Μυκητιασική κολπίτιδα

Μυκητιασικη-κολπίτιδα-1200x1600.jpg

Η μυκητιασική κολπίτιδα ή καντιντίαση είναι μια κοινή λοίμωξη που προκαλείται από υπεραύξηση του μύκητα Candida albicans. Ο συγκεκριμένος μύκητας αποτελεί φυσιολογική εντερική χλωρίδα, αλλά υπάρχει επίσης στον κόλπο. Είναι ως επί το πλείστον ακίνδυνος, αλλά αν ο αριθμός του φτάσει πάνω από τα φυσιολογικά όρια, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 75% των γυναικών θα αντιμετωπίσουν μυκητιασική κολπίτιδα μία φορά στη ζωή τους. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μυκητιασική κολπίτιδα δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) και σε γενικές γραμμές δεν είναι επικίνδυνη η σεξουαλική επαφή όταν υπάρχει μυκητιασική κολπίτιδα. Ωστόσο, συνίσταται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής, καθώς μπορεί να είναι επώδυνη και άβολη εξαιτίας των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να ενταθούν κατά τη διάρκεια ή μετά (ιδίως η αίσθηση καψίματος), ενώ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση και εξάπλωση της μόλυνσης στα πυελικά όργανα. Επιπλέον, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών,  ενώ οι σύντροφοι μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα και ερεθισμό μετά τη σεξουαλική επαφή. 

 

Ποια είναι τα αίτια της μυκητιασικής κολπίτιδας;

Ο πολλαπλασιασμός  του μύκητα πάνω από τα φυσιολογικά όρια μπορεί να συμβεί εξαιτίας παραγόντων όπως:

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο λόγος για την υπεραύξηση της candida albicans δεν μπορεί να εντοπιστεί.

 

Συμπτώματα μυκητιασικής κολπίτιδας

Τα συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις λευκού χρώματος με όψη σαν τυρί cottage
  • Κακοσμία κολπικών εκκρίσεων που θυμίζουν μαγιά
  • Κολπικό κνησμό (φαγούρα)
  • Τσούξιμο, κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή
  • Οίδημα (πρήξιμο) ή ερυθρότητα του κόλπου ή του αιδοίου
  • Ξηρότητα του κόλπου
  • Ξηρότητα γύρω από τον κόλπο που μπορεί να προξενήσει κοψίματα στο δέρμα

Η μυκητιασική κολπίτιδα, αν και είναι άβολη, δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Εάν, όμως, υπάρχει συχνή εμφάνιση της μυκητιασικής κολπίτιδας, συνίσταται να πραγματοποιηθεί ένας ενδελεχής ιατρικός έλεγχος για την πιθανότητα ύπαρξης ΣΜΝ, δερματικών παθήσεων που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα και παθήσων που μπορεί να την προκαλέσουν, όπως ο διαβήτης.

 

Διάγνωση και θεραπεία μυκητιασικής κολπίτιδας 

Η διάγνωση της μυκητιασικής κολπίτιδας μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου, όταν η λοίμωξη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα. Οι εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι το τεστ παπ, η καλλιέργεια κολπικού υγρού και το μυκητόγραμμα.

Η θεραπεία της μυκητιασικής κολπίτιδας απαιτεί φαρμακευτική αγωγή είτε δια του στόματος, είτε ενδοκολπικά, είτε με έναν συνδυασμό των δύο. Το μυκητόγραμμα θα κατευθύνει τη θεραπεία, ειδικά σε περιπτώσεις συχνής υποτροπής ή ανθεκτικού μύκητα. Ταυτόχρονα, για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία της μυκητιασικής κολπίτιδας, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων προτείνεται η χρήση:

  1. Βαμβακερών και όχι σφιχτών εσωρούχων
  2. Σερβιετών αντί για ταμπόν και κυπέλλων περιόδου
  3. Προφυλακτικών σε συνδυασμό με λιπαντικά κατά τη σεξουαλική επαφή
  4. Νερού και πολύ ήπιων σαπουνιών και προσεκτικού στεγνώματος της ευαίσθητης περιοχής

 

Πρόληψη της μυκητιασικής κολπίτιδας

Για την πρόληψη της μυκητιασικής κολπίτιδας συνίσταται η εφαρμογή συγκεκριμένων συμβουλών για την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής σε σχέση με το μπάνιο, την περίοδο, τη σεξουαλική επαφή και των εσωρούχων ή ρούχων που πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Διαβάστε περισσότερα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.