Θυρεοειδής και Εγκυμοσύνη

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ_SITE-1200x1132.jpg

 

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο λαιμό με σχήμα θυρεού ή πεταλούδας. Η λειτουργία του σχετίζεται με την έκκριση ορμονών απαραίτητων για την ανάπτυξη και το μεταβολισμό, ιδιαίτερα για τη διάσπαση των τροφών και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας είναι η θυροξίνη (Τ4), η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η καλσιτονίνη (CT), οι οποίες εκκρίνονται ανάλογα με αυτό που ορίζει μια άλλη ορμόνη, η θυρεοτρόπος ορμόνη (TSH), μέσω της υπόφυσης. 

Οι παθήσεις που μπορούν να προκύψουν στον θυρεοειδή αδένα είναι είτε λειτουργικές, και σχετίζονται με την παραγωγή αυτών των ορμονών, είτε ανατομικές, και σχετίζονται με ανατομικές ανωμαλίες του ίδιου του αδένα, είτε συνδυάζουν λειτουργικά να ανατομικά προβλήματα. Ως αποτέλεσμα υπάρχει η φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδίτιδα), η οποία κάποιες φορές συνοδεύεται από την ύπαρξη μικρών όγκων που ονομάζονται όζοι, υπερθυρεοειδισμός (δηλαδή υπερπαραγωγή ορμονών) ή υποθυρεοειδισμός (λιγότερη παραγωγή ορμονών από όσες απαιτούνται για τη λειτουργία του οργανισμού). 

Θυρεοειδής και γονιμότητα

 

Η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι απαραίτητη για ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα. Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς (ATA) συνιστά όλες τις γυναίκες που αναζητούν θεραπεία για τη γονιμότητα να ελέγχονται τα επίπεδα της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH) για τον αποκλεισμό ή τη διάγνωση της νόσου του θυρεοειδούς, καθώς μπορεί να συμβάλει σε δυσκολίες γονιμότητας

Μια πάθηση του θυρεοειδούς μπορεί να επιφέρει, διαταραχές περιόδου. Στην περίπτωση υποθυρεοειδισμού η έμμηνος ρύση έρχεται σπανιότερα, στην περίπτωση υπερθυρεοειδισμού συχνότερα και στις δύο περιπτώσεις η ροή του αίματος είναι αυξημένη. Μια πάθηση του θυρεοειδούς μπορεί να μικρύνει σημαντικά το χρόνο μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της εμμήνου ρύσης. Ταυτόχρονα, οι παθήσεις του θυρεοειδή έχουν συσχετιστεί με πρώιμη εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, μπορεί να επιφέρει ανισορροπίες στην παραγωγή οιστρογόνων, προγεστερόνης και προλακτίνης στον οργανισμό και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Σε περίπτωση όπου μια πάθηση του θυρεοειδούς δεν έχει διαγνωστεί, δεν αντιμετωπίζεται ή αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς, υπάρχει κίνδυνος «κύκλου ανωορρηξίας», δηλαδή έναν εμμηνορροϊκό κύκλο στον οποίο δεν απελευθερώνεται ωάριο. 

 

Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη

 

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν και την εγκυμοσύνη, καθώς οι ορμόνες του, παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού. Γι αυτό το λόγο, εάν μια γυναίκα έχει διαγνωστεί με πάθηση του θυρεοειδούς, πρέπει να παρακολουθείται τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδανικά, μια πάθηση του θυρεοειδούς θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά πριν από τη σύλληψη. Συνεπώς, σε γυναίκες που λαμβάνουν ήδη θεραπεία είναι καλό να επιβεβαιώνεται η εγκυμοσύνη όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να τροποποιηθεί άμεσα η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται. 

Σε περίπτωση μη ύπαρξης προγενέστερης της εγκυμοσύνης πάθησης του θυρεοειδούς, ο έλεγχος των επιπέδων της θυρεότροπου ορμόνης (TSH) συνίσταται να γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης και να επαναλαμβάνεται όταν υπάρχουν ένας ή περισσότεροι από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  • Ιατρικό ιστορικό δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς
  • Συμπτώματα πάθησης του θυρεοειδούς
  • Οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικής πάθησης
  • Βρογχοκήλη 
  • Αυξημένα αντισώματα θυρεοειδούς
  • Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης θυρεοειδούς ή ακτινοβολίας αυχένα ή κεφαλής
  • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1
  • Ιστορικό υπογονιμότητας, αποβολής ή πρόωρου τοκετού
  • Αυτοάνοσες διαταραχές που συχνά συνδέονται με αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς όπως λεύκη, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, υποπαραθυρεοειδισμός, ατροφική γαστρίτιδα, κακοήθη αναιμία, συστηματική σκλήρυνση, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και σύνδρομο Sjögren
  • Νοσογόνος παχυσαρκία 
  • Ηλικία άνω των 35 ετών
  • Ιατρικό ιστορικό θεραπείας με συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως το λίθιο 
  • Πρόσφατη έκθεση σε ιώδιο ως σκιαγραφικό σε ιατρική εξέταση

 

Πέρα από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει μια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση του και μετά τον τοκετό, καθώς υπάρχει πιθανότητα να    επιμείνει ή να εκδηλωθεί ακόμα και τότε.