Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Συμβουλές προς νέους γονείς: Τι είναι απαραίτητο να αγοράσετε για τη φροντίδα του νεογέννητου;

simvoules_pros_neous_goneis-1200x800.jpg

 

Κάθε νέος γονιός που προετοιμάζει τον ερχομό του μωρού του στον κόσμο, βομβαρδίζεται από πληθώρα συμβουλών για το τι πρέπει να κάνει για να φροντίσει το νεογέννητο και από άπειρες επιλογές για προϊόντα που είναι ή παρουσιάζονται ως απαραίτητα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί γονείς γεμίζουν άγχος για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν και το κατά πόσο αυτές θα είναι οι σωστές. Επιπλέον κατακλύζονται από αίσθημα ανεπάρκειας, γιατί μπορεί να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αγορές που πρέπει να κάνουν.

Οι αγορές που θα κάνουν οι νέοι γονείς, φυσικά, δεν εξαρτώνται μόνο από την οικονομική τους κατάσταση. Σημαντικό ρόλο έχει το μέγεθος του παιδικού δωματίου, του σπιτιού και των αποθηκευτικών χώρων του, ο καιρός στην περιοχή που μένουν και τα δώρα που θα λάβουν για το μωρό από συγγενείς και φίλους (είτε καινούρια, είτε αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλο μωρό).

Η πρώτη συμβουλή μου προς τους νέους γονείς είναι: εστιάστε τις αγορές σας αρχικά σε ό,τι είναι απαραίτητο για πρώτο τρίμηνο της ζωής του μωρού.  Έπειτα μπορείτε να κάνετε αγορές σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού και τις συνήθειες σας. Ποια προϊόντα και αντικείμενα είναι, όμως, πραγματικά απαραίτητα για τη φροντίδα του νεογέννητου;

 

Πάνες

Παρόλο που είναι τόσο προφανές και δεδομένο για ένα νεογέννητο, οι πάνες είναι το πρώτο και σημαντικότερο προϊόν που χρειάζεται να αγοράσετε ως νέοι γονείς. Ένα νεογέννητο χρειάζεται περίπου 8 πάνες την ημέρα, συνεπώς χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος για το απόθεμα καθημερινά, ώστε να μην τελειώσουν σε ημέρα όπου είναι κλειστά τα καταστήματα. Και ενώ εξαιτίας του αυξημένου κόστους τους είναι οικονομικά συμφέρον να αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες ή από καταστήματα που κάνουν προσφορές, χρειάζεται προσοχή, γιατί νεογέννητα μεγαλώνουν γρήγορα και μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερο νούμερο από μέρα σε μέρα. Μαζί με τις πάνες χρειάζεται να αγοράσετε για την αλλαγή τους μωρομάντηλα, κρέμα για δερματικούς ερεθισμούς και υποσέντονα.

 

Βρεφικά ρούχα

Τα νεογέννητα μεγαλώνουν γρήγορα και παράλληλα λερώνονται εύκολα, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ανακαλύπτουν είτε ότι έχουν πολύ λίγα, είτε πολλά ρούχα και λευκά είδη.

Όσον αφορά τα ρούχα, για αρχή καλό είναι να έχετε προμηθευτεί 6-8 φορμάκια- εσώρουχα και 3-4 ολόσωμα φορμάκια κατάλληλα για την εποχή, 4-5 ζευγάρια κάλτσες και είτε ζακετούλες, σκουφάκι, γάντια, είτε καπέλο, ανάλογα με την εποχή.

 

Προϊόντα θηλασμού και τροφές

Ανάλογα με το αν το νεογέννητο θηλάζει ή όχι μπορεί να χρειαστείτε προϊόντα που διευκολύνουν το θηλασμό, αφού συμβουλευτείτε τη μαία σας, όπως επιθέματα στήθους ή κοχύλια θηλασμού και μαξιλάρι θηλασμού. Αν το μωρό δε θηλάζει πρέπει να αγοράσετε τουλάχιστον δύο μπιμπερό, αποστειρωτή και βρεφικό γάλα.

 

Μπάνιο και περιποίηση του μωρού

Τις πρώτες 1-2 εβδομάδες μέχρι να «πέσει» ο ομφάλιος λώρος, το νεογέννητο χρειάζεται καθάρισμα καθημερινά. Μετά από αυτό, το μπάνιο μπορεί να γίνεται από καθημερινά, μέχρι και 3 φορές την εβδομάδα. Θα χρειαστείτε ένα βρεφικό σφουγγάρι, βρεφικό αφρούλουτρο-σαμπουάν, 2-3 πετσέτες ή μπουρνούζια και ένα μπανάκι μωρού που μπορείτε να το τοποθετήσετε μέσα στη μπανιέρα, το μπάνιο ή σε όποιο σημείο του σπιτιού σας βολεύει.

Επιπλέον, καλό είναι να έχετε κάποια βασικά φαρμακευτικά προϊόντα για την περιποίησή του, όπως θερμόμετρο,  μια μικρή σύριγγα για τυχόν φάρμακα που μπορεί να χρειαστεί να πάρει.

 

Ύπνος 

Για τον ύπνο του μωρού είναι απαραίτητη μια κούνια και ένα πορτ-μπεμπε, ώστε να έχετε το νεογέννητο δίπλα σας αν είστε μακριά από το υπνοδωμάτιο ή εκτός σπιτιού. Σε περίπτωση που έχετε χρησιμοποιημένη κούνια, ιδανικά προτείνεται να πάρετε καινούριο στρώμα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό χρησιμοποιήστε στρώμα που ταιριάζει ακριβώς στην κούνια (δηλαδή δεν αφήνει κενό στις πλευρές), είναι σκληρό, καθαρό και χωρίς φθορές ή σκισίματα. Για την κούνια επίσης θα χρειαστείτε ένα αδιάβροχο υποσέντονο, σεντονάκια (τουλάχιστον 4) και κουβερτούλα ανάλογη με την εποχή. Μην τοποθετείτε στην κούνια μαξιλάρια και παπλώματα, τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

 

Μετακίνηση με το μωρό

Ανάλογα με τον προγραμματισμό σας και το κατά πόσο πρόκειται να μετακινηθείτε με το μωρό τους πρώτους μήνες, οι αγορές προϊόντων που σχετίζονται με τη μετακίνηση μπορούν να καθυστερήσουν για λίγο.

Για τη μεταφορά του μωρού απαραίτητο είναι το καρότσι. Αν έχετε χρησιμοποιημένο καρότσι βεβαιωθείτε ότι δεν έχει φθορές στο εσωτερικό του, οι ρόδες και τα φρένα του λειτουργούν σωστά και είναι καθαρό. Κάποιοι γονείς προτιμούν για τους πρώτους μήνες τη χρήση μάρσιππου, αλλά αυτό είναι μια προσωπική απόφαση που εξαρτάται από την καθημερινότητα του ζευγαριού και την κατάσταση υγείας της μητέρας μετά τον τοκετό.

Αν έχετε αυτοκίνητο είναι απαραίτητη η αγορά ενός βρεφικού καθίσματος, που είναι πλέον και απαραίτητη προϋπόθεση για το εξιτήριο του νεογέννητου από το μαιευτήριο. Μην αγοράζετε ή δέχεστε καθίσματα αυτοκινήτου από δεύτερο χέρι αν δεν είστε βέβαιοι ότι δεν έχει εμπλακεί σε ατύχημα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589