Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που πάσχουν από ινομυωματα

anthony-tran-vXymirxr5ac-unsplash-1200x800.jpg

Τα ινομυώματα είναι μια πολύ συνηθισμένη γυναικολογική πάθηση, που εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 3 γυναίκες θα εμφανίσουν ινομυώματα μέχρι την ηλικία των 35, ενώ σχεδόν το 80% μέχρι την ηλικία των 50, χωρίς απαραίτητα να χρειάζονται θεραπεία. 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που πάσχουν από ινομυώματα, αλλά και όσες θέλουν να είναι ενημερωμένες για αυτή την πάθηση. 

 

Τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

 

Τα ινομυώματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δε δημιουργούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι σε ποσοστό από 10% έως 30%,  η ύπαρξη τους κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό, προβλήματα με τον πλακούντα και αποβολή. Επιπλέον, τα ινομυώματα έχουν σχετιστεί με επιπλοκές κατά τον τοκετό, όπως η ανώμαλη  προβολή του εμβρύου, που έχουν ως αποτέλεσμα τον τοκετό με καισαρική τομή

 

Τα ινομυώματα δε σχετίζονται με το γυναικολογικό καρκίνο

 

Εξαιτίας του ότι τα ινομυώματα είναι όγκοι που αναπτύσσονται στο σώμα, έχουν συνδεθεί λανθασμένα με τους γυναικολογικούς καρκίνους. Ωστόσο, εξαιρετικά σπάνια, ένα ινομύωμα  μπορεί να εξελιχθεί σε καρκινικό όγκο, που ονομάζεται λειομυοσάρκωμα. Συγκεκριμένα, τα λειομυοσαρκώματα εμφανίζονται σε συχνότητα μόλις 1 προς 1000 των περιπτώσεων ινομυωμάτων, ενώ τα κοινά ινομυώματα δε σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας ή των ωοθηκώνΜέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε τί προκαλεί τα ινομυώματα

 

Από τις μέχρι τώρα έρευνες για τα ινομυώματα, δεν υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη για τους παράγοντες που τα προκαλούν. Αυτό που είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρο είναι η σχέση της ανάπτυξης ινομυωμάτων και των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στον οργανισμό.

Αυτό που είναι γνωστό, είναι κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ινομυωμάτων. Σε αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται:

  • Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό ινομυωμάτων
  • Η παχυσαρκία
  • Η έναρξη της εμμήνου ρύσεως σε μικρή ηλικία
  • Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ
  • Η μη ισορροπημένη διατροφή

 

Τα ινομυώματα ποικίλλουν σε μέγεθος, σχήμα και σημείο όπου αναπτύσσονται

 

Το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορεί να είναι από τόσο μικρό που είναι αόρατα με γυμνό μάτι, μέχρι και τόσο μεγάλα όσο η μήτρα ή ένα έμβρυο, ενώ το σχήμα τους μπορεί να είναι συγκεκριμένο ή ακανόνιστο. Τα ινομυώματα μπορούν να μεγαλώνουν πολύ αργά και σε βάθος χρόνου, να μεγαλώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ή να παραμείνουν στο ίδιο μέγεθος για πολλά χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα ινομυώματα συρρικνώνονται από μόνα τους, συχνά κατά την εμμηνόπαυση, και αν εμφανιστούν κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, μπορούν να εξαφανιστούν τελείως λίγο καιρό μετά τον τοκετό. 

Όσον αφορά τη θέση τους, τα ινομυώματα αναπτύσσονται όχι μόνο εσωτερικά της μήτρας (υποβλεννογόνια ινομυώματα) και προσκολλημένα στο εξωτερικό της (ενδοτοιχωματικά ινομυώματα), αλλά και ανεξάρτητα, χωρίς να είναι προσκολλημένα σε αυτή (υπορρογόνια ινομυώματα και μισχωτά ινομυώματα). 

 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για τα ινομυώματα

 

Ανάλογα με τα συμπτώματα, το μέγεθος των ινομυωμάτων, την ηλικία και το ατομικό γυναικολογικό ιστορικό, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες. Το βέβαιο είναι ότι η υστερεκτομή δεν αποτελεί τη μόνη θεραπεία για τα ινομυώματα. Η σύγχρονη γυναικολογία και η ιατρική τεχνολογία επιτρέπει στους γυναικολόγους να προτείνουν την υστερεκτομή μόνο σε περιπτώσεις ιδιαίτερα περίπλοκων και σοβαρών περιπτώσεων ινομυωμάτων. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις προτείνονται λιγότερο δραστικές θεραπείες μέσω  εξατομικευμένης προσέγγισης και λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589