ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τι είναι το γυναικολογικό υπερηχογράφημα


Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα ή αλλιώς ενδοκολπικό υπερηχογράφημα είναι μια ασφαλής και ανώδυνη εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου. Επιτρέπει στον ιατρό να ελέγξει τη λειτουργία των πυελικών οργάνων και να επιβεβαιώσει τη φυσιολογική λειτουργία τους ή να εντοπίσει τυχόν διαταραχές τους. Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να απεικονίσει τη μήτρα, το ενδομήτριο, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, όπως επίσης και τις περιοχές περιμετρικά τους.


doctor's-office

Γιατί να κάνω γυναικολογικό υπερηχογράφημα;

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται ευρέως στην γυναικολογία, τόσο στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, συνήθως μια φορά το χρόνο, όσο και για τη διάγνωση μιας πληθώρας συμπτωμάτων και παθήσεων, όπως:

Αν είστε έγκυος, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την πραγματοποίηση γυναικολογικού υπερηχογραφήματος για προληπτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς όπως:

  • Την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης (μαιευτικό υπερηχογράφημα)
  • Την απεικόνιση του καρδιακού παλμού του εμβρύου κατά συγκεκριμένα στάδια της εγκυμοσύνης
  • Τον έλεγχο του πλακούντα
  • Τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας για την πρόληψη επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό
  • Την εξέταση της αιτίας που μπορεί να έχει επιφέρει αιμορραγία
  • Τον ορισμό κατά προσέγγιση της ημερομηνίας τοκετού

Πώς γίνεται το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα, ανάλογα με τις κλινικές ενδείξεις, μπορεί να γίνει είτε διακοιλιακά είτε διακολπικά και διαρκεί 5-10 λεπτά. Ανάλογα με το λόγο της πραγματοποίησης γυναικολογικού υπερηχογραφήματος, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει από την ασθενή έχει άδεια ή γεμάτη κύστη, καθώς αυτή μπορεί να βοηθήσει την καλύτερη ορατότητα των εσωτερικών οργάνων. Επιπλέον, μπορεί ο ιατρός να ορίσει το ραντεβού της εξέτασης σε σχέση με τον κύκλο της περιόδου, για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή απεικόνιση.

Για την πραγματοποίηση του γυναικολογικού υπερηχογραφήματος, η ασθενής χρειάζεται να αφαιρέσει τα ρούχα της από τη μέση και κάτω, να φορέσει την ειδική εξεταστική φούστα, ώστε να αισθάνεται άνετα και να ξαπλώσει στο ιατρικό κρεββάτι, τοποθετώντας τα πόδια της ανοιχτά και λυγισμένα. Εάν πρόκειται για διακολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα, ο ιατρός τοποθετεί ένα προφυλακτικό και στην άκρη του ειδικού εξοπλισμού για τον υπέρηχο (υπερηχογράφος) μαζί με λιπαντικό τζελ και τον εισάγει στον κόλπο για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Εάν πρόκειται για διακοιλιακό γυναικολογικό υπερηχογράφημα, που πραγματοποιείται συνήθως σε γυναίκες ή έφηβες που δεν έχουν ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα, ο ιατρός θα τοποθετήσει τζελ στην κοιλιακή χώρα, ώστε να την ακουμπήσει με τον ειδικό υπερηχογράφο και να πραγματοποιήσει την εξέταση.

Στο ιατρείο του Δρ. Κογεώργου το γυναικολογικό υπερηχογράφημα διενεργείται με ένα υπερσύγχρονο σύστημα υπερήχων με τρισδιάστατη (3D) και τετραδιάστατη (4D) απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας.

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος προσφέρει πλήρη και εξατομικευμένη ενημέρωση στη γυναίκα για τη διαδικασία και διεξαγωγή του γυναικολογικού υπερηχογραφήματος. Η ασθενοκεντρική του προσέγγιση βοηθάει την ασθενή να νιώσει άνετα, να αποβάλλει το άγχος και να χαλαρώσει, ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά η εξέταση.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Γυναικολογία