Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6951413918


ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Ενδομητρίωση, μία υποδιαγνωσμένη ύπουλη νόσος


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) 150 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από ενδομητρίωση.Το συνηθέστερο και συχνότερο σύμπτωμα είναι η δυσμηνόρροια, δηλαδή ο πόνος κατά την περίοδο. Αντιθέτως το πυελικό άλγος και ο πόνος πέριξ της ωορρηξίας συχνά υποτιμώνται. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενημερώνει ότι οι μισές από τις ασθενείς μέχρι να διαγνωσθούν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση πρέπει να επισκεφτούν κατά μέσο όρο 5 έως 6 γυναικολόγους. Τα εν λόγω ανησυχητικά δεδομένα οφείλονται στο ότι οι γυναικολόγοι που γνωρίζουν καλά αυτή τη νόσο είναι πραγματικά λίγοι και ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να την αντιμετωπίσουν με τη σωστή χειρουργική τεχνική αφαιρώντας την εξ ολοκλήρου.

Η ενδομητρίωση είναι «μια χρόνια νόσος στην οποία ιστός- παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας- βρίσκεται σε άλλες τοποθεσίες, όπως είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, οι ιερομητρικοί σύνδεσμοι, η ουροδόχος κύστη, το ορθό, οι ουρητήρες, τα νεφρά, στα νεύρα της πυέλου ή σε οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος», προκαλώντας φλεγμονώδη αντίδραση με συμφύσεις και έντονο πόνο.


Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει ότι :

  • Η καθυστερημένη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η κύρια αιτία εξέλιξης της νόσου και της συνεχούς επιδείνωσης της ποιότητας ζωής των γυναικών
  • Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι ζωτικής σημασίας
  • Τα κλινικά δεδομένα και η εμπειρία του ιατρού είναι πιο σημαντικά από πολλές κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες άσκοπα υποβάλλονται οι περισσότερες γυναίκες (π.χ. η μαγνητική τομογραφία και ο καρκινικός δείκτης CA-125 είναι ανακριβείς λόγω των πολυάριθμων ψευδών θετικών και ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων)
  • Η γυναίκα πρέπει να κατανοεί πλήρως τις επιπτώσεις της νόσου σε ψυχολογικό, σεξουαλικό και επαγγελματικό επίπεδο
  • Οι περισσότερες γυναίκες που χειρουργούνται για ενδομητρίωση έχουν ήδη υποβληθεί  σε 2-3 χειρουργεία. Αυτό οφείλεται στο ότι στα προηγούμενα χειρουργεία δεν έγινε πλήρης αφαίρεση της νόσου, λόγω απειρίας του χειρουργού ή λόγω κακής προεγχειρητικής εκτίμησης της ασθενούς  (π.χ. η ασθενής οδηγήθηκε στη χειρουργική αίθουσα για μία «κυστούλα», αλλά τελικά έπασχε από αδιάγνωστη εν τω βάθει ενδομητρίωση…)
  • Η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, αλλά η χειρουργική αντιμετώπιση από εξειδικευμένες ομάδες είναι η μόνη μέθοδος πραγματικής ίασης.

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος διαθέτει εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα ενδομητρίωσης που αποτελείται από Αναισθησιολόγο, Γενικό Χειρουργό, Ουρολόγο, Ψυχολόγο, Φυσικοθεραπευτή και κλινικό Διαιτολόγο, αντιμετωπίζοντας με ασφάλεια την κάθε ασθενή και επιτυγχάνοντας την πλήρη ίαση.


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Γυναικολογία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6951413918