Κινήσεις εμβρύου: Πότε και πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να κινείται το μωρό μου;

16-εβδομάδων-έμβρυο.jpg

 

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, συγκινητικές και μοναδικές στιγμές μιας εγκυμοσύνης είναι όταν η έγκυος αισθάνεται  το έμβρυο να κουνιέται για πρώτη φορά. Οι περισσότερες εγκυμονούσες θυμούνται, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, τι έκαναν ή που βρίσκονταν τη στιγμή που ένιωσαν το μωρό τους να κουνιέται.

Για κάποιες γυναίκες η αίσθηση των κινήσεων του μωρού τους είναι ανακουφιστική, καθώς νιώθουν ότι είναι μια ένδειξη το μωρό είναι καλά. Για μερικές άλλες οι κινήσεις του μωρού μπορεί να είναι μια πηγή άγχους, καθώς δεν ξέρουν πως πρέπει να τις ερμηνεύσουν, αν είναι κάτι φυσιολογικό ή αν το μωρό είναι ανήσυχο, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει πρόβλημα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε πότε είναι φυσιολογικό να κινείται το έμβρυο, τι μπορούν οι έγκυες να κάνουν για να κινηθεί το μωρό, ιδιαίτερα αν δεν το έχει κάνει για μεγάλο διάστημα, και να δώσουμε συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

 

Πότε θα νιώσω το μωρό μου να κινείται για πρώτη φορά;

Κατά μέσο όρο, οι μαμάδες αισθάνονται κάποιου είδους εμβρυϊκή κίνηση μεταξύ των 20 και 22 εβδομάδων. Ωστόσο, η έναρξη των κινήσεων μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένους παράγοντες, όπως το μέγεθος του εμβρύου, τη θέση του πλακούντα και του εμβρύου και το αν πρόκειται για την πρώτη σας εγκυμοσύνη. Αν δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, αξίζει να θυμάστε ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Το πότε νιώσατε για πρώτη φορά το μωρό σας σε προηγούμενη ή προηγούμενες εγκυμοσύνες δεν είναι ενδεικτικό του τι θα συμβεί σε αυτή. Επιπλέον, έχοντας την εμπειρία μιας προηγούμενης εγκυμοσύνης μπορεί να αναγνωρίσετε τις κινήσεις του μωρού σας νωρίτερα.

 

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου κουνιέται και ποια είναι η αίσθηση της κίνησης ενός εμβρύου;

Στην αρχή η κίνηση που κάνει το έμβρυο είναι πολύ μικρή. Η αίσθηση της περιγράφεται από πολλές μαμάδες ως φτερούγισμα, αίσθηση παρόμοια με το σφυγμό ή το σφίξιμο ενός μύ. Για αυτό το λόγο είναι πιθανό στην αρχή να μην το καταλάβετε. Αργότερα οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται όλο και πιο δυνατές και μπορεί φτάσουν να έχουν την αίσθηση ενός χτυπήματος, μιας κλωτσιάς ή μιας «σουβλιάς». Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε φορά που το μωρό κινείται, η κίνηση θα έχει την ίδια ένταση ή αίσθηση.

 

Πόσο συχνά πρέπει να νιώθω το μωρό μου να κουνιέται;

Οι εμβρυϊκές κινήσεις είναι τυχαίες, χωρίς κάποια συστηματικότητα ή συγκεκριμένη συχνότητα,  μέχρι τις 28-32 εβδομάδες. Στο 3ο τρίμηνο, το έμβρυο αναπτύσσει ένα μοτίβο στις κινήσεις του. Το γεγονός αυτό σχετίζεται τόσο με το πρόγραμμα ύπνου που αναπτύσσει το έμβρυο, όσο και με την επίγνωση των κινήσεων που αναπτύσσουν οι μαμάδες.

 

Πώς μπορώ να βοηθήσω το έμβρυο να κινηθεί; 

Αρχικά, το πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να νιώθετε ή να μη νιώθετε το μωρό σας είναι μια πληροφορία που μπορεί να δοθεί μόνο από το γυναικολόγο που παρακολουθεί μια εγκυμοσύνη, και μόνο κατά το 3ο τρίμηνο της. Αν υπάρχει έλλειψη κινήσεων ή νιώθετε ότι το μωρό είναι πολύ περισσότερο δραστήριο από ότι συνήθως, συνίσταται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Συνήθως, τα έμβρυα κουνιούνται περισσότερο όταν είστε καθιστή ή ξαπλωμένη. Σε αυτές τις θέσεις το σώμα είναι σε ηρεμία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε λιγότερα ερεθίσματα και να αναγνωρίζετε ευκολότερα τις εμβρυϊκές κινήσεις. Αν γυμνάζεστε, θα διαπιστώσετε ότι το έμβρυο ανταποκρίνεται με κίνηση και κατά την άσκηση.

Αν διαπιστώσετε ότι, μετά από μια κουραστική μέρα, δεν έχετε νιώσει κίνηση, δώστε στο σώμα σας χρόνο να ξεκουραστεί. Άν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Καταναλώστε κάτι γλυκό, όπως χυμό ή κάποιο κρύο ρόφημα
  • Χαϊδέψτε, ζουλήξτε ή ασκείστε ελαφριά πίεση στην κοιλιά σας
  • Κάντε γυμναστική ή περπατήστε
  • Αλλάξτε θέση (για παράδειγμα από ξαπλωτή, καθιστή)
  • Μιλήστε στο μωρό σας ή βάλτε μουσική
  • Φωτίστε με ένα φακό την κοιλία σας

Μπορεί να νιώσετε μειωμένη κίνηση όταν έχετε κάνει έντονη σωματική κίνηση, για παράδειγμα όταν έχετε σεξουαλική επαφή, και όταν είστε κοντά στην ημερομηνία τοκετού, συνεπώς το έμβρυο είναι αρκετά μεγάλο και έχει πάρει τη θέση τοκετού.

 

Αγχώνομαι πάρα πολύ όταν το μωρό μου να κουνιέται. Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που είναι πολύ συχνό στην εγκυμοσύνη, και εντείνεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ιστορικό αποβολών, υπογονιμότητας, παθήσεων στην εγκυμοσύνη ή άλλων προβλημάτων υγείας. Παρόλο που είναι φυσιολογικό σε ένα βαθμό να υπάρχει άγχος, μπορείτε πάντοτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς ψυχικής υγείας, αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να το διαχειριστείτε. Πέραν αυτού είναι σημαντικό να έχετε ένα σύντροφο που να σας στηρίζει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και ανθρώπους στους οποίους να μπορείτε να μιλήσετε για ό,τι σας απασχολεί. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς και, φυσικά ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαχείριση του άγχους στην εγκυμοσύνη πατώντας ΕΔΩ.

 

 

 

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ