Κινδυνεύω αν έχω συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων;

casual_sex-1200x800.jpg

 

Κινδυνεύω αν έχω συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων; Αυτή είναι μια από τις πιο καίριες ερωτήσεις που μπορεί να κάνει μια σεξουαλικώς ενεργή γυναίκα στον γυναικολόγο της. Η σεξουαλική υγεία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γυναικείας υγείας, γι αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για κάθε πτυχή της.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και μια εγκυμοσύνη εκτός προγράμματος είναι υπαρκτοί κίνδυνοι για όλους τους σεξουαλικώς ενεργούς ανθρώπους και η πρόληψη και προφύλαξη από αυτούς είναι εξαιρετικά σημαντική.

 

Πώς ορίζεται η σεξουαλική υγεία;

Η σεξουαλική υγεία δεν είναι μόνο η προφύλαξη από μια εγκυμοσύνη ή τα ΣΜΝ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη σεξουαλική υγεία ως μια κατάσταση που περιλαμβάνει:

  • Σωματική, συναισθηματική, διανοητική και κοινωνική ευημερία, σε σχέση με τη σεξουαλικότητα
  • Θετική προσέγγιση στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις, η οποία να διακατέχεται από σεβασμό
  • Σεξουαλικές εμπειρίες που εμπεριέχουν ασφάλεια και ευχαρίστηση
  • Εκπλήρωση των σεξουαλικών δικαιωμάτων όλων των εμπλεκόμενων ατόμων με σεβασμό και προστασία

Επιπλέον στα παραπάνω, η Αμερικανική Ένωση Σεξουαλικής Υγείας, συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει λάθος ή σωστός τρόπος για την επίτευξη σεξουαλικής ευχαρίστησης, συμπεριλαμβανομένης και της ύπαρξης πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων. Ως προϋπόθεση θέτει, να υπάρχει συναίνεση και κανένας ή καμία εμπλεκόμενος ή εμπλεκόμενη να μη διατρέχει κίνδυνο. Άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες για μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι το άτομο να κατανοεί τις δικές τους σεξουαλικές ανάγκες και να αναγνωρίζει ότι οι σεξουαλικοί του σύντροφοι έχουν τις δικές τους σεξουαλικές ανάγκες.

 

Πλήθος σεξουαλικών συντρόφων = κίνδυνος για την υγεία;

Τα άτομα που κάνουν συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων είναι συνδεδεμένα λόγω των προκαταλήψεων με κακή ψυχική υγεία, ΣΜΝ και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Είναι όμως αυτό σωστό;

Η αλήθεια είναι ότι, όσον αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η αποκλειστικότητα με έναν ή μια σύντροφο δεν εξασφαλίζει την προστασία. Ακόμα και στην περίπτωση ύπαρξης μιας αποκλειστικής σχέσης, η έλλειψη προστασίας μπορεί να οδηγήσει σε απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη και σε ΣΜΝ. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ο/η σύντροφος μπορεί να μην κάνει συστηματικά εξετάσεις και να μη γνωρίζει ότι έχει ήδη κάποια μόλυνση ή να είναι ανειλικρινής ως προς την αποκλειστικότητά της σχέσης. Κατά συνέπεια, αν ένας ή μια αποκλειστική σύντροφος δε χρησιμοποιεί συστηματικά προστασία σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση στο παρόν ή δε χρησιμοποιούσε στο παρελθόν, οι πιθανότητες μόλυνσης είναι περίπου ίδιες με κάποιο άτομο που έχει πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και επίσης δε χρησιμοποιεί συστηματικά προστασία. Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα χρειάζεται να δείξουν οι άνδρες, επειδή οι μολύνσεις από ΣΜΝ σε αρκετές περιπτώσεις είτε καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα, είτε τους καθιστούν φορείς του ιου, χωρίς να έχουν νοσήσει.

Συνεπώς, η πηγή του κινδύνου δεν είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ενός ατόμου, αλλά το αν και κατά πόσο χρησιμοποιεί προφυλακτικά με συνέπεια και σύνεση.

 

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Είτε είστε άτομο που απολαμβάνει τη συνεύρεση με πολλαπλούς συντρόφους, είτε είστε πιο εσωστρεφής και αφοσιωμένη σε ένα σύντροφο, οι συμβουλές για την προστασία της σεξουαλικής υγείας που δίνω είναι οι ίδιες:

  • Χρήση προφυλακτικού ή και dental dam, σε κάθε κολπική, πρωκτική και στοματική επαφή
  • Τήρηση των κανόνων υγιεινής στις σεξουαλικές συνευρέσεις
  • Αλλαγή του προφυλακτικού σε κάθε αλλαγή σεξουαλικής πράξης, όπως επίσης και κατά τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων
  • Έγκαιρος εμβολιασμός για την Ηπατίτιδα B (γίνεται υποχρεωτικά σε μικρή ηλικία) και για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

 

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ