Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

flegmonodis_nosos_pielou-1200x698.jpg

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) είναι μια λοίμωξη των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Εμφανίζεται συνήθως όταν μια βακτηριακή λοίμωξη, συνήθως από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εξαπλώνεται από τον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο προς τη μήτρα, τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες. Σε μερικές περιπτώσεις, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να οφείλεται σε παραπάνω από μια λοίμωξη.

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί επίσης να εμφανιστεί και μετά από κάποια βλάβη στον τράχηλο, όπως για παράδειγμα μετά από  τοκετό, αποβολή, άμβλωση ή εισαγωγή ενδομήτριου σπειράματος  (IUD).

 

Συμπτώματα φλεγμονώδους νόσου της πυέλου

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, πολλές φορές είναι ανεπαίσθητα, ήπια ή και ανύπαρκτα, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στην κοιλιακή χώρα και τη λεκάνη
 • Κολπικές εκκρίσεις κίτρινες ή πράσινες ή με δυσάρεστη οσμή
 • Διαταραχές περιόδου
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • Αιμορραγία ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Πυρετό και ρίγος
 • Πόνο κατά την ούρηση

 

Διάγνωση και αντιμετώπιση της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου

Καθώς δεν υπάρχει κάποια εξέταση αποκλειστικά για τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η διάγνωση της μπορεί, ανάλογα με τα συμπτώματα, να περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση, κολποσκόπηση, καλλιέργεια κολπικού υγρού, εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ειδικά χλαμύδια ή γονόρροια), εξετάσεις ούρων ή αίματος και διακολπικό υπερηχογράφημα. Προκειμένου να αποκλειστούν άλλες αιτίες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή η εξωμήτρια κύηση, και αν η διάγνωση δεν είναι σαφής, μπορεί συμπληρωματικά να απαιτούνται εξετάσεις όπως η διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή η βιοψία.

Εάν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και αποτελεσματικά με αντιβιοτικά και αποχή από τη σεξουαλική επαφή. Σε περίπτωση που διαγνωστείτε με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, προτείνεται να υποβληθεί σε εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να ακολουθήσει θεραπεία και ο σεξουαλικός σύντροφός σας.

Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία. Οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν εξωμήτρια κύηση, υπογονιμότητα, αποστήματα στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, πυελικές συμφύσεις, χρόνιο πυελικό πόνο και συχνή επανεμφάνιση της νόσου.

 

Πώς θα προστατευτώ από τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου;

Προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου συστήνεται να ακολουθείτε τις εξής συμβουλές:

 • Μην αμελείτε τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο
 • Ενημερωθείτε για τους αποτελεσματικούς τρόπους αντισύλληψης, οι οποίοι σας προστατεύουν και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Κάντε ασφαλές σεξ, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ, ιδιαίτερα αν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
 • Κλείστε ένα ραντεβού για να εξεταστείτε σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αν έχετε την υποψία ότι έχετε εκτεθεί σε κάποιο
 • Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις, καθώς διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων του κόλπου
 • Αν έχετε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ζητείστε από το σύντροφό σας να εξεταστεί και να υποβληθεί σε θεραπεία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589