Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Κολποσκόπηση


Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, σύντομη και μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση, η οποία απεικονίζει σε μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας σε κλίμακα από 2 έως 60 φορές, μέσω ενός ειδικευμένου εργαλείου, του κολποσκόπιου. Η κολποσκόπηση αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό να διαγνώσει ανωμαλίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.Πότε πρέπει να κάνω κολποσκόπηση;

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει την πραγματοποίηση κολποσκόπησης μετά την κλινική εξέταση και τη διεξαγωγή του τεστ ΠΑΠ σε περιπτώσεις όπου:

  • Τα ευρήματα του τεστ ΠΑΠ δείχνουν αλλοιώσεις ή είναι ασαφή
  • Ο ιατρός διέκρινε με γυμνό μάτι βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο ή το αιδοίο
  • Υπάρχουν συμπτώματα όπως αιμορραγία εκτός της φυσιολογικής έμμηνου ρύσεως ή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Έχει προηγηθεί ένα θετικό τεστ για την ανίχνευση λοιμώξεων, όπως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • Υπάρχει ατομικό ιατρικό ιστορικό αλλοιώσεων

Colposcopisi-hpv-diagnosi-test-pap

Διαδικασία κολποσκόπησης

Η κολποσκόπηση είναι μια ανώδυνη εξέταση που πραγματοποιείται, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέσα στο ιατρείο και διαρκεί 15 – 20 λεπτά. Για να πραγματοποιηθεί σωστά η ασθενής πρέπει να απέχει, ιδανικά για δύο ημέρες, από σεξουαλική επαφή, χρήση ενδοκολπικών υποθέτων ή αλοιφών, κυπέλων περιόδου, ταμπόν και κολπικών πλύσεων.

Για την πραγματοποίηση της κολποσκόπησης, η ασθενής χρειάζεται να αφαιρέσει τα ρούχα της από τη μέση και κάτω, να φορέσει την ειδική εξεταστική φούστα ώστε να αισθάνεται άνετα και να ξαπλώσει στο ιατρικό κρεββάτι, τοποθετώντας τα πόδια της ανοιχτά και λυγισμένα. Μόλις χαλαρώσει, ο ιατρός, εξηγώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία, τοποθετεί προσεκτικά στον κόλπο ένα εργαλείο που ονομάζεται κολποδιαστολέας, με τη βοήθεια του οποίου θα διασταλεί ελαφρά ο κόλπος, ώστε να φανεί καθαρά ο τράχηλος της μήτρας. Έπειτα, ο ιατρός χρησιμοποιώντας το κολποσκόπιο, ελέγχει  προσεκτικά την περιοχή, κρατώντας το κοντά στο άνοιγμα του κόλπου (και όχι μέσα στον κόλπο). Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ιατρός εφαρμόζει ειδικά υγρά στις περιοχές υπό διερεύνηση, ώστε με τη βοήθεια του φωτός του κολποσκοπίου να εντοπίσει σε ποια κύτταρα υπάρχουν αλλοιώσεις. Αν κριθεί απαραίτητο, ο ιατρός μπορεί να λάβει ένα μικρό δείγμα κυττάρων, ώστε να σταλεί για ιστολογική εξέταση (βιοψία).

Μετά την πραγματοποίηση της κολποσκόπησης, ενδέχεται η ασθενής να έχει μπέζ ή καφέ κολπικές εκκρίσεις για 3-5 ημέρες, ενώ συνιστάται για δύο ημέρες η αποφυγή σεξουαλικής επαφής και χρήσης ενδοκολπικών υποθέτων ή αλοιφών, κύπελων περιόδου και ταμπόν.

 

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος προσφέρει πλήρη και εξατομικευμένη ενημέρωση στη γυναίκα για την πραγματοποίηση της κολποσκόπησης και τα αποτελέσματα της. Ανάλογα με το ατομικό ιατρικό ιστορικό, τα ευρήματα της κολποσκόπησης και της ιδιαιτερότητες της ασθενούς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρωματικές εξετάσεις, ώστε να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πάθησης και να καταρτίσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Γυναικολογία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589