4 μύθοι και αλήθειες για το θηλασμό
Ως νέα μαμά, μετά το τέλος του τοκετού, είτε αυτός είναι φυσικός, είτε με καισαρική τομή, η προσοχή στρέφεται στο μωρό και τις δικές του ανάγκες. Ο θηλασμός αποτελεί το κέντρο αυτών των αναγκών και το άγχος πολλών νέων μητέρων αυξάνεται κατακόρυφα. Τρώει το μωρό αρκετά; Τρώω εγώ σωστά; Πώς πρέπει να φροντίσω τους μαστούς μου, ώστε να μην πάθω μαστίτιδα;
Μια μαμά που θηλάζει, μπορεί να φάει και να πιεί ό,τι θέλει, αρκεί να πρόκειται για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Δε χρειάζεται να στερηθεί τα φαγητά που απολαμβάνει εξαιτίας του θηλασμού, αλλά υπάρχουν κάποιες ουσίες που χρειάζονται προσοχή, όπως η καφείνη και το αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και για ουσίες που δεν καταναλώνουμε, αλλά μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, όπως οι βαφές μαλλιών και το μελάνι του τατουάζ.
Παρακάτω θα παραθέσουμε 4 μύθους και αλήθειες για το θηλασμό, που σχετίζονται με τα παραπάνω:
-
Κατανάλωση αλκοόλ
Κατά το θηλασμό, είναι αλήθεια ότι δεν συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση. Μια μικρή ποσότητα περιστασιακά, όπως ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό ή ένα ποτό με φίλους μια φορά στο τόσο δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αν, ωστόσο, υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ συχνότερα υπάρχει κίνδυνος επιρροής του θηλασμού. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκληθεί μείωση της παροχής μητρικού γάλακτος, τροφοδότησης του εμβρύου με αλκοόλ ή αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος.
Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει τον οργανισμό, με αντίκτυπο στη φροντίδα του μωρού, ενώ η συστηματική τροφοδότηση του με αλκοόλ μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία και την ανάπτυξη του.
-
Κατανάλωση καφεΐνης
Είναι μύθος ότι η κατανάλωση καφέ δεν επιτρέπεται κατά το θηλασμό, αρκεί αυτή να περιορίζεται σε 200 γρ. ή 2 κούπες καφέ ημερησίως. Ωστόσο, η καφεΐνη δε βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τα παυσίπονα. Συνεπώς, χρειάζεται μια προσοχή στην κατανάλωση τους συνδυαστικά με τον καφέ.
Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει επίσης μείωση της παροχής μητρικού γάλακτος και προβλήματα στο έμβρυο όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα, υπερένταση, αυπνία και κολικούς.
-
Τατουάζ
Κάποιες νέες μαμάδες, σκέφτονται μετά από τον τοκετό να κάνουν ένα τατουάζ σχετικό με τη γέννα (όπως για παράδειγμα την ημερομηνία τοκετού), την εγκυμοσύνη, το μωρό ή τη στιγμή του θηλασμού ή νιώθουν έτοιμες να κάνουν το τατουάζ που πάντα ήθελαν. Έτσι αναρωτιούνται εάν ένα τατουάζ κατά την περίοδο του θηλασμού είναι ασφαλές.
Μέχρι σήμερα, η έρευνα γύρω από το θέμα είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα οι γυναικολόγοι και οι ερευνητές να είναι διχασμένοι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να τελειώσει ο θηλασμός, και άλλοι ότι η διαδικασία του τατουάζ πιθανότατα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Οι προβληματισμοί των ειδικών δεν αφορούν το ίδιο το μελάνι ή τη διαδικασία, αλλά εστιάζουν στην πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, αλλά κυρίως της ανάπτυξης μολύνσεων από τη διαδικασία του τατουάζ από βακτήρια ή ιούς, ιδιαίτερα αυτές που μπορούν να μεταφερθούν στο μωρό μέσω του θηλασμού.
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν μια μαμά αποφασίσει να κάνει τατουάζ, καλό θα είναι να έχει παρέλθει η περίοδος του αποκλειστικού θηλασμού, να επιβεβαιώσει ότι τη διαδικασία θα αναλάβει ένας έμπειρος επαγγελματίας και να ακολουθήσει τις συμβουλές του γυναικολόγου και της μαίας της.
-
Βάψιμο μαλλιών
Είναι μύθος ότι το βάψιμο των μαλλιών μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό. Αν και, όπως και στην περίπτωση των τατουάζ, η έρευνα είναι πολύ περιορισμένη, γενικά οι βαφές μαλλιών πιστεύεται ότι είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στις σύγχρονες βαφές, οι ποσότητες χημικών ουσιών που μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στο μητρικό γάλα είναι ελάχιστες. Ωστόσο, αυτό που συστήνεται από τους γυναικολόγους και τους ειδικούς είναι να προτιμώνται τεχνικές βαψίματος όπου η βαφή δεν εφαρμόζεται στη ρίζα των μαλλιών. Καθώς ο μόνος τρόπος να εισέλθουν χημικές ουσίες στον οργανισμό είναι μέσω της επαφής με το δέρμα, με αυτό τον τρόπο, μηδενίζονται οι πιθανότητες πιθανών παρενεργειών.