Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

10 ερωτήσεις που κάθε έγκυος πρέπει να ρωτήσει τον γυναικολόγο της

10_ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ_ΕΓΚΥΟΣ-1200x938.jpg

Η εγκυμοσύνη είναι μια νέα και συναρπαστική εμπειρία, ένας άγνωστος κόσμος που καλείστε να εξερευνήσετε. Γι αυτό και είναι λογικό να δημιουργούνται πολλές ερωτήσεις, τις οποίες πρέπει να κάνετε στο γυναικολόγο σας στην πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη ή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης νιώθετε αβεβαιότητα.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες ερωτήσεις που κάθε έγκυος πρέπει να ρωτήσει το γυναικολόγο της;

 

 1. Τι φάρμακα μπορώ να πάρω;

Είναι πιθανό, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να χρειαστείτε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είτε για κοινές αιτίες όπως ο πονοκέφαλος και ο πυρετός, είτε για την ανακούφιση συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως οι καούρες και η δυσκοιλιότητα. Γι αυτό το λόγο ο γυναικολόγος μπορεί να σας ενημερώσει για ποια φάρμακα είναι ασφαλή.

Σε περίπτωση όπου λαμβάνεται ήδη φαρμακευτική αγωγή για κάποια πάθηση, όπως για θυρεοειδή ή σακχαρώδη διαβήτη, ενδεχομένως να χρειαστεί αναπροσαρμογή μια ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ο γυναικολόγος να συστήσει προληπτική φαρμακευτική αγωγή για διαταραχές όπως η θρομβοφιλία.

 

 1. Πρέπει να σταματήσω να χρησιμοποιώ προϊόντα ομορφιάς;

Εάν η ρουτίνα ομορφιάς σας περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα προϊόντα – ειδικά αυτά με ρετινόλη ή βιταμίνη Α,  πιθανόν να χρειάζεται αναπροσαρμογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη δοκιμή νέων προϊόντων και τους πειραματισμούς, καθώς το δέρμα στην εγκυμοσύνη είναι πιο ευαίσθητο.

 

 1. Ποια είναι η φυσιολογική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη;

Ο γυναικολόγος θα σας ενημερώσει για το φυσιολογικό εύρος αύξησης βάρους ανά τρίμηνο και θα ελέγχει σε κάθε επίσκεψη την πορεία του. Φυσικά, οι φυσιολογικές τιμές αλλάζουν αν υπάρχει δίδυμη ή πολύδυμη κύηση, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν η έγκυος έχει ήδη Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 και ανήκει στην κατηγορία των παχύσαρκων.

 1. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθώ στην εγκυμοσύνη;

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι ισορροπημένη, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της υγείας μητέρας και εμβρύου. Ταυτόχρονα, είναι πιθανόν, ο γυναικολόγος να συστήσει τον εμπλουτισμό της με λήψη βιταμινών, ιδιαίτερα αν η έγκυος επιθυμεί να νηστέψει ή είναι vegan.

Ωστόσο, στην εγκυμοσύνη συνίσταται να αποφεύγονται τα ωμά ψάρια, τα μαλακά τυριά, το μη παστεριωμένο γάλα και οι χυμοί και ορισμένα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας.

 1. Τι είδους σωματική άσκηση επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία, αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα οφέλη της είναι ακόμη μεγαλύτερα. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενεργητικότητας και της καλής διάθεσης, τη βελτίωση ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης και την τόνωση των μυών που σχετίζονται με τον τοκετό, συμβάλλοντας τόσο στην προετοιμασία του τοκετού, όσο και τη γρηγορότερη ανάρρωση.

Διαβάστε περισσότερα για τη σωματική άσκηση στην εγκυμοσύνη

 

 1. Πόσο καιρό μπορώ να εργαστώ όταν είμαι έγκυος;

Οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τον 8ο μήνα. Ωστόσο, αν η φύση της δουλειάς είναι σωματικά επίπονη ή υπάρξουν επιπλοκές εγκυμοσύνης, ο γυναικολόγος μπορεί να θέσει ορισμένους περιορισμούς. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας τυχόν συναισθηματικούς στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τη δουλειά, ώστε να είναι διαχειρίσιμοι.

 

 1. Ποια συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικά και ποια συνιστούν έκτακτη ανάγκη;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα:

 • Πρώτο τρίμηνο: Υπάρχουν συχνά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, κόπωση και ευαισθησία στο στήθος είναι συχνές. Επίσης μπορεί να υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις. Τα συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτούν έκτακτη ανάγκη είναι  εκτεταμένος εμετός, ακόμα και όταν έχουν καταναλωθεί μόνο υγρά, έντονη κολπική αιμορραγία ή κράμπες ή έντονο κοιλιακό άλγος.
 • Δεύτερο τρίμηνο: Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια αίσθηση πίεσης στη λεκάνη και  στην κοιλιά. Ωστόσο, εάν ξαφνικά έχετε έντονη πίεση ή πόνο, κολπική αιμορραγία ή αυξημένα κολπικά υγρά, καλέστε τον γιατρό σας.
 • Τρίτο τρίμηνο: Είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν περιστασιακές συσπάσεις της μήτρας και πίεση στη λεκάνη. Επιπλέον, η κόπωση του πρώτου τριμήνου μπορεί να εμφανιστεί ξανά, ενώ, καθώς πλησιάζετε την ημερομηνία τοκετού, πρέπει να προσέχετε για σημάδια τοκετού, όπως συσπάσεις, σπάσιμο των νερών και κολπική έκκριση αίματος. Πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας εάν βιώνετε έντονο πόνο, έχουν σπάσει τα νερά και υπάρχουν πρασινωπές ή καφέ εκκρίσεις, υπάρχει ξαφνικό πρήξιμο, θολή όραση ή έντονος πονοκέφαλος.

 

 1. Μπορούμε να συζητήσουμε το πλάνο τοκετού;

Αν και το πλάνο τοκετού δεν είναι απαραίτητο, πολλές γυναίκες το κάνουν για να εξοικειωθούν με τη διαδικασία τοκετού και να βεβαιωθούν ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στον τοκετό γνωρίζουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Διαβάστε περισσότερα για το πλάνο τοκετού

 

 1. Ποια είναι η πιθανότητα να χρειαστώ καισαρική;

Δεδομένου ότι περίπου 1 στις 3 γυναίκες γεννούν με καισαρική τομή, είναι μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να κάνετε με το γυναικολόγο σας. Η απάντηση είναι μοναδική σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, προϋπάρχουσες παθήσεις της εγκύου, όπως επίσης και αν πρόκειται για κύηση υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε περισσότερα για την καισαρική τομή

Επιπλέον, η σύγχρονη ιατρική προσφέρει τη δυνατότητα και για Ήπια καισαρική τομή ή αλλιώς φυσική καισαρική (gentle c-section ή natural caesarian στα αγγλικά) είναι ένας τοκετός που ενσωματώνει χαρακτηριστικά της διαδικασίας του φυσιολογικού τοκετού στην καισαρική τομή.

 

 1. Τι υποστήριξη θα έχω αν θέλω να θηλάσω;

Ο θηλασμός δεν είναι πάντα εύκολος, καθιστώντας αυτό ένα ουσιαστικό ερώτημα για όλες τις μέλλουσες μητέρες. Υπάρχει μια σειρά από πρακτικές που ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τις μητέρες και τα μωρά που θηλάζουν, όπως η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό και η διαμονή με το μωρό 24 ώρες την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα για το θηλασμό στα άρθρα μας Μικρά Μυστικά για Επιτυχή Θηλασμό και 4 μύθοι και αλήθειες για το θηλασμό

 

Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος προβληματισμός υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι καλό να συζητείται με το γυναικολόγο. Το γεγονός αυτό συμβάλλει σημαντικά στην εγκαθίδρυση μιας εξατομικευμένης προσέγγισης για κάθε έγκυο, αποτελώντας το εισιτήριο για ένα υπέροχο ταξίδι 9 μηνών.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589