Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Ήπια καισαρική τομή

20_6_22.jpg

 

Τι είναι η ήπια καισαρική τομή;

 

Ήπια καισαρική τομή ή αλλιώς φυσική καισαρική (gentle c-section ή natural caesarian στα αγγλικά) είναι ένας τοκετός που ενσωματώνει χαρακτηριστικά της διαδικασίας του φυσιολογικού τοκετού στην καισαρική τομή. Στόχος της είναι να μετατρέψει το περιβάλλον του χειρουργείου σε φιλικό και φιλόξενο για τη δυάδα μητέρας – νεογέννητου ενθαρρύνοντας τεχνικές όπως η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin), ο θηλασμός και η επαφή της μητέρας με το νεογέννητο αμέσως μετά τον τοκετό.

 

Ποια είναι τα οφέλη μιας ήπιας καισαρικής τομής;

 

Η ήπια καισαρική τομή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσες επίτοκες έχουν βιώσει προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες τοκετού, προσφέροντας μια επιλογή που συνδυάζει την αναγκαιότητα πραγματοποίησης καισαρικής τομής με μια θετική εμπειρία τοκετού. 

Τα οφέλη μιας ήπιας καισαρικής τομής περιλαμβάνουν:

  • Την υιοθέτηση ενός ενεργητικού ρόλου από την επίτοκο στη διαδικασία του τοκετού.
  • Την παρουσία και συμμετοχή των γονέων στη διαδικασία του τοκετού. 
  • Την άμεση επαφή μητέρας με νεογέννητο μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση, όπου το νεογέννητο είναι σε εγρήγορση και πιο πρόθυμο να θηλάσει.
  • Την άμεση δερματική επαφή μητέρας και νεογέννητου, βοηθώντας στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και του καρδιακού ρυθμού.

 

Διαφορές παραδοσιακής καισαρικής τομής και ήπιας καισαρικής τομής

 

Όσον αφορά το χειρουργικό κομμάτι, μια ήπια καισαρική τομή δε διαφέρει από μια παραδοσιακή. Το σημείο στο οποίο διαφοροποιείται αφορά την προσέγγιση του ιατρικού και μαιευτικού προσωπικού στην ίδια τη διαδικασία. Αντίθετα με την παραδοσιακή καισαρική τομή, όπου η μητέρα με το νεογέννητο παραμένουν χωρισμένοι, η ήπια καισαρική τομή, φροντίζει να δώσει χρόνο στην ανάπτυξη του δεσμού από τη στιγμή της γέννησης, ανεξάρτητα από το κλινικό περιβάλλον.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ της παραδοσιακής και της ήπιας καισαρικής τομής είναι:

  1. Η ήπια καισαρική πραγματοποιείται πάντα με επισκληρίδιο αναισθησία και όχι με γενική αναισθησία. 
  2. Στην ήπια καισαρική, όλα τα ιατρικά εργαλεία, όπως οθόνες, οξύμετρο, κ.ά τοποθετούνται σε τόση απόσταση, ώστε να επιτρέπεται και να διευκολύνεται η κίνηση των χεριών και του κορμού της μητέρας.
  3. Η χειρουργική επέμβαση στην ήπια καισαρική δεν είναι κρυμμένη πίσω από τη χειρουργική κουρτίνα, αλλά επιτρέπει στους γονείς να δουν με τα μάτια τους την έξοδο του μωρού από την κοιλιά. 
  4. Η έξοδος του μωρού από την κοιλιά και το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, στην ήπια καισαρική, γίνεται σταδιακά και χωρίς πίεση χρόνου.
  5. Μετά την ήπια καισαρική, όπως και στον φυσιολογικό τοκετό, το νεογέννητο τοποθετείται στο στήθος της μητέρας, έχοντας δερματική επαφή. Σε αυτό το σημείο γίνεται μια πρώτη δοκιμή για θηλασμό
  6. Ενώ στην παραδοσιακή καισαρική η μητέρα φοράει χειρουργική ρόμπα ή φούστα και δεν έχει συνήθως λόγο στη διαμόρφωση του χειρουργικού περιβάλλοντος, στην ήπια είναι δυνατό, σε κάποιες περιπτώσεις, να φοράει ρούχα και να διαμορφώσει το περιβάλλον, επιλέγοντας τη μουσική και το φωτισμό του δωματίου.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589