μετεγχειρητικών συμφύσεων

Πώς διενεργείται η λαπαροσκόπηση;

Στις γυναικολογικές εφαρμογές της, η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με μια μικρή τομή κοντά στον ομφαλό, μέσω της οποίας ο ιατρός εισάγει το λαπαροσκόπιο. Έπειτα, μέσω του λαπαροσκοπίου διοχετεύει αέριο, συγκεκριμένα διοξείδιο του άνθρακα, με στόχο να επεκτείνει και διαστέλλει την κοιλιακή κοιλότητα, επιτρέποντας την καλύτερη απεικόνιση όλων των ενδοκοιλιακών οργάνων και δημιουργώντας ένα άνετο χειρουργικό πεδίο. Ταυτόχρονα, το λαπαροσκόπιο αναμεταδίδει την εικόνα σε μια ή περισσότερες οθόνες υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας στον ιατρό μια καθαρή εικόνα της περιοχής.

Στη συνέχεια, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, ο ιατρός εκτελεί δύο ή τρεις μικρές τομές στην κοιλιά, διαμέσου των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία, ώστε να φτάσουν στο κατάλληλο σημείο. Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση, όλα τα εργαλεία αφαιρούνται, απελευθερώνοντας το αέριο από το εσωτερικό της κοιλιάς. Στη συνέχεια, οι μικρές τομές ράβονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Η διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με την πολυπλοκότητά της: από 15-30 λεπτά σε περιπτώσεις διαγνωστικής λαπαροσκόπησης έως και πάνω από 2 ώρες, όταν πρόκειται για πιο δύσκολες και πολύπλοκες επεμβάσεις.

Τι είδους αναισθησία είναι απαραίτητη για τη λαπαροσκόπηση;

Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης, ο ιατρός εισάγει αέριο, ώστε να δημιουργηθεί χώρος ανάμεσα στα τοιχώματα της κοιλιάς και στα όργανα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στο διάφραγμα, εμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται η γενική αναισθησία και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ωστόσο, η λαπαροσκόπηση, ως μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς, μπορεί να επιτρέψει ελαφρύτερες μορφές αναισθησίας με καλύτερη μετεγχειρητική πορεία.

Πρίν και μετά τη λαπαροσκόπηση

Πριν από μια λαπαροσκόπηση ο ιατρός δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενή για την επέμβαση. Οι οδηγίες συνήθως αφορούν την προετοιμασία του εντέρου, καθώς χρειάζεται να έχει καθαρίσει. Συνίσταται η διαφοροποίηση των διατροφικών για 3-4 ημέρες πριν τη λαπαροσκόπηση, με την κατανάλωση γευμάτων που αποτελούνται από κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και ζυμαρικά και την αποφυγή λαχανικών, χορταρικών, φρούτων, όσπριων και γαλακτοκομικών. Επιπλέον, την προηγούμενη ημέρα από τη λαπαροσκόπηση συνίσταται η λήψη καθαρτικού.

Μετά τη λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται νοσηλεία για μερικές ώρες, μέχρι ο ασθενής να έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις και την όρεξή του. Ο ιατρός δίνει οδηγίες σχετικά με την φροντίδα των τομών και την αφαίρεση των ραμμάτων, εάν δεν είναι απορροφήσιμα.

Ανάλογα με το είδος της λαπαροσκόπησης και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως και μερικές ημέρες.

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος συμβουλεύει όλες τις γυναίκες, προτού υποβληθούν σε ανοιχτό χειρουργείο για γυναικολογικές παθήσεις, να ζητήσουν μία δεύτερη γνώμη από ειδικό Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής∙ διότι η αποφυγή του ανοιχτού χειρουργείου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ικανότητα και την εμπειρία του λαπαροσκόπου χειρουργού.


Περισσότερα Θέματα για τη λαπαραοσκόπηση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589