Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Δεύτερη εγκυμοσύνη: Διαφορές και ομοιότητες από την πρώτη

deuteri_egkimosini-1200x799.jpg

 

Είστε ήδη έγκυος στο δεύτερο παιδί σας ή θέλετε, σκέφτεστε ή προγραμματίζετε να κάνετε δεύτερο παιδί στο μέλλον; Τότε είναι πολύ πιθανό να πιστεύετε ή να σας έχουν πει ότι εφόσον έχετε ήδη περάσει μια εγκυμοσύνη, όλα είναι ευκολότερα.

Αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι έχοντας πια την εμπειρία της πρώτης εγκυμοσύνης και του τοκετού, έχετε αρκετές εμπειρικές γνώσεις. Οι αλλαγές που θα περάσει το σώμα σας, οι επισκέψεις στον γυναικολόγο και οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου που είναι απαραίτητες να γίνουν, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσατε και η σύνδεση σας με το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας, σας έχουν προετοιμάσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λιγότερες άγνωστες καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μια δεύτερη εγκυμοσύνη είναι εύκολη, ούτε ότι θα είναι η ίδια με την πρώτη.

Με ποιους τρόπους μπορεί να διαφέρει η δεύτερη εγκυμοσύνη από την πρώτη και πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα γι αυτήν;

 

Κόπωση κατά την εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη κούραση σε δεύτερες (τρίτες, κλπ) εγκυμοσύνες από ό,τι κατά την πρώτη. Παρόλο που δεν υπάρχουν έρευνες οι οποίες να εντοπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, η μεγαλύτερη κόπωση σε δεύτερη εγκυμοσύνη δεν αποτελεί έκπληξη. Έχοντας ήδη τουλάχιστον ένα ακόμη παιδί στο σπίτι, οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα να αφήνουν λιγότερο χρόνο για ξεκούραση, φροντίδα του εαυτού, χρόνο με τον σύντροφο/πατέρα και αγαπημένες δραστηριότητες.

 

Πόνος στην πλάτη και τη μέση 

Αν είχατε ταλαιπωρηθεί από πόνο στην πλάτη και τη μέση στην πρώτη εγκυμοσύνη, το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί το ίδιο και στις επόμενες. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, αφού συνδέεται άμεσα με την αποδυνάμωση των κοιλιακών μυών όσο μεγαλώνει η κοιλιά και την αλλαγή του κέντρου βάρους προς τα εμπρός.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος, ιδιαίτερα αν η δεύτερη εγκυμοσύνη είναι χρονικά κοντά με την πρώτη ή αν δεν έχετε ασκηθεί μετά τον τελευταίο τοκετό. Επιπλέον, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί αν έχετε παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία κυνηγάτε, σηκώνετε ή μεταφέρετε στην αγκαλιά σας ή αν η εργασία σας είναι καθιστική ή σωματικά επίπονη. Η ένταξη σωματικής άσκησης κατάλληλης για εγκυμοσύνη στην καθημερινότητά σας μπορεί να βελτιώσει το σύμπτωμα.

 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες γυναίκες, εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας τους αναγνωρίζουν πιο γρήγορα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και κάνουν νωρίτερα τεστ. Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν έχουν την ίδια ένταση με την πρώτη. Συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος και η απέχθεια σε συγκεκριμένα φαγητά, συνήθως είναι πιο ήπια, ενώ άλλα συμπτώματα όπως η πρωινή αδιαθεσία, οι εμετοί και η συχνοουρία, μπορεί να είναι πιο έντονα στη δεύτερη εγκυμοσύνη.

Αρκετές γυναίκες μπορούν στη δεύτερη εγκυμοσύνη να καταλάβουν γρηγορότερα το έμβρυο να κινείται, να αναγνωρίσουν τις συσπάσεις Braxton-Hicks και να τις ξεχωρίσουν από τις συσπάσεις του τοκετού.

 

Αλλαγές στο σώμα

Συνήθως στη δεύτερη εγκυμοσύνη, η κοιλιά προβάλλει νωρίτερα. Αυτό δε συμβαίνει επειδή το έμβρυο έχει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά εξαιτίας και πάλι των κοιλιακών μυών, αλλά και των μυών της λεκάνης. Έχοντας ήδη διανύσει μια εγκυμοσύνη οι μύες της περιοχής είναι πιο μαλακοί και χαλαροί. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να έχετε την αίσθηση (ή όντως να συμβαίνει) η κοιλιά να βρίσκεται πιο χαμηλά, γεγονός που επίσης συμβάλλει στην αύξηση του πόνου στη μέση που αναφέρθηκε παραπάνω.

 

Τοκετός

Αν δεν εμφανίστηκε κάποια αιτία που να έκανε απαραίτητη τη διενέργεια καισαρικής τομής και γεννήσατε φυσιολογικά στη δεύτερη εγκυμοσύνη, είναι πιθανό ο τοκετός να διαρκέσει λιγότερο. Η μνήμη του σώματος τείνει να συμβάλλει στην ταχύτερη διαστολή του τραχήλου της μήτρας ενώ ταυτόχρονα ο κόλπος είναι πιο μαλακός, επιτρέποντας στο έμβρυο να βγεί πιο εύκολα.

 

4ο τρίμηνο εγκυμοσύνης και λοχεία

Το 4ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αυτό που ονομάζουμε κοινώς λοχεία αποτελεί από μόνο του ένα δύσκολο στάδιο. Συναισθήματα κούρασης, εξάντλησης και άγχους αναμειγνύονται με τα πρωτόγνωρα συναισθήματα της γονεϊκότητας και, φυσικά, τα συναισθήματα που συνδέονται με την ανάρρωση και αποκατάσταση μετά τον τοκετό.

Αν πρόκειται για δεύτερη εγκυμοσύνη, σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα δε γίνονται ευκολότερα. Μετά τον τοκετό είναι πιθανό οι πόνοι και οι κράμπες να είναι πιο έντονοι σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η διαδικασία της επαναφοράς μετά τον τοκετό διαρκεί συνήθως περισσότερο, τόσο εξαιτίας της καταπόνησης του σώματος για 2η ή 3η φορά, όσο και εξαιτίας των υποχρεώσεων που διπλασιάζονται και δεν αφήνουν χρόνο για ξεκούραση, ανάρρωση και αυτοφροντίδα.

Τέλος, ακόμα και αν δε βιώσετε μεγάλες διαφορές στο σώμα σας συγκριτικά με τη δεύτερη εγκυμοσύνη, είναι πιθανό να δείτε διαφορές στην ψυχολογία σας. Όσο συγκινητική και ασύγκριτη και να είναι η αίσθηση του να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο, δεν παύει να υπάρχει επιπρόσθετο άγχος για την κάλυψη των αναγκών του μεγαλύτερου ή των μεγαλύτερων παιδιών και τις αλλαγές που επιφέρει το νέο μέλος της οικογένειας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589