Λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές

ΛΑΠ_ΧΩΡΙΣ_ΟΥΛΕΣ-1200x675.jpg

 

Η λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές, ή αλλιώς mini λαπαροσκόπηση, αποτελεί μία εξέλιξη της λαπαροσκόπησης. Η λαπαροσκόπηση είναι μια Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική τεχνική  (Minimally Invasive Surgery), η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της κοιλιάς, χωρίς να κάνει μεγάλες τομές με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής.

Η λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές κατέστη δυνατή εξαιτίας της σημαντικής προόδου στην τεχνολογία. Τα ιατρικά εργαλεία έχουν πλέον το μικρότερο δυνατό διαμέτρημα, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί  εργαλεία τα οποία εισάγονται διαδερμικά σαν βελόνη στην κοιλιακή χώρα,  χωρίς την ανάγκη διατομής του δέρματος. Οι οπτικές πηγές παρέχουν πλέον  εικόνα υψηλής ευκρίνειας (high definition 4k) και τρισδιάστατης απεικόνισης. 

Στη λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές, χρησιμοποιούνται πολύ μικρότερα σε μέγεθος λαπαροσκοπικά εργαλεία. Πιο συγκεκριμένα, στη λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, όπως οι διαδερμικές λαβίδες ή λαπαροσκόπιο, είναι διαμέτρου από 2 εως 3,5 χιλιοστά, ενώ στην παραδοσιακή λαπαροσκόπηση τα εργαλεία είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερα, από 5 εως 15 χιλιοστά. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατή η πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων χωρίς καθόλου τομές ή με τομές μικροσκοπικού μεγέθους μόνο για την εισαγωγή των χειρουργικών εργαλείων. Στο τέλος ενός χειρουργείου χωρίς ουλές δεν χρησιμοποιούνται ράμματα για τη σύγκλιση των οπών παρά μόνο αυτοκόλλητες γάζες ή τσιρότα.

 

Πότε ενδείκνυται η λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές;

 

Η λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές ξεκίνησε να εφαρμόζεται αρχικά μόνο για διαγνωστικούς λόγους. Σήμερα εφαρμόζεται σε ένα πλήθος επεμβάσεων γυναικολογίας, ουρολογίας και παιδοχειρουργικής. 

Στον τομέα της γυναικολογίας, πέραν της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης, η λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές αποτελεί μια ασφαλή  πρωτοποριακή τεχνική για τις  καθιερωμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Μπορεί να εφαρμοστεί σε παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, η κύστη ωοθήκης, ο καρκίνος του ενδομητρίου, υστερεκτομή, και η πρόπτωση μήτρας. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της εξωμήτριας κύησης, της λύσης συμφύσεων και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας

 

Πλεονεκτήματα λαπαροσκόπησης χωρίς ουλές

 

Η λαπαροσκόπηση χωρίς ουλές ενισχύει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης και προσθέτει σημαντικά οφέλη για τις ασθενείς όσον αφορά τη νοσηλεία και αποκατάσταση, το αισθητικό αποτέλεσμα και την ίδια τη χειρουργική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης χωρίς ουλές έναντι της καθιερωμένης λαπαροσκόπησης είναι: 

  • Ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος 
  • Σημαντική μείωση των πιθανοτήτων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετεγχειρητικά
  • Μείωση της διάρκειας της χειρουργικής επέμβασης
  • Μείωση του χρόνου νοσηλείας
  • Χορήγηση ελαφρύτερης αναισθησίας
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή της ασθενούς στην καθημερινότητα
  • Ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάγκη αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής
  • Εφαρμογή λεπτότερων χειρουργικών χειρισμών
  • Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα χωρίς συρραφή των τραυμάτων και χωρίς ουλές