Περινεοτομή και ρήξη περινέου κατά το φυσιολογικό τοκετό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τί είναι η περινεοτομή;
Η περινεοτομή είναι μια τομή στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού (περίνεο) κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, η οποία πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να επιτρέψει στο μωρό να περάσει με ασφάλεια από τον κόλπο. Η περινεοτομή είναι απαραίτητη σε περίπου 1 στους 7 φυσιολογικούς τοκετούς.
Τί είναι η ρήξη περινέου;
Η ρήξη περινέου είναι ένας τραυματισμός στον ιστό γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό, ο οποίος μπορεί να συμβεί κατά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού κολπικού τοκετού, το δέρμα «ανοίγει», καθώς προχωράει η διαστολή του κόλπου, ώστε να επιτρέψει στο κεφάλι και το σώμα του εμβρύου να περάσει χωρίς να υπάρχει τραυματισμός. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί το δέρμα να σκιστεί.
Βαθμοί ρήξης περινέου
Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί ρήξης περινέου, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ρήξης:
- Ρήξη περινέου πρώτου βαθμού: Πρόκειται για μικρό τραυματισμό, ο οποίος περιλαμβάνει το πρώτο στρώμα ιστού γύρω από τον κόλπο και την περινεϊκή περιοχή.
- Ρήξη περινέου δεύτερου βαθμού: Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο βαθμό ρήξης περινέου, με τον τραυματισμό να εκτείνεται βαθύτερα μέσω του δέρματος στον μυϊκό ιστό του κόλπου και του περινέου.
- Ρήξη περινέου τρίτου βαθμού: Πρόκειται για τραυματισμό που εκτείνεται από τον κόλπο μέχρι τον πρωκτό και περιλαμβάνει τραυματισμό του δέρματος και του μυϊκού ιστού της περινεϊκής περιοχής, καθώς και στους μυς του πρωκτικού σφιγκτήρα.
- Ρήξη περινέου τέταρτου βαθμού: Πρόκειται για τον λιγότερο συνηθισμένο και σοβαρότερο βαθμό ρήξης περινέου και επεκτείνεται από τον κόλπο, μέσω της περινεϊκής περιοχής και των μυών του πρωκτικού σφιγκτήρα μέχρι και τον πρωκτό.
Πότε μπορεί να δημιουργηθεί ρήξη περινέου και πότε γίνεται περινεοτομή;
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί ρήξη περινέου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Το μεγάλο μέγεθος του εμβρύου(πάνω από 4 κιλά)
- Την ισχιακή προβολή του εμβρύου
- Όταν πρόκειται για τον πρώτο τοκετό
- Την ύπαρξη περινεοτομής από προηγούμενο τοκετό
- Την παχυσαρκία ή τη μεγάλη αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη
- Το γρήγορο τοκετό (λόγω πρόκλησης τοκετού ή επίσπευσή του για ιατρικούς λόγους)
- Η ανάγκη χρήσης τεχνικών υποβοηθούμενου τοκετού, όπως οι λαβίδες και βεντούζες
- Η ανατομία της περιοχής του περινέου
Η περινεοτομή συνίσταται να γίνεται σε περιπτώσεις όπου:
- Υπάρχει ανάγκη για γρήγορο τοκετό, λόγω επιπλοκών ή παθήσεων της μητέρας ή του εμβρύου
- Το έμβρυο έχει μεγάλο μέγεθος (πάνω από 4 κιλά)
- Υπάρχει δυστοκία ώμου
- Πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τεχνικές υποβοηθούμενου τοκετού, όπως οι λαβίδες και βεντούζες
- Υπάρχει κίνδυνος ρήξης περινέου
Ανάρρωση από την περινεοτομή ή τη ρήξη περινέου
Τόσο στην περινεοτομή, όσο και στη ρήξη περινέου, τοποθετούνται ειδικά ράμματα, τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό. Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης περινέου ή το μέγεθος της περινεοτομής, τα ράμματα απορροφώνται μέσα σε 15-30 ήμερες. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει πόνος ή δυσφορία την περίοδο της επούλωσης, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά το πλύσιμο της περιοχής και τη χρήση της τουαλέτας. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή και ελεγχόμενη εφαρμογή παγοκύστης για τη διαχείριση του πόνου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε περιπτώσεις περινεοτομής ή ρήξης περινέου είναι συνηθισμένο να υπάρχει ενόχληση ή και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής μέχρι την πλήρη επούλωση της περιοχής.