Μικρά Μυστικά για Επιτυχή Θηλασμό

Web-5-1.jpg

Μια μητέρα με το νεογέννητο μωρό της να θηλάζει αποτελεί μια από τις πιο τρυφερές εικόνες που είναι συνυφασμένες με τη μητρότητα. Ο μητρικός θηλασμός, παρόλο που αποτελεί μια φυσική διαδικασία με σημαντικά οφέλη για την υγεία του μωρού και την ενίσχυση των δεσμών του με τη μητέρα, δεν είναι μια διαδικασία που έρχεται πηγαία και χωρίς καμία προσπάθεια. Αντίθετα, αποτελεί περισσότερο μια δεξιότητα που κατακτάται σταδιακά, μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών, σε ανταπόκριση των αναγκών κάθε μωρού. 

Συνεπώς, η επιτυχία του μητρικού θηλασμού δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά, τα οποία είναι πολύτιμα για την αποφυγή συχνών λαθών κατά το θηλασμό. 

 

Προετοιμασία μητρικού θηλασμού

Το πρώτο βήμα για την προετοιμασία του μητρικού θηλασμού είναι η συμβουλευτική με το γυναικολόγο ή τη μαία, κατά την εγκυμοσύνη, η οποία αποτελεί τον πλέον κατάλληλο τρόπο ενημέρωσης γύρω από το θηλασμό. 

Η συμβουλευτική στοχεύει στην ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία του θηλασμού, καθώς και σχετικά ζητήματα όπως τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Εκεί μπορείτε να θέσετε οποιαδήποτε απορία έχετε, ενώ, συμπληρωματικά, μπορείτε να ζητήσετε να σας συστήσουν σεμινάρια θηλασμού ή επιπλέον ραντεβού για την προετοιμασία σας για τον θηλασμό. 

Ως ένα πρώτο βήμα πρώτης επαφής με το θηλασμό, μπορείτε να ζητήσετε, εάν υπάρχει στο οικογενειακό ή φιλικού σας περιβάλλοντος νέα μητέρα που θηλάζει, να σας επιτρέψει να δείτε από κοντά τη διαδικασία. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορείτε να ρωτήσετε τον ιατρό σας, εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. 

 

Θέση θηλασμού

Η θέση του θηλασμού είναι πολύ σημαντική για έναν επιτυχή θηλασμό, καθώς χρειάζεται να είναι άνετη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογέννητο. Υπάρχει ένα πλήθος θέσεων που χαρακτηρίζονται ως ιδανικές για θηλασμό. Ωστόσο, δεν είναι όλες το ίδιο βολικές ή κατάλληλες για κάθε μητέρα.

Η θέση του θηλασμού είναι σημαντικό να βοηθά στην επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό, γι αυτό μια από τις πιο αποτελεσματικές θέσεις είναι να κρατάτε το μωρό σας ακουμπώντας στομάχι με στομάχι, ενώ η μύτη του βρίσκεται στην ευθεία της θηλής. Σημαντικό είναι, επιπλέον, το στόμα του μωρού να έχει πιάσει καλά το στήθος, ώστε θηλή να βρίσκεται κοντά στον ουρανίσκο του. 

 

Θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό

Ιδανικά και αν δεν υπάρχουν ιατρικά ζητήματα, ο θηλασμός να ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό ή μέσα στο πρώτο δίωρο. Σε αυτές τις πρώτες φορές, ζητήστε βοήθεια από τη μαία ή το ιατρικό προσωπικό σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στο θηλασμό, ενώ σημαντικό είναι να συμπεριλάβετε και τον πατέρα στη διαδικασία, οποίος μπορεί να βοηθήσει τόσο συναισθηματικά, όσο και πρακτικά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχετε τη δυνατότητα να έχετε το μωρό μαζί σας στο δωμάτιο, ώστε να μπορείτε να ανταποκρίνεστε στα σημάδια πείνας πιο άμεσα. 

 

Θηλασμός κατά τις πρώτες εβδομάδες

Κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, όπου ακόμα τόσο εσείς, όσο και το μωρό βρίσκετε τους ρυθμούς σας, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ιατρού και της μαίας και να είστε σε επικοινωνία μαζί τους, για να σας βοηθήσουν με κάθε πρόβλημα. Αποφύγετε να παίρνετε συμβουλές μόνο από φίλους και γνωστούς ή το ίντερνετ και αποφύγετε να αγοράσετε πολλά αξεσουάρ θηλασμού. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο θηλασμό, προσπαθήστε να δοκιμάζετε μια συμβουλή του ιατρού ή της μαίας κάθε φορά, δίνοντας χρόνο λίγων ημερών, πριν την απορρίψετε. 

Σε πρακτικό επίπεδο, καλό είναι να έχετε υπόψη ότι ο χρόνος και ο τρόπος θηλασμού διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από την όρεξη και τη διάθεση του μωρού. Η διάρκεια ενός θηλασμού κυμαίνεται από 10-90 λεπτά, περίπου κάθε 2 με 2,5 ώρες, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αλλαγές σε αυτό ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα. Αν έχετε προβληματισμούς σχετικά με το εάν το μωρό τρέφεται αρκετά, συζητήστε το με τον παιδίατρο που παρακολουθεί την ανάπτυξη του. 

Εάν το μωρό αποκοιμιέται στη μέση του γεύματος, προσπαθήστε να το ξυπνήστε τρυφερά, γαργαλώντας τις πατούσες του ή μετακινώντας το, ώστε να ολοκληρώσει το γεύμα του και να κοιμηθεί αμέσως μετά. Μην το αφήνετε να κοιμάται σε θέση θηλασμού, καθώς πέρα από την κούραση που μπορεί να δημιουργήσει σε εσάς, υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού των θηλών. Τέλος, εάν υπάρχει περισσότερη παραγωγή γάλακτος από όση καταναλώνει το μωρό, καλό είναι να γίνεται άντληση, για την αποφυγή της μαστίτιδας. 

 

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ