Ολιστική προσέγγιση στην Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια νόσος, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν έντονους πόνους κατά την περίοδο, τη σεξουαλική επαφή και την καθημερινότητα.
Διαβάστε περισσότερα για την ενδομητρίωση
Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται ευρέως για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων , όπως ο πυελικός πόνος και η υπογονιμότητα που είναι οι κυριότερες εκδηλώσεις της ενδομητρίωσης.
Διαβάστε περισσότερα για την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται προσπάθεια για μια ολιστική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, όπου παράλληλα με την θεραπεία για την ενδομητρίωση, είτε αυτή αφορά φαρμακευτική αγωγή, είτε χειρουργική – λαπαροσκοπική αντιμετώπιση, γίνονται προσπάθειες για μια γενικότερη αλλαγή στην καθημερινότητα της ασθενούς, ώστε να βελτιωθεί η γενικότερη κατάσταση της υγείας της, συμβάλλοντας στη θεραπεία της ενδομητρίωσης και στη μείωση επανεμφάνισης της μετά από χειρουργική αντιμετώπιση.
Σωματική άσκηση και ενδομητρίωση
Η σωματική άσκηση διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στην ολιστική προσέγγιση στην ενδομητρίωση, όπως ακριβώς και στην πλειονότητα των παθήσεων. Τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης είναι:
- Η ανακούφιση του πόνου της ενδομητρίωσης, μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών
- Η ενίσχυση της διάθεσης και η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης
- Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
- Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους (μύες της περιοχής της λεκάνης), βελτιώνοντας τη στάση του σώματος
- Η μείωση της δυσκοιλιότητας και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Η αύξηση της αντοχής και η μείωση της κόπωσης
- Η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
Τα είδη σωματικής άσκησης τα οποία είναι κατάλληλα για την ενδομητρίωση κατατάσσονται στην ήπια άσκηση. Το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι, η yoga και το pilates είναι ιδανικά, ενώ είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση στο πρόγραμμα ασκήσεων χαλάρωσης και διατάσεων των μυών και ασκήσεις Kegel. Η συνιστώμενη διάρκεια και συχνότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας, την πρότερη εμπειρία σε σωματική άσκηση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Δυο φορές την εβδομάδα από 30 έως 60 λεπτά είναι μια αποτελεσματική συχνότητα. Αν τα παραπάνω μοιάζουν δύσκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν μια καλή αρχή:
- Αντί για άσκηση 30 λεπτών, δραστηριοποιηθείτε σε διαστήματα των 10-15 λεπτών 2-3 φορές την ημέρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε για μια βόλτα το πρωί, μετά το μεσημεριανό και μετά το δείπνο.
- Κάντε καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι που σας αρέσουν, όπως βόλτα με το σκύλο, κηπουρική, χορό μετά μουσικής, κλπ.
- Περπατήστε μέσα στο σπίτι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή τα τελευταία 5-10 λεπτά κάθε ώρας.
Διατροφή και ενδομητρίωση
Ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της ενδομητρίωσης ή και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής της. Αν και πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για τη σχέση διατροφής και ενδομητρίωσης, οι παρακάτω διατροφικές συνήθειες μπορούν να την επηρεάσουν αρνητικά:
- Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα τηγανητά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα fast food.
- Κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
- Πρόσληψη γλουτένης.
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, οι οποίοι επιδεινώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).
- Αλκοόλ και καφεΐνη
Στον αντίποδα, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως φυτικά, με έμφαση στην πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, μπορεί να επηρεάσει θετικά την ενδομητρίωση. Για αυτό το λόγο προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε:
- Ίνες που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως
- Σίδηρο που βρίσκονται σε σκούρα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, φασόλια και ξηρούς καρπούς
- Απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ψάρια όπως σολομό, σαρδέλα, ρέγγα και πέστροφα, όπως επίσης και σε καρύδια, σπόρους chia και λιναριού
- Αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα, το σπανάκι και τα παντζάρια
- Αντιφλεγμονώδεις παράγοντες όπως ο κουρκουμάς
Φυσικά, σημαντικές αλλαγές στην διατροφή είναι σημαντικό να γίνονται με τη βοήθεια εξειδικευμένου διατροφολόγου σε συνδυασμό με γυναικολόγο.
Συμπληρώματα διατροφής και ενδομητρίωση
Συμπληρωματικά με την ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ολιστική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Συμπληρώματα βοτάνων, όπως τσιμιτσιφούγκα, κόκκινο τριφύλλι, εκχύλισμα φύλλων ελιάς, πικραλίδα, άγριο γιάμ, λυγαριά, σημαντικές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, C, D και Ε, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης και στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής μετά από χειρουργική αντιμετώπιση.