Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει συνήθως σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 35 έως 50 χρόνων. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ ΠΑΠ από πολύ αρχικό στάδιο και να θεραπευτεί πλήρως, ενώ μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της πραγματοποίησης εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κατά την εφηβική ηλικία.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν εμφανίζει πάντοτε συμπτώματα σε αρχικά στάδια, ωστόσο τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:
Επειδή τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σχετίζονται και με άλλους τύπους γυναικολογικού καρκίνου και παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα, είναι απαραίτητη η αξιολόγησή τους από ιατρό. Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει τέτοια συμπτώματα συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικευμένο γυναικολόγο, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της.
Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γίνεται κατά τον προληπτικό έλεγχο και συγκεκριμένα το τεστ ΠΑΠ. Από τη στιγμή που τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ έχουν δείξει προκαρκινικές αλλοιώσεις, ο ιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρωματικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η τυποποίηση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ενώ προχωρά σε κολποσκόπηση.
Κατά την κολποσκόπηση, ο ιατρός διερευνά τα κύτταρα για αλλοιώσεις και λαμβάνει δείγμα για την πραγματοποίηση ιστολογικής εξέτασης (βιοψίας). Η βιοψία είναι απαραίτητο βήμα για τη διάγνωση αλλά και την ανεύρεση του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (σταδιοποίηση). Σε περιπτώσεις αρχικού σταδίου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι δυνατό να γίνει ταυτόχρονα και η θεραπεία. Εάν διαπιστωθεί διασπορά του καρκίνου σε άλλους ιστούς και όργανα, ο ιατρός θα συστήσει συμπληρωματικές εξετάσεις όπως ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, μαγνητική τομογραφία, κ.ά.
Ανάλογα με το πλήθος των καρκινικών κυττάρων και το πόσο έχουν εξαπλωθεί, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χωρίζεται σε 5 στάδια:
Το θεραπευτικό πλάνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και τη γενική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και την επιθυμία μελλοντικής εγκυμοσύνης.
Εάν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, είναι δυνατή η πλήρης ίαση του, μέσω εξειδικευμένων επεμβατικών θεραπειών (π.χ κωνοειδής εκτομή, τραχηλεκτομή, λαπαροσκοπική λεμφαδενεκτομία) με διατήρηση της μήτρας και των ωοθηκών, οι οποίες δεν έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα. Σε περιπτώσεις πιο προχωρημένων σταδίων, η συνηθέστερη αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πραγματοποιείται με έναν συνδυασμό ακτινοθεραπείας – χημειοθεραπείας ή ευρείας χειρουργικής επέμβασης.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά εάν πρόκειται για όγκους κάτω των 2 εκατοστών, είτε με ανοιχτό χειρουργείο, ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τη ριζικότητα του χειρουργείου. Η τεχνική ανίχνευσης του λεμφαδένα φρουρού με χρήση ICG (πράσινου Ινδοκυανίνης) εφαρμόζεται υπό συγκεκριμένες ογκολογικές ενδείξεις αποφεύγοντας τις εκτεταμένες λεμφαδενεκτομίες οι οποίες συχνά συνοδεύονται από βαριές διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοιμώξεις, λεμφοκήλες και λεμφοιδήματα).
Η διατήρηση ή μη της γονιμότητας και της ικανότητας τεκνοποίησης εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και τη χειρουργική θεραπεία που θα ακολουθηθεί.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι:
Ο Δρ.Στυλιανός Κογεώργος τονίζει την αξία του προληπτικού ελέγχου, στην έγκαιρη διάγνωση και πλήρη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος της μήτρας είναι ένας από τους λίγους καρκίνους για τους οποίους η ιατρική επιστήμη έχει προσφέρει δύο σημαντικούς συμμάχους: τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κατά την εφηβική ηλικία και το τεστ ΠΑΠ.