ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Αντισύλληψη


Ο όρος αντισύλληψη αφορά όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από μια γυναίκα, έναν άνδρα ή ένα ζευγάρι για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι αντισύλληψης, οι οποίες εφαρμόζονται είτε στο γυναικείο, είτε στο ανδρικό σώμα. Στη γυναίκα οι μέθοδοι στοχεύουν στην αναστολή της ωορρηξίας, την αποφυγή της εισόδου του σπέρματος στη μήτρα ή της γονιμοποίησης του ωαρίου. Στον άνδρα οι μέθοδοι αντισύλληψης στοχεύουν στη μείωση της παραγωγής σπέρματος, την αποφυγή μεταφοράς του εκτός του πέους και εισόδου του στον κόλπο ή την καταστροφή του αφού έχει εισέλθει στον κόλπο.

Κάθε μέθοδος αντισύλληψης λειτουργεί διαφορετικά, καθώς έχει διαφορετικούς κανόνες λήψης και χρήσης της, άλλες ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες. Επιπλέον, κάθε μέθοδος αντισύλληψης έχει διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας που σχετίζονται τόσο με τα χαρακτηριστικά της, όσο και με την σωστή ή λανθασμένη χρήση της.

Η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιεί κάθε άνθρωπος ή ζευγάρι αποτελεί μια προσωπική επιλογή, που εξαρτάται από τον οικογενειακό προγραμματισμό, τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου.


antisilipsi-antisiliptika-spiral-gynaikologos

Μέθοδοι Αντισύλληψης

Οι σημαντικότερες μέθοδοι αντισύλληψης είναι:

  • Ορμονικές – φαρμακευτικές μέθοδοι αντισύλληψης

Πρόκειται για την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία χορηγούνται σε γυναίκες μόνο με ιατρική συνταγή και λαμβάνονται συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Λιγότερο διαδεδομένες χρήσεις της ορμονικής αντισύλληψης αποτελούν οι αντισυλληπτικές ενέσεις, τα αντισυλληπτικά εμφυτεύματα και έμπλαστρα και ο κολπικός δακτύλιος.

Στις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης ανήκει και η επείγουσα μέθοδος αντισύλληψης, κοινώς το χάπι της επόμενης ημέρας.

  • Τεχνικές μέθοδοι αντισύλληψης – Μέθοδοι φραγμού

Οι τεχνικές μέθοδοι αντισύλληψης αναφέρονται σε μεθόδους φραγμού που εμποδίζουν το δρόμο των σπερματοζωαρίων προς τη μήτρα με τη χρήση κάποιου ειδικά κατασκευασμένου αντικειμένου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τους πιο διαδεδομένους τρόπους αντισύλληψης όπως το κολπικό διάφραγμα, το ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ), τον κολπικό σπόγγο και το γυναικείο προφυλακτικό για τις γυναίκες και το ανδρικό προφυλακτικό για τους άνδρες. Πρόκειται για μεθόδους αντισύλληψης που είναι πολύ αποτελεσματικές και στην πρόληψη των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

  • Χειρουργικές μέθοδοι αντισύλληψης

Πρόκειται για χειρουργικές επεμβάσεις λαπαροσκόπησης όπως η βαζεκτομή στους άνδρες και η απολίνωση σαλπίγγων στις γυναίκες, οι οποίες έχουν μόνιμο αποτέλεσμα, γι’ αυτό και πραγματοποιούνται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει την απόφαση να μην κάνουν (άλλα) παιδιά.

  • Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης

Πρόκειται για μεθόδους οι οποίες αφορούν την αποφυγή σεξουαλικών επαφών κατά τις γόνιμες μέρες, μέσω αποχής, διακεκομμένης συνουσίας και καταγραφής της έμμηνου ρύσεως. Αυτές οι μέθοδοι έχουν χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, τόσο γιατί βασίζονται στην σταθερότητα του κύκλου της εμμήνου ρύσεως, ο οποίος δεν είναι πάντοτε δεδομένος, όσο και γιατί η χρήση τους εξαρτάται από τον προσωπικό αυτοέλεγχο.

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος βασιζόμενος στα νεότερα και πιο τεκμηριωμένα ιατρικά δεδομένα, προσφέρει την κατάλληλη πληροφόρηση, ώστε να βοηθήσει κάθε γυναίκα ή ζευγάρι να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο αντισύλληψης, ξεπερνώντας κάθε δυσπιστία ή φόβο.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Γυναικολογία