Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων στη γυναίκα
Τα κονδυλώματα αποτελούν την πιο συνηθισμένη μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Προκαλούνται από κάποιους συγκεκριμένους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και δε σχετίζονται με την ανάπτυξη γυναικολογικού καρκίνου. Παρόλο που μπορούν να θεραπευτούν, ο ιός HPV παραμένει για πάντα στο σώμα, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η επανεμφάνισή τους.
Συμπτώματα κονδυλωμάτων στις γυναίκες
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως “μικρές ελιές” στο δέρμα γύρω και μέσα στον κόλπο και τον τράχηλο, τον πρωκτό και το περίνεο (την περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού). Μπορεί να είναι σκληρά ή μαλακά, με χρώμα μπεζ, λευκό, κόκκινο ή καφέ, ενώ αν εμφανιστούν σε ομάδες, μοιάζουν σχηματικά με κουνουπίδι. Τα κονδυλώματα μπορούν σπανιότερα να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές, όπως τα χείλη, η γλώσσα, το στόμα και ο λαιμός.
Συμπληρωματικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που να συνοδεύουν τα κονδυλώματα, όπως:
- Φαγούρα ή ενόχληση στα γεννητικά όργανα γενικά ή κατά τη διάρκεια του σεξ
- Αίσθηση καψίματος
- Μικρής έκτασης αιμορραγία στα σημεία που έχουν αναπτυχθεί
Πώς κολλάνε τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής κατά τη διάρκεια του σεξ, όταν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί με τύπο του HPV που τα προκαλεί, είτε τα έχει εμφανίσει, είτε όχι. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να μεταδοθούν μέσω:
- Του κολπικού, στοματικού και πρωκτικού σεξ
- Των κοινόχρηστων σεξουαλικών βοηθημάτων (sex toys), αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής
- Της απλής τριβής γεννητικών οργάνων μεταξύ τους (ακόμα και εξωτερικά)
- Της επαφής των χεριών με αυτά και αμέσως μετά της επαφής τους με τα γεννητικά όργανα
Τα κονδυλώματα είναι ένα ΣΜΝ που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και επηρεάζει όλα τα φύλα. Φυσικά, οι πιθανότητες μόλυνσης αυξάνονται όταν υπάρχουν πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και δε λαμβάνονται σταθερά και πάντοτε προφυλάξεις, δηλαδή χρήση προφυλακτικών και dental dams.
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε λίγες εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά την μόλυνση από τον HPV. Κατά συνέπεια, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να τον μεταδώσουν, χωρίς να το γνωρίζουν. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος για ΣΜΝ τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες.
Επιπλέον, όσοι άνθρωποι προσβληθούν από HPV συνεχίζουν είναι φορείς του καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ως αποτέλεσμα, μπορούν πάντοτε να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους ή να ξαναεμφανίσουν κονδυλώματα, ακόμα και όταν αυτά έχουν υποχωρήσει από μόνα τους ή μετά από θεραπεία.
Κονδυλώματα, HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος για τις γυναίκες, καθώς κάποιοι από τους τύπους του σχετίζονται με την εμφάνιση διάφορων καρκίνων, με κυριότερο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Γι αυτό το λόγο έχει αναπτυχθεί το εμβόλιο κατά του HPV, το οποίο παρέχεται δωρεάν στην Ελλάδα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα έφηβα κορίτσια. Το εμβόλιο κατά του HPV προσφέρει επιπρόσθετη σημαντική προστασία στην πλειονότητα των τύπων HPV που προκαλούν κονδυλώματα.
Ωστόσο, χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι τα κονδυλώματα, όταν εμφανιστούν, είναι στην πλειονότητα τους καλοήθη. Οι τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα δεν είναι οι ίδιοι με τους τύπους που προκαλούν καρκίνο, όπως λανθασμένα πιστεύεται. Οι τύποι του HPV που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν μεταδίδονται σε καμία περίπτωση με τη χρήση του προφυλακτικού.
Θεραπεία κονδυλωμάτων στις γυναίκες
Δεν απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις θεραπεία για τα κονδυλώματα. Η απόφαση εξαρτάται από το σημείο ή τα σημεία στα οποία έχουν εμφανιστεί, την έκτασή τους και την ένταση των συμπτωμάτων. Κάποια κονδυλώματα εξασθενούν και εξαφανίζονται τελείως μέσα σε 6 μήνες, άλλα απαιτούν τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων τοπικά ή κρυοθεραπεία και άλλα για τα οποία συνίσταται αφαίρεση με χειρουργικό τρόπο ή με laser.
Χρήσιμες συμβουλές για γυναίκες με κονδυλώματα
Αν αντιμετωπίζετε κονδυλώματα, ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:
- Αποφύγετε το σεξ όσο τα κονδυλώματα είναι εμφανή και βρίσκεστε σε θεραπεία.
- Μην μοιράζεστε σεξουαλικά βοηθήματα.
- Αλλάζετε προφυλακτικό κατά την εναλλαγή μεταξύ κολπικής, πρωκτικής και στοματικής επαφής.
- Τηρήστε τους βασικούς κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής: μην κάνετε κολπικές πλύσεις, αποφύγετε τη χρήση αρωματικών σαπουνιών και τζελ, βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά την περιοχή, μετά το μπάνιο / ντουζ.
- Μην ξυρίζετε ή αποτριχώνετε την ηβική περιοχή.
- Αποφύγετε στενά ρούχα που περιορίζουν την κυκλοφορία του αέρα στην κολπική περιοχή και φορέστε βαμβακερά εσώρουχα.