Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ

5_pragmata_sex-1200x675.jpg

Το σεξ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συντροφικής ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να συζητήσουν ζητήματα που τους προβληματίζουν γύρω από το σεξ με τους κοντινούς τους ή με το γιατρό τους. Οι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να ρωτήσουν το γυναικολόγο τους απορίες ή να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους γύρω από το σεξ, ακόμα και αν αφορούν ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την υγεία τους, όπως το πότε πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή.

Παρακάτω θα αναλύσουμε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ, είτε είστε γυναίκα, είτε άντρας.

 

Κολπική ξηρότητα

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα ζήτημα που φέρνει σε πολλές γυναίκες αμηχανία, εμποδίζοντας τες να συζητήσουν τα συμπτώματα με το γυναικολόγο ή τον σύντροφό τους. Ωστόσο, είναι ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει πολλές γυναίκες.

Η κολπική ξηρότητα οφείλεται στην πτώση των επιπέδων οιστρογόνων, η οποία συμβαίνει κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση. Επιπλέον αιτίες είναι ο θηλασμός, ο τοκετός, το κάπνισμα, η κατάθλιψη, το άγχος, οι κολπικές πλύσεις, φαρμακευτική αγωγή για τον καρκίνο και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κολπική ξηρότητα βελτιώνεται σημαντικά μέσω φαρμακευτικής αγωγής, αλλά, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα όπως αιμορραγία, πόνο ή αίσθηση καψίματος μετά το σεξ, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και τελικά την απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ.

 

Πόνος στο σεξ

Είναι βέβαιο ότι το σεξ δεν είναι φυσιολογικό να είναι συνεχώς επώδυνο. Πέρα από μια στιγμιαία αίσθηση που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα, ο συχνός πόνος στο σεξ μπορεί να είναι ένα σημάδι προβλήματος, ειδικά αν συνοδεύεται από αιμορραγία.

Πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν πόνους κατά την ωορρηξία. Αν ο πόνος είναι έντονος και συχνός μπορεί να είναι μια ένδειξη παθήσεων όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση, ανωμαλιών του τραχήλου της μήτρας ή διαταραχών περιόδου. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλό θα είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα προσδιορίσει την αιτία του πόνου και θα δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πλάνο, ώστε να μπορέσετε να ανακτήσετε το χαμένο ενθουσιασμό και ευχαρίστηση από το σεξ.

 

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μια γυναίκα δε μπορεί να απολαύσει το σεξ. Οι αιτίες για την χαμηλή σεξουαλική ορμή μπορεί να αναζητηθούν σε μια ποικιλία παραγόντων όπως:

  • Προβλήματα στη συντροφική σχέση
  • Σεξουαλικά προβλήματα, όπως η δυσκολία επίτευξης οργασμού
  • Ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος και στρες, ζητήματα αυτοεικόνας και χαμηλή αυτοπεποίθηση
  • Ορμονικές αλλαγές, όπως κατά την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό ή με τη χρήση ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης
  • Φαρμακευτικές αγωγές για παθήσεις όπως κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και το κάπνισμα
  • Χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης, αρθρίτιδα, νευρολογικές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος, παθήσεις του θυρεοειδούς ή καρκίνος
  • Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση
  • Κούραση και burnout από την φροντίδα των παιδιών, τις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριού, ορμονική φαρμακευτική αγωγή ή αγωγή για σεξουαλικά προβλήματα όπως κολπική ξηρότητα.

 

Σεξ στην περίοδο

Το σεξ στην περίοδο δεν είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να αποφεύγεται, ούτε, φυσικά και να γίνετε, αν δεν το θέλετε. Το μεγαλύτερο ζήτημα του σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι το αίμα, που μπορεί να λερώσει το κρεβάτι και τα σεντόνια, το δέρμα το δικό σας και του συντρόφου σας, ειδικά αν είναι οι πρώτες μέρες. Αν αυτό είναι κάτι που ενοχλεί εσάς και το σύντροφό σας, αυτό μπορεί να δημιουργήσει αμηχανία ή ντροπή και να χαλάσει την ατμόσφαιρα. Εκτός αυτού, αν κάνετε σεξ στην περίοδο, αυτό δε σημαίνει ότι δε διατρέχετε κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αντίθετα μέσω του αίματος, κάποια από αυτά είναι πιο εύκολο να μεταδοθούν. Επιπλέον, αν και πολύ μικρή, υπάρχει πιθανότητα για εγκυμοσύνη. Γι αυτό και δεν πρέπει να αμελείτε τη χρήση προφυλακτικού.

Το σεξ στην περίοδο έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς ο οργασμός συμβάλλει στη μείωση του πόνου περιόδου, ή και άλλων συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος και βοηθάει το αίμα να βγει γρηγορότερα, μειώνοντας τη διάρκεια της. Επιπλέον, το σεξ στην περίοδο ικανοποιεί και την αυξημένη σεξουαλική επιθυμία που εκδηλώνουν κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκειά της.

 

Πότε πρέπει να κάνω εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν ασθένειες στην πλειονότητα τους αντιμετωπίσιμες, αρκεί να διαγνωστούν εγκαίρως. Πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, είναι δηλαδή ασυμπτωματικά. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντική η πρόληψη μέσω του ετήσιου προληπτικού ελέγχου και την καλλιέργεια κολπικού υγρού. Επιπλέον, των προληπτικών εξετάσεων, αν έχετε την υποψία ότι έχετε εκτεθεί σε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή αν κάποιος σύντροφός σας σας ενημέρωσε ότι έχει, καλό θα είναι να κλείσετε άμεσα ένα ραντεβού για έλεγχο.

Διαβάστε περισσότερα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589