Κατάψυξη ωαρίων 

beautiful-fertility-concept-3d-rendering_23-2149230688-1200x857.jpeg

 

Η κατάψυξη ωαρίων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερες νέες γυναίκες, οι οποίες με επισκέπτονται για να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία και να τους απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα που έχουν.

Σε αυτό το άρθρο έχω συγκεντρώσει τις σημαντικότερες πληροφορίες και τις συχνότερες ερωτήσεις που μου κάνουν σε σχέση με την κατάψυξη ωαρίων.

 

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι ένας τρόπος διατήρησης της γονιμότητας μιας γυναίκας, ώστε να μπορεί να κάνει παιδιά στο μέλλον. Περιλαμβάνει τη συλλογή των ωαρίων μιας γυναίκας, την κατάψυξή τους και στη συνέχεια την απόψυξή τους, τη στιγμή που εκείνη το επιθυμεί, ώστε να γονιμοποιηθούν μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.

Η κατάψυξη ωαρίων δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, σε περίπτωση που δε μπορεί να τεκνοποιήσει με φυσικό τρόπο. Καθώς περνούν τα χρόνια, η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων πέφτουν, γεγονός που μπορεί να συντελέσει στην υπογονιμότητα. Μέσω της κατάψυξης ωαρίων, κάθε γυναίκα που το κάνει, έχει πρόσβαση σε δικά της ωάρια, τα οποία είναι υψηλής ποιότητας, αφού έχουν συλλεχθεί σε νεότερη ηλικία.

 

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η κατάψυξη ωαρίων και γιατί να κάνω; 

Η κατάψυξη ωαρίων απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, οι οποίες επιθυμούν να κάνουν παιδιά στο μέλλον, καθώς αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας για την πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας.

Μπορεί να θέλετε να καταψύξετε τα ωάρια εάν:

  • Έχετε κάποια πάθηση, η θεραπεία της οποίας που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας, όπως ο καρκίνος.
  • Έχετε κάποια γυναικολογική πάθηση που μπορεί να απαιτεί λαπαροσκοπική αφαίρεση των ωοθηκών, όπως καρκίνος των ωοθηκών, ενδομητρίωση, ινομυώματα, αδενομύωση και φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.
  • Έχετε πιθανότητες να αναπτύξετε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (πρώιμη εμμηνόπαυση), λόγω κληρονομικότητας.
  • Πρόκειται να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση, άλλα δεν επιθυμείτε τη διατήρηση εμβρύων που δε χρησιμοποιήθηκαν στη θεραπεία, για προσωπικούς ηθικούς λόγους. Ή έχετε ολοκληρώσει έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης και επιθυμείτε να καταψύξετε τα ωάρια σας για μελλοντική χρήση.
  • Σας απασχολεί μια πιθανή μείωση της γονιμότητας, αλλά δεν είστε έτοιμες να κάνετε παιδί ή δεν έχετε βρει τον κατάλληλο σύντροφο.

 

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την κατάψυξη ωαρίων;

Η διαδικασία της λήψης ωαρίων είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων για την ενίσχυση της παραγωγής ωαρίων και την ωρίμανσή τους. Όταν είναι έτοιμα, συλλέγονται με μια διαδικασία που ονομάζεται ωοληψία, η οποία είναι σύντομη και ανώδυνη. Τα ωάρια λαμβάνονται διαμέσου του κόλπου.

Έπειτα, ακολουθώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα, τα ωάρια υποβάλλονται στη διαδικασία κατάψυξης και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Ο αριθμός των ωαριών που μπορούν να συλλεχθούν με μια φορά εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας και της αντίδρασής της στη φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως συλλέγονται από 8 μέχρι 15 ωάρια.

Όταν αποφασίσει μια γυναίκα να τα χρησιμοποιήσει, τα ωάρια αποψύχονται και όσα έχουν επιβιώσει, εκχύονται με σπέρμα, όπως συμβαίνει στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Το έμβρυο ή έμβρυα που θα προκύψουν μεταφέρονται στη γυναίκα έπειτα από μερικές ημέρες.

 

Έχω απόλυτο έλεγχο στο τι θα συμβεί στα ωάρια μου;

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία θα συμπληρώσετε έντυπα συγκατάθεσης, τα οποία ορίζουν ρητά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ωάρια. Οι αποφάσεις που χρειάζεται να λάβετε για τη χρήση των ωαρίων είναι:

  • Πόσο καιρό θα φυλάσσονται τα ωάρια. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ο νόμος ορίζει  μπορούν να διατηρηθούν μέχρι 10 χρόνια.
  • Αν μπορούν τα ωάρια να δοθούν σε άλλη γυναίκα ή να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, σε περίπτωση όπου δε χρησιμοποιηθούν.
  • Τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας, που περιλαμβάνει αδυναμία λήψης αποφάσεων.