Στηρίζοντας τη σύντροφο σας στην εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και χαρούμενες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά μπορεί επίσης να είναι αγχωτική, γεμάτη συναισθήματα φόβου και αβεβαιότητας τόσο για την έγκυο, όσο και για τον σύντροφό της. Καθώς η έγκυος βιώνει συχνά πολλές συναισθηματικές μεταπτώσεις, ταυτόχρονα με μια πληθώρα σωματικών αλλαγών, και κάθε σύντροφος αναρωτιέται ποιος είναι ο ρόλος του σε αυτή τη διαδικασία πως θα μπορέσει να είναι υποστηρικτικός.
Η σημασία του υποστηρικτικού συντρόφου
Πλέον, ένας σύντροφος μπορεί, αν το θέλει, να εμπλακεί ενεργά στην εγκυμοσύνη, αλλά και τον τοκετό. Δεν χρειάζεται να περιμένει αγχωμένος στην αίθουσα αναμονής, ούτε να αποκλείεται από διαδικασίες της εγκυμοσύνης.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τη σημασία της υποστήριξης των συντρόφων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ψυχική και σωματική υγεία των εγκύων και των παιδιών. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Women’s Health διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που δεν είχαν υποστηρικτικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, εξέτασε τον αντίκτυπο που είχε η συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη του συντρόφου στο άγχος των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ύπαρξη ενός συναισθηματικά εμπλεκόμενου και οικονομικά υποστηρικτικού συντρόφου συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα άγχους. Επιπλέον, η συμμετοχή των συντρόφων στις επισκέψεις του προγεννητικού ελέγχου συνδέθηκε με μειωμένα επίπεδα άγχους.
Γνωρίζοντας το σημαντικό αντίκτυπο που έχει η ψυχική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η μείωση του στρες μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία και των δύο, όπως επίσης και ένας τρόπος πρόληψης σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων στην εγκυμοσύνη.
Γενικές συμβουλές για την υποστήριξη των συντρόφων
Πολλοί σύντροφοι, ενώ έχουν την πρόθεση να είναι υποστηρικτικοί, δε γνωρίζουν ή δεν αισθάνονται σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν. Γι αυτό το λόγο, η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, και το συνεχές ενδιαφέρον για το τι χρειάζεται η έγκυος. Η φράση: «Είμαι δίπλα σου για να σε βοηθήσω σε ό,τι χρειάζεσαι», αλλά και οι ερωτήσεις, θα κάνουν τη σύντροφό σας να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά και ηρεμία.
Ως επόμενο στάδιο, η υποστήριξη της συντρόφου σας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από 3 άξονες:
- Μάθετε, διαβάστε και ενημερωθείτε: Όσο περισσότερο μαθαίνετε για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, τις αλλαγές που προξενούν στο γυναικείο σώμα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν συναισθηματικά και ψυχικά, τόσο καλύτερη υποστήριξη θα μπορείτε να παρέχετε. Σημαντικές πηγές γνώσης αποτελούν αρχικά ο γυναικολόγος και η μαία που σας έχει αναλάβει, και έπειτα βιβλία εγκυμοσύνης, μαθήματα γονεϊκότητας και φυσικού τοκετού, αλλά και άλλοι νέοι γονείς, που θέλουν να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία τους.
- Ενεργή συμμετοχή: Ζήστε μαζί με τη σύντροφό σας όλη την εμπειρία. Συνοδέψτε τη στα ιατρικά ραντεβού και εξετάσεις, συζητήστε όλες τις αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν, μελετήστε το πλάνο τοκετού, ακολουθήστε τη σε ενημερωτικές συναντήσεις και μαθήματα.
- Ακούστε: Κρατήστε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανοιχτή επικοινωνία με τη σύντροφο σας και ακούστε ό,τι θέλει να μοιραστεί μαζί σας, ακόμα και αν αφορούν δύσκολα θέματα. Αναπτύξετε την εμπιστοσύνη της συντρόφου στο πρόσωπο σας, ώστε να μη χρειάζεται να κρύβει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της.
Συμβουλές υποστήριξης ανά τρίμηνο εγκυμοσύνης
- Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης
Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πολύ απαιτητικό. Παρόλο που η εγκυμοσύνη δεν είναι εμφανής ακόμα, συντελούνται, σημαντικές ορμονικές και σωματικές αλλαγές. Εξάντληση, αδυναμία, ναυτία, ζάλη και εμετός είναι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα, όπως επίσης και η αλλαγή στη σχέση με το φαγητό. Γι αυτό το λόγο, οι έγκυες χρειάζονται ξεκούραση, ύπνο και προσοχή στη διατροφή. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι συχνές και χρειάζεται κατανόηση, υπομονή και ψυχραιμία.
-
Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης
Το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης είναι αρκετά ηπιότερο, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν, το σώμα της εγκύου δεν έχει αλλάξει ακόμη σε μεγάλο βαθμό και η ψυχολογία βελτιώνεται. Χαρακτηριστικό είναι η αύξηση της όρεξης για φαγητό και χρειάζεται να βρείτε μαζί έναν τρόπο να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αρχίστε να μαγειρεύετε πιο υγιεινά γεύματα, να περπατάτε ή να γυμνάζεστε μαζί (ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γυναικολόγου σας), να απέχετε από το κάπνισμα και το ποτό κ.λπ. Σε αυτό το τρίμηνο, μπορείτε να συμβάλετε ή και να αναλάβετε εξ ολοκλήρου τον προγραμματισμό των ιατρικών εξετάσεων που αυξάνονται, των οικογενειακών υποχρεώσεων, αλλά και των πρώτων προετοιμασιών για τον ερχομό του μωρού.
-
Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης
Στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης η σύντροφός σας χρειάζεται να σας έχει δίπλα της ως πραγματικό σύμμαχο. Η αύξηση του βάρους, προκαλεί καθημερινές δυσκολίες στην κίνηση, αλλά και πόνους στο σώμα, πρήξιμο στα πόδια και στομαχικές διαταραχές. Αναλάβετε όσες περισσότερες υποχρεώσεις και δουλειές του σπιτιού μπορείτε, ενώ είναι μια καλή στιγμή να μάθετε κάποιες τεχνικές μασάζ εγκυμοσύνης, για την ανακούφιση της συντρόφου σας ακόμα και μετά τον τοκετό. Καθώς το άγχος και ο φόβος για την έλευση του μωρού κορυφώνεται, λύστε όλες σας τις απορίες με τη μαιευτική ομάδας και συζητήστε όλες τις παραμέτρους της ζωής σας μετά τον τοκετό, ως ενεργός ακροατής.