ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


Τί είναι η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery), η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα, χωρίς να κάνει μεγάλες τομές. Διεξάγεται με τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη γυναικολογία για τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση ενός πλήθους παθήσεων όπως κύστη ή όγκος ωοθηκών, ινομυώματα, ενδομητρίωση, λεμφαδενικός καθαρισμός, πυελικές συμφύσεις, κ.ά.

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με μια μικρή τομή κοντά στον ομφαλό, μέσω της οποίας ο ιατρός εισάγει το λαπαροσκόπιο, το οποίο αναμεταδίδει την εικόνα σε μια ή περισσότερες οθόνες υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας στον ιατρό μια καθαρή εικόνα της περιοχής. Στη συνέχεια, ο ιατρός εκτελεί δύο ή τρεις μικρές τομές στην κοιλιά, διαμέσου των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία, με τα οποία εκτελείται η επέμβαση.


Διαβάστε περισσότερα για τη λαπαροσκόπηση

Τί είναι οι κύστες ωοθήκης;

Οι κύστες ωοθήκης σχηματίζονται πάνω ή στο εσωτερικό της ωοθήκης. Μπορούν να αναπτυχθούν είτε κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως (λειτουργικές κύστες ωοθήκης), είτε ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων της περιοχής (παθολογικές κύστες ωοθήκης) και μπορούν να βρίσκονται μέσα ή γύρω από τις ωοθήκες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθούν πολλές μικρές κύστες σε μια συγκεκριμένη θέση (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Οι πλειονότητα των κύστεων ωοθήκης είναι καλοήθεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση τους σχετίζεται με την εμφάνιση ενδομητρίωσης.

Παρόλο που τα αίτια της ανάπτυξης κύστεων ωοθήκης δεν είναι ξεκάθαρα, σχετίζονται με την παραγωγή οιστρογόνων από τον οργανισμό.


laparoscopy-ovarian-cysts

Συμπτώματα κύστεων ωοθήκης

Οι κύστες ωοθήκης μπορούν να συνοδεύονται από συμπτώματα όπως:

  • Κοιλιακό ή πυελικό πόνο
  • Πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα
  • Αίσθηση φουσκώματος μετά από ελαφρύ γεύμα
  • Συχνοουρία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Προβλήματα γονιμότητας

Διάγνωση κύστεων ωοθήκης

Η διάγνωση των κύστεων ωοθήκης γίνεται συνήθως μέσω γυναικολογικού υπερηχογραφήματος. Ωστόσο, ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς μπορεί ο ιατρός να συστήσει μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει αποτελεσματικότερα το μέγεθος και τη θέση των κύστεων. Επιπλέον, η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια επιπλοκές των κύστεων ωοθήκης, όπως ρήξη ή φλεγμονή κύστης και συστροφή ωοθήκης. Ως αποτέλεσμα, μέσω της λαπαροσκόπησης, ο ιατρός μπορεί αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα της κλινικής κατάστασης της ασθενούς και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Γιατί να κάνετε λαπαροσκόπηση εάν έχετε κύστη ωοθήκης;

Σε κάποιες περιπτώσεις κύστεων ωοθήκης μπορεί ο ιατρός να συστήσει συντηρητική θεραπεία, καθώς μπορεί να υποχωρήσουν σταδιακά με ή χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση τους μέσω επανεξέτασης κάθε 6-12 μήνες ή ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των κύστεων ωοθήκης με λαπαροσκόπηση θεωρείται ιδανική μέθοδος για την αφαίρεση κύστεων οποιουδήποτε σχήματος, θέσης και μεγέθους. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των ιατρικών εργαλείων και μέσω των οπών της λαπαροσκόπησης είναι δυνατή όχι μόνο η είσοδος και έξοδος των ιατρικών εργαλείων, αλλά και η αφαίρεση των κύστεων ωοθήκης είτε άρρηκτες εντός ειδικού λαπαροσκοπικού σάκου, είτε μετά από αναρρόφηση του περιεχομένου τους και αφαίρεση της κάψα τους. Μέσω της λαπαροσκόπησης επιτυγχάνεται η διατήρηση του υγιούς περιβάλλοντος ιστού των ωοθηκών, ενώ είναι εφικτή η αντιμετώπιση ιδιαίτερων κύστεων ωοθήκης όπως η υδροσάλπιγγα, οι ενδομητριωσικές κύστες, οι δερμοειδείς κύστες, ακόμα και φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η πυοσάλπιγγα.

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης κύστεων ωοθήκης είναι ότι επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μειώνοντας την ταλαιπωρία, το χρόνο θεραπείας και την ανάρρωσης της ασθενούς. Ταυτόχρονα, η θεραπευτική απόφαση για την αντιμετώπιση των κύστεων ωοθήκης μέσω λαπαροσκόπησης εξαρτάται από:


Περισσότερα θέματα στην ενότητα Λαπαροσκόπηση