Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Συμβουλές υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής

-ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ-ΠΕΡΙΟΧΗΣ-1200x724.jpg

 

Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία κάθε γυναίκας, είτε βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία είτε όχι. Η διατήρηση της καθαριότητας του κόλπου και του αιδοίου, εφαρμόζοντας τις σωστές συμβουλές αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πρόληψης για τις κολπικές λοιμώξεις

Το βασικό στοιχείο για την κολπική υγιεινή είναι η διατήρηση του pH. Φυσιολογικά, το pH του κόλπου είναι ελαφρώς όξινο, ενώ η αλλαγή του σχετίζεται με την εμφάνιση λοιμώξεων. Ωστόσο, μερικές γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις αλλαγές του pH, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, το pH μπορεί να επηρεαστεί από οποιαδήποτε ξένη ουσία που εισάγεται στον κόλπο, αλλά και το δέρμα γύρω από τον κόλπο και το αιδοίο. 

Ποιες συμβουλές μπορούν να ακολουθήσουν γυναίκες όλων των ηλικιών για τη σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής;

 

Μπάνιο και καθαρισμός

Για τη διατήρηση ενός καθαρού κόλπου, το μόνο που χρειάζεται για τον καθαρισμό είναι ο συχνός και ήπιος καθαρισμός μόνο εξωτερικά. Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις, καθώς μπορεί να διαταράξουν το pH και να αφαιρέσουν από τον κόλπο απαραίτητους μικροοργανισμούς βακτήρια, προκαλώντας λοιμώξεις και ερεθισμούς. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιήστε άφθονο νερό και ήπιο σαπούνι και πιο συγκεκριμένα:

 • Πλύνετε καθημερινά την περιοχή με χλιαρό νερό, είτε στο πλαίσιο ενός ντούζ, είτε τοπικά.
 • Αποφύγετε τη χρήση αρωματικών σαπουνιών και τζελ. Τα αρώματα μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή και μπορεί να καλύψουν οσμές, που μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα υγείας. 
 • Μετά το μπάνιο, το ντουζ ή το τοπικό πλύσιμο βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά την περιοχή, πριν φορέσετε εσώρουχα.
 • Αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, σκουπίστε με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω. Εναλλακτικά και για καλύτερα αποτελέσματα, εάν έχετε τη δυνατότητα,  ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
 • Μην ξυρίζετε ολόκληρη την ηβική περιοχή, καθώς το ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς, εκδορές ή κοψίματα, τα οποία μπορεί να μολυνθούν. Οι τρίχες της ηβικής περιοχής έχουν προστατευτικό ρόλο, οπότε μια καλή ιδέα είναι να κόψτε ή να τριμάρετε τις τρίχες με ψαλίδι. Επιπλέον, αποφύγετε τη χρήση κρεμών αποτρίχωσης, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δέρμα.

 

Περίοδος και κολπική υγιεινή

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλάξτε συχνά τα προϊόντα περιόδου (4-5 φορές την ημέρα) όπως το ταμπόν ή η σερβιέτα, και καθαρίστε ή σκουπίστε την περιοχή τακτικά. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ταμπόν και τις σερβιέτες με άρωμα. 

 

Σεξ και κολπική υγιεινή

Η σεξουαλική επαφή είναι μια υγιής δραστηριότητα και δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ανθυγιεινή. Στην πραγματικότητα, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, το σεξ βοηθά στην πρόληψη της κολπικής ατροφίας, η οποία μπορεί να κάνει τον κόλπο πιο ξηρό και ευάλωτο σε τραυματισμούς, προκαλώντας πόνο. 

Οι βασικές συμβουλές για την πρόληψη και την αποφυγή λοιμώξεων μετά τη σεξουαλική επαφή είναι:

 • Αλλάξτε προφυλακτικά κατά την εναλλαγή μεταξύ κολπικής, πρωκτικής και στοματικής επαφής, ώστε να αποφύγετε τη μετάδοση βακτηρίων.
 • Πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, ουρήστε. Με τα ούρα αποβάλλονται τα βακτήρια που μπορεί να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ουρολοίμωξης.
 • Μετά τη σεξουαλική επαφή, κάντε ντους ή καθαρίστε τοπικά το αιδοίο με χλιαρό νερό, προσέχοντας να στεγνώσετε καλά την περιοχή.

 

Εσώρουχα και ρούχα 

Το κλειδί για την καλή κολπική υγιεινή είναι η διατήρηση της ηβικής περιοχής όσο το δυνατόν πιο στεγνή. Η υγρασία μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων, γι αυτό προσπαθήστε να φοράτε ρούχα που επιτρέπουν στην περιοχή να αναπνέει. Πιο συγκεκριμένα: 

 • Αποφύγετε στενά παντελόνια, σορτσάκια και κολάν που περιορίζουν την κυκλοφορία του αέρα στην κολπική περιοχή.
 • Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα, καθώς το βαμβάκι απορροφά καλύτερα την υγρασία.
 • Αλλάξτε ρούχα και εσώρουχα μετά το γυμναστήριο ή όποτε άλλοτε έχετε ιδρώσει πολύ.
 • Μην φοράτε στρινγκ ενώ γυμνάζεστε, καθώς με την κίνηση του σώματος είναι πιθανό να μεταφερθούν πρωκτικά βακτήρια στον κόλπο.
 • Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφύγετε να φοράτε το μαγιό βρεγμένο όλη την ημέρα. Προτιμήστε να αλλάξετε φορώντας ένα στεγνό μαγιό ή ανάλαφρα ρούχα κατά την παραμονή σας στην παραλία. 
 • Εάν έχετε κολπικές εκκρίσεις, αλλάξτε τα εσώρουχά σας δύο ή και περισσότερες φορές την ημέρα.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589