Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

what-is-laparoscopy

Τι είναι η Λαπαροσκόπηση;


Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα, χωρίς να κάνει μεγάλες τομές. Αποτελεί την πιο σημαντική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) και έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής.

Η λαπαροσκόπηση διεξάγεται με τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας με σημαντικότερο το λαπαροσκόπιο, ένα ειδικό όργανο με ενσωματωμένη κάμερα και πηγή φωτός, που εισέρχεται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας ή της λεκάνης και την απεικονίζει, μέσω ενός συστήματος που περιέχει βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD -4K-3D, συσκευή εγγραφής και οθόνες.


Διαγνωστική και χειρουργική λαπαροσκόπηση


Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη χειρουργική για τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση ενός πλήθους παθήσεων της κοιλιακής χώρας και της λεκάνης. Στη γυναικολογία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση παθήσεων όπως:


laparoscopy-surgical-procedure
laparoscopy-doctor

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης;


Η λαπαροσκόπηση υπερτερεί σημαντικά έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της ως τεχνική είναι:

  • Μη επεμβατική, σχεδόν ατραυματική
  • Χρήση μικρών τομών και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μείωση του τραύματος των ιστών και γρήγορη επούλωση
  • Μειωμένη απώλεια αίματος
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Βραχύτερος χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης
  • Ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Σπάνια πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών (πχ. λοιμώξεις ή διαταραχές στην επούλωση των ιστών).
  • Μικρός κίνδυνος εμφάνισης μετεγχειρητικών συμφύσεων

Πώς διενεργείται η λαπαροσκόπηση;


Στις γυναικολογικές εφαρμογές της, η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με μια μικρή τομή κοντά στον ομφαλό, μέσω της οποίας ο ιατρός εισάγει το λαπαροσκόπιο. Έπειτα, μέσω του λαπαροσκοπίου διοχετεύει αέριο, συγκεκριμένα διοξείδιο του άνθρακα, με στόχο να επεκτείνει και διαστέλλει την κοιλιακή κοιλότητα, επιτρέποντας την καλύτερη απεικόνιση όλων των ενδοκοιλιακών οργάνων και δημιουργώντας ένα άνετο χειρουργικό πεδίο. Ταυτόχρονα, το λαπαροσκόπιο αναμεταδίδει την εικόνα σε μια ή περισσότερες οθόνες υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας στον ιατρό μια καθαρή εικόνα της περιοχής.

Στη συνέχεια, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, ο ιατρός εκτελεί δύο ή τρεις μικρές τομές στην κοιλιά, διαμέσου των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία, ώστε να φτάσουν στο κατάλληλο σημείο. Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση, όλα τα εργαλεία αφαιρούνται, απελευθερώνοντας το αέριο από το εσωτερικό της κοιλιάς. Στη συνέχεια, οι μικρές τομές ράβονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Η διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με την πολυπλοκότητά της: από 15-30 λεπτά σε περιπτώσεις διαγνωστικής λαπαροσκόπησης έως και πάνω από 2 ώρες, όταν πρόκειται για πιο δύσκολες και πολύπλοκες επεμβάσεις.

Τι είδους αναισθησία είναι απαραίτητη για τη λαπαροσκόπηση;

Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης, ο ιατρός εισάγει αέριο, ώστε να δημιουργηθεί χώρος ανάμεσα στα τοιχώματα της κοιλιάς και στα όργανα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στο διάφραγμα, εμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται η γενική αναισθησία και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ωστόσο, η λαπαροσκόπηση, ως μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς, μπορεί να επιτρέψει ελαφρύτερες μορφές αναισθησίας με καλύτερη μετεγχειρητική πορεία.

Πρίν και μετά τη λαπαροσκόπηση

Πριν από μια λαπαροσκόπηση ο ιατρός δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενή για την επέμβαση. Οι οδηγίες συνήθως αφορούν την προετοιμασία του εντέρου, καθώς χρειάζεται να έχει καθαρίσει. Συνίσταται η διαφοροποίηση των διατροφικών για 3-4 ημέρες πριν τη λαπαροσκόπηση, με την κατανάλωση γευμάτων που αποτελούνται από κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και ζυμαρικά και την αποφυγή λαχανικών, χορταρικών, φρούτων, όσπριων και γαλακτοκομικών. Επιπλέον, την προηγούμενη ημέρα από τη λαπαροσκόπηση συνίσταται η λήψη καθαρτικού.

Μετά τη λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται νοσηλεία για μερικές ώρες, μέχρι ο ασθενής να έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις και την όρεξή του. Ο ιατρός δίνει οδηγίες σχετικά με την φροντίδα των τομών και την αφαίρεση των ραμμάτων, εάν δεν είναι απορροφήσιμα.

Ανάλογα με το είδος της λαπαροσκόπησης και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και 3 μήνες.

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος συμβουλεύει όλες τις γυναίκες, προτού υποβληθούν σε ανοιχτό χειρουργείο για γυναικολογικές παθήσεις, να ζητήσουν μία δεύτερη γνώμη από ειδικό Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής∙ διότι η αποφυγή του ανοιχτού χειρουργείου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ικανότητα και την εμπειρία του λαπαροσκόπου χειρουργού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
infertility-diagnosis
laparoscopy-Pelvic-Adhesions

ΠΥΕΛΙΚΕΣ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


Είναι σύνηθες ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πυελικό πόνο ή υπογονιμότητα να έχουν πυελικές συμφύσεις. Αυτές δεν είναι άλλο παρά ινώδης ιστός ο οποίος συγκολλεί τα όργανα της πυέλου και της κοιλιάς μεταξύ τους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


Με τη λαπαροσκόπηση είναι δυνατό να αφαιρεθούν κύστεις οποιουδήποτε σχήματος και μεγέθους, άρρηκτες ή μετά από παροχέτευση-αναρρόφηση του περιεχομένου τους∙ αφαιρώντας την κάψα τους, διατηρείται ο περιβάλλων υγιής ωοθηκικός ιστός.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
laparoscopy-ovarian-cysts
laparoscopy-procedure

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


Στην περίπτωση της ενδομητρίωσης η λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη, ώστε να διαγνωσθεί ή να επιβεβαιωθεί η κλινική υποψία αυτής. Το χειρουργείο θα προσαρμοθεί ανάλογα με το στάδιο της ενδομητρίωσης∙ έτσι λοιπόν, αν πρόκειται για επιφανειακή- αρχικού σταδίου- αρκεί ο ηλεκτροκαυτηριασμός όλων των εστιών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


Η λαπαροσκοπική αφαίρεση ευμεγέθων ινομυωμάτων (διαμέτρου 8-12cm) είναι πλέον εφικτή. Η έξοδος των ινομυωμάτων από την κοιλιακή χώρα διαμέσου των μικρών οπών επιτυγχάνεται με την κατάτμησή τους. Η διενέργεια της επέμβασης από έμπειρο ιατρό επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά στη γονιμότητα και την ποιότητα ζωής της γυναίκας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
laparoscopy-ovarian-cysts

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589