Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Ο Πολύτιμος Ρόλος της Μαίας στη Σύγχρονη Μαιευτική

ΗΜΕΡΑ_ΜΑΙΩΝ-2-1200x1241.jpg

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών, που θεσπίστηκε το 1991 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο σημερινό άρθρο θα εστιάσουμε στον πολύτιμο ρόλο της μαίας στη σύγχρονη μαιευτική. 

Δίνοντας ένα γενικό ορισμό, η μαία είναι η επαγγελματίας υγείας, η οποία είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη και τη συμβουλευτική της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει με πλήρη ευθύνη την τέλεση του τοκετού και τη φροντίδα του νεογνού και του βρέφους.

Η σημασία της συμβολής της μαίας στη μαιευτική διαδικασία αναγνωρίζεται ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως για παράδειγμα από την ελληνική μυθολογία και τη λατρεία της Ήρας. Στις μέρες μας, οι μαίες αναγνωρίζονται ως σημαντικοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας, με την συμβολή των οποίων επιτυγχάνεται η υποστήριξη των γυναικών στο ταξίδι τους διαμέσου της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.

 

Ο ρόλος της μαίας στην εγκυμοσύνη

Καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μαία έχει έναν σημαντικό συμβουλευτικό και πληροφοριακό ρόλο, ώστε να προετοιμάσει σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά τη μέλλουσα μητέρα και τους μέλλοντες γονείς για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα. Ζητήματα όπως ο θηλασμός, η επαφή με το μωρό και η περιποίηση του, οι επιλογές που υπάρχουν κατά τον τοκετό και το πλάνο τοκετού, αποτελούν βασικό κορμό της συμβουλευτικής. 

Επιπλέον, προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη για όλα τα καθημερινά θέματα της εγκυμοσύνης, όπως η διατροφή οι σωματικές αλλαγές και λύνει όλες τις απορίες που προκύπτουν. Όσον αφορά περιπτώσεις όπου υπάρχει παθολογία ή σύνθετα ιατρικά προβλήματα, η μαία παραπέμπει στον ιατρό για διερεύνηση και θεραπεία και έπειτα συνεργάζεται μαζί του για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση τους. 

Η μαία είναι μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης τόσο στη μέλλουσα μητέρα, όσο και στο έμβρυο και τι πρέπει να περιμένει η μέλλουσα μητέρα στα επόμενα στάδια της εγκυμοσύνης. 

 

Ο ρόλος της μαίας στον τοκετό

Ο τοκετός είναι η στιγμή όπου ο ρόλος της μαίας είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος: η μαία βρίσκεται στο πλευρό της επιτόκου σε όλη τη διάρκεια του τοκετού. Είναι ο άνθρωπος που υποστηρίζει ολόπλευρα την επίτοκο, ελέγχοντας, σε συνεργασία με τον ιατρό, τον καρδιακό παλμό και την υγεία του εμβρύου, το στάδιο του τοκετού μέχρι να έρθει η στιγμή για τις εξωθήσεις. Παρακολουθώντας στενά τη διαδικασία του τοκετού, η μαία προσφέρει ενθάρρυνση και συναισθηματική υποστήριξη, δίνει συμβουλές για τη διαχείριση του πόνου και προτείνει τεχνικές για αποτελεσματικότερο τοκετό. 

Μέσα στις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, η μαία βρίσκεται πάλι δίπλα στη νέα μητέρα, ώστε να τη βοηθήσει να εφαρμόσει όλα όσα έμαθε κατά την προετοιμασία του τοκετού. Η μαία προσφέρει την καθοδήγησή της ως προς τη φροντίδα του μωρού και το θηλασμό, ζητήματα που φέρνουν άγχος σε όλες τις νέες μητέρες μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες που βιώνουν. Τέλος, μέσα σε όλη την περίοδο της λοχείας, ο συμβουλευτικός ρόλος της μαίας συνεχίζεται, ακόμα και από απόσταση, μέχρι και την πλήρη προσαρμογή της νέας μητέρας, των γονέων και του μωρού στη νέα τους καθημερινότητα. 

 

Πλεονεκτήματα φροντίδας από προσωπική μαία

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που έχουν δεχτεί τη φροντίδα μαιών κατά την εγκυμοσύνη έχουν:

  • Αυξημένες πιθανότητες φυσιολογικού ή και φυσικού τοκετού, ακόμα και μετά από καισαρική τομή (VBAC)
  • Αυξημένες πιθανότητες για αυτόματη έναρξη του τοκετού 
  • Μειωμένες πιθανότητες καισαρική τομής, επεμβατικού τοκετού, πρόκλησης τοκετού (χρήσης τεχνητών πόνων) ή άλλων παρεμβάσεων κατά τον τοκετό
  • Μειωμένες πιθανότητες για ανάγκη περινεοτομής ή επισκληριδίου αναισθησίας

 

Οι γυναίκες που έχουν βιώσει την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία με τη βοήθεια μιας μαίας δηλώνουν ότι:

  • Έχουν καλύτερη επαφή με το τί συμβαίνει στο σώμα τους
  • Εμπιστεύονται περισσότερο το σώμα τους
  • Νιώθουν μειωμένο άγχος
  • Αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της διαδικασίας του τοκετού
  • Είναι πιο προετοιμασμένες για τον τοκετό και τη λοχεία
  • Δυσκολεύονται λιγότερο στην έναρξη του θηλασμού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589