5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που μόλις τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή. Διάσημες σταρ όπως η Σούζαν Σάραντον, η Γούπι Γκόλντμπεργκ και η Σίντι Λόπερ έχουν δηλώσει δημοσίως ότι ταλαιπωρήθηκαν πολλά χρόνια από αυτή την πάθηση. Κοινός τους παρονομαστής το γεγονός ότι παρόλο, που παραπονιούνταν για τα συμπτώματα επί χρόνια, άργησαν πολύ να βρουν έναν γιατρό που να τις ακούσει και τελικά να διαγνώσει το πρόβλημα και να τις βοηθήσει ουσιαστικά.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, μία στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθημερινά εξαιτίας των συμπτωμάτων. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αρκετά συνηθισμένο γυναικολογικό πρόβλημα το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, αλλά και όσες έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά φοβούνται το άκουσμα μιας διάγνωσης.
Δεν υπάρχει φυσιολογικός πόνος
Ο πόνος είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία του οργανισμού που μας προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά. Παρόλο που οι γυναίκες έχουν σε μεγάλο βαθμό συνηθίσει τον πόνο της περιόδου και έχουν βρει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τον αντιμετωπίσουν, δεν είναι σε καμία περίπτωση φυσιολογικό να πονούν συνεχώς. Όπως σε οποιαδήποτε περίπτωση που βιώνουμε συχνό πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, αυτό θα μας οδηγούσε σε επίσκεψη σε έναν γιατρό, έτσι και κατά την περίοδο, οποιαδήποτε στιγμή ο πόνος ή άλλα συμπτώματα όπως η ναυτία είναι εντονότερα από ότι συνήθως, χρειάζεται να ζητείται ιατρική γνώμη.
Φυσικά, είναι γνωστό ότι η παραγνώριση και υποβάθμιση του πόνου και των συμπτωμάτων των γυναικών αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες για τις οποίες η ενδομητρίωση αποτελεί μια από τις πλέον υποδιαγνωσμένες και άγνωστες νόσους, παρά τη συχνότητά της. Βρισκόμαστε, όμως, ευτυχώς, σε μια εποχή όπου το πρόβλημα της ενδομητρίωσης αναδεικνύεται μέσα από όχι μόνο ιατρικά συνέδρια και έρευνα αλλά και καμπάνιες εταιρειών προϊόντων που σχετίζονται με την περίοδο ή το ίδιο το BBC. Αυτή η ενημέρωση διευκολύνει και επισπεύδει την προσέλευση γυναικών με ενδομητρίωση σε εξειδικευμένους γυναικολόγους, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά.
Μπορεί να υπάρχει ενδομητρίωση χωρίς συμπτώματα
Παρόλη τη μεγάλη σημασία της αναγνώρισης του γυναικείου πόνου για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισής της χωρίς συμπτώματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές οι γυναίκες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση κατά τη διάρκεια εξετάσεων για τη διερεύνηση προβλημάτων γονιμότητας.
Η ενδομητρίωση δεν επηρεάζει μόνο τη μήτρα
Συνήθως, τα σημεία της ενδομητρίωσης εντοπίζονται στην περιοχή της λεκάνης όπως η μήτρα, οι σάλπιγγες η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Ωστόσο, τέτοιοι ιστοί μπορεί σπανιότερα να εμφανιστούν και σε σημεία εκτός της λεκάνης, όπως για παράδειγμα οι πνεύμονες.
Δε γνωρίζουμε εάν υπάρχει τρόπος πρόληψης της ενδομητρίωσης
Από τις μέχρι τώρα έρευνες για την ενδομητρίωση, δεν υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη για τους παράγοντες που την προκαλούν. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψής της.
Αυτό που είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρο είναι η σχέση της ενδομητρίωσης με τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό. Συνεπώς, η διατήρηση τους σε σταθερό επίπεδο ή ακόμα και η μείωση τους, μπορεί ενδεχομένως να βοηθάει στην πρόληψη. Οι πιο άμεσοι τρόποι για την μείωση των οιστρογόνων είναι η διατήρηση ενός υγιούς ατομικού βάρους, η σωματική άσκηση και η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων με μειωμένη χρήση οιστρογόνων, πάντα σε συνεννόηση με γυναικολόγο.
Η εμμηνόπαυση δε θεραπεύει την ενδομητρίωση
Εξαιτίας αυτής της σχέσης της ενδομητρίωσης με τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό, κατά την εμμηνόπαυση τα συμπτώματα μειώνονται λόγω της μείωσης της ορμόνης. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η πηγή των συμπτωμάτων, ο ιστός που προκαλεί την ενδομητρίωση, εξαφανίζεται. Η ενδομητρίωση χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση να αντιμετωπιστεί ιατρικά, απλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα, ανάλογα με την έκταση της, να απαιτεί μόνο φαρμακευτικές και λιγότερο επεμβατικές θεραπείες.