5 μύθοι που σχετίζονται με την περίοδο

5_mithoi_periodos-1200x1800.jpg

Το κοινό βίωμα πολλών γυναικών, ιδιαίτερα παλαιότερων γενιών είναι ότι η περίοδος είναι κάτι που πρέπει να κρύβεται και να μη συζητιέται. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, η περίοδος δεν αναφέρεται καν με το όνομά της, αλλά με διάφορα παρατσούκλια και συνθηματικά όπως «έχω τα ρούχα μου», «ήρθαν οι Ρώσοι», «ο πόλεμος της ντομάτας» (Ισπανία), «θεία Φλο» (ΗΠΑ) και «η εβδομάδα της φράουλας» (Γερμανία).

Ως αποτέλεσμα, η περίοδος και σχεδόν όλα τα θέματα που την αφορούν, συνοδεύονται από αρκετή παραπληροφόρηση, μύθους και παρανοήσεις, οι οποίες διαιωνίζονται και δε βοηθούν τις γυναίκες και την κοινωνία εν γένει να γνωρίζουν αυτή τη φυσική διαδικασία που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της ανθρωπότητας.

Η περίοδος επηρεάζει διάφορες τροφές

Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν δοξασίες ότι αν μια γυναίκα με περίοδο πλησιάσει, ακουμπήσει ή βρεθεί δίπλα από μια τροφή ή στη διαδικασία δημιουργίας της, αυτή θα χαλάσει. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η δοξασία για τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού, σε κάποιες χώρες πιστεύεται ότι μια γυναίκα με περίοδο μπορεί να χαλάσει μια πίκλα, απλά ακουμπώντας την, ενώ σε αρκετές χώρες πιστεύεται ότι οι γυναίκες με περίοδο μπορούν να μαράνουν ακόμα και λουλούδια και φυτά.

Φυσικά, όλες αυτές οι δοξασίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η περίοδος δεν είναι κάποια κολλητική αρρώστια που μπορεί να μολύνει άλλους οργανισμούς ή να τους επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο.

Μπάνιο και περίοδος

Ένας συνήθης μύθος είναι ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να κάνουν μπάνιο (σε μπανιέρα) όταν έχουν περίοδο, γιατί μπορεί να πάθουν μολύνσεις. Αυτός ο μύθος αιτιολογείται είτε στο ότι το ζεστό νερό σταματάει τη ροή του αίματος, είτε στο ότι την επιτείνει.

Στην πραγματικότητα η ροή δε σταματάει επειδή το σώμα βρίσκεται μέσα σε νερό, αλλά εμποδίζεται εξαιτίας της πίεσης του νερού. Ωστόσο, το ζεστό νερό μπορεί κατά περίπτωση να επιτείνει τη ροή του αίματος, όμως παράλληλα, όπως γνωρίζουν εμπειρικά ήδη όλες οι γυναίκες, το ζεστό νερό συμβάλλει στην ανακούφιση από τους πόνους περιόδου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι χρειάζεται προσοχή στο είδος του αφρόλουτρου και των αλάτων που θα χρησιμοποιηθούν στο μπάνιο, τα οποία πρέπει να είναι ήπια. Πέραν αυτού, όμως, δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης του μπάνιου στην περίοδο.

Συγχρονισμός περιόδων

Ο πιο ιδιαίτερος, ίσως, από τους μύθους της περιόδου είναι η ιδέα ότι οι περίοδοι διαφορετικών γυναικών μπορούν να συγχρονιστούν, εάν αυτές ζουν στο ίδιο σπίτι, δουλεύουν μαζί, κάνουν πολλή παρέα και γενικά περνούν πολλές ώρες καθημερινά μαζί.

Αυτή η ιδέα πέρα από μια πιθανή δοξασία που μπορεί να προϋπήρχε, έκανε την εμφάνισή της και στον επιστημονικό κόσμο με ένα άρθρο το 1971. Ωστόσο, πολύ σύντομα, άλλες έρευνες αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από αυτή την έρευνα, εντόπισαν ανακρίβειες και παράγοντες που δεν είχαν ληφθεί υπόψη.  Καμία έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα.

Συνεπώς, ο συγχρονισμός των περιόδων είναι ένα φαινόμενο συγκυριακό και αναμενόμενο ως ένα βαθμό. Ένας κύκλος περιόδου διαρκεί κατά μέσο όρο 28 ημέρες, χωρίς αυτό να είναι σταθερό σε όλες τις γυναίκες και σε όλες τις περιόδους τους. Παράλληλα οι μέρες με ροή κυμαίνονται από 5 έως 7, χωρίς επίσης αυτό να είναι σταθερό. Κατά συνέπεια, 2 γυναίκες είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά θα έχουν περίοδο τις ίδιες μέρες.

Χρήση ταμπόν

Τα ταμπόν συνοδεύονται από διάφορους μύθους σε σχέση με τη χρήση τους. Πρώτος συνηθισμένος μύθος είναι ότι μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο λόγω της ανατομίας: το ταμπόν τοποθετείται στο βάθος του κόλπου, στο οπίσθιο μέρος του τραχήλου και επιπλέον το άνοιγμα στο πάνω μέρος του τραχήλου είναι πολύ μικρό για να περάσει το ταμπόν. Τα ταμπόν επίσης διαθέτουν κορδόνι για να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, ακόμα και να έχουν ανέβει λίγο ψηλότερα από ό,τι συνήθως.

Ο δεύτερος μύθος σχετίζει το ταμπόν με ένα άλλο ζήτημα της γυναικείας ανατομίας για το οποίο υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση: τον παρθενικό υμένα. Σε πολλά κορίτσια και έφηβες έχει απαγορευτεί η χρήση ταμπόν, γιατί θεωρείται ότι μπορεί να σπάσει τον υμένα, ο οποίος λανθασμένα θεωρείται ευρέως ως σημάδι αγνότητας. Στην πραγματικότητα, ο υμένας είναι μια ελαστική μεμβράνη που βρίσκεται στο άνοιγμα του κόλπου, αλλά δεν τον καλύπτει. Αν συνέβαινε αυτό, ο υμένας θα εμπόδιζε το αίμα της περιόδου και τις κολπικές εκκρίσεις να απορριφθούν. Επειδή ο υμένας είναι ελαστικός (και μάλιστα διαφέρει σε σχήμα από γυναίκα σε γυναίκα), η εισαγωγή ενός αντικειμένου τόσο μικρού, όσο ένα ταμπόν, δε μπορεί να τον επηρεάσει.

Σεξ στην περίοδο

Το σεξ στην περίοδο δεν είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με τον μύθο που επικρατεί, ούτε και να γίνεται, αν δεν το επιθυμεί μια γυναίκα εξαιτίας των συμπτωμάτων.

Το σεξ στην περίοδο έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς ο οργασμός συμβάλλει στη μείωση του πόνου περιόδου, ή και άλλων συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος. Επιπλέον, βοηθάει στην αύξηση της ροής του αίματος, μειώνοντας τη διάρκεια της και ικανοποιεί και την αυξημένη σεξουαλική επιθυμία που εκδηλώνουν κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκειά της.

 

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ