Παχυσαρκία και Eγκυμοσύνη

jonathan-borba-Rj2dMb3c6bc-unsplash-1200x1800.jpg

Σύμφωνα με μελέτες, η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σύλληψης και γονιμότητας. Ταυτόχρονα, η συνύπαρξη παχυσαρκίας και εγκυμοσύνης είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην υγεία της εγκύου και του εμβρύου, δημιουργώντας διάφορες παθήσεις ή επιπλοκές, με αποτέλεσμα, η εγκυμοσύνη να χαρακτηριστεί ως κύηση υψηλού κινδύνου

Η παχυσαρκία ορίζεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Εάν ο ΔΜΣ είναι από 30 και πάνω, ένας άνθρωπος θεωρείται παχύσαρκος. Η ένταξη μιας εγκύου σε αυτή την κατηγορία γίνεται είτε εάν βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης, είτε εάν, κατά το πρώτο ραντεβού με το γυναικολόγο για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, η μέτρηση του ΔΜΣ την εντάξει σε αυτή την κατηγορία. 

Για αυτό το λόγο, μια έγκυος με παχυσαρκία χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά την εγκυμοσύνη, να ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών της και να μην παραμελεί τα προγραμματισμένα ραντεβού και εξετάσεις που της έχουν οριστεί. 

 

Πρίν την εγκυμοσύνη

 

Στην περίπτωση όπου μια γυναίκα είναι παχύσαρκη και επιθυμεί να τεκνοποιήσει, προτείνεται να προσπαθήσει να χάσει βάρος, πάντα ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της, σύμφωνα με τις οδηγίες γιατρών και διατροφολόγων. Σύμφωνα με μελέτες, μια μικρή απώλεια βάρους έως 7% του αρχικού βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Εάν υπάρχει η πρόθεση για χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους, συστήνεται να υπάρχει ένα διάστημα τουλάχιστον ενός έτους μεταξύ επέμβασης και εγκυμοσύνης, ώστε να έχει ανακάμψει πλήρως ο οργανισμός. 

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση η χρήση εξαντλητικής δίαιτας και σωματικής άσκησης, ώστε η έγκυος να μην πάρει βάρος. Η πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, αρκεί να κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα φυσιολογικά επίπεδα πρόσληψης βάρους είναι 5-9 κιλά ή 11-19 κιλά για δίδυμη κύηση. Η πρόσληψη λιγότερου βάρους από το φυσιολογικό κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου και πρόωρο τοκετό. 

Μια έγκυος με παχυσαρκία, χρειάζεται κατά την εγκυμοσύνη να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού ή γιατρών της σχετικά με την διατροφή της, η οποία πρέπει να είναι ισορροπημένη, ακριβώς όπως σε οποιαδήποτε άλλη εγκυμοσύνη και να συνοδεύεται από ήπια σωματική άσκηση. Σε περίπτωση όπου η σωματική άσκηση δεν ήταν μέρος της καθημερινότητας της εγκύου πρίν τη σύλληψη, συνίσταται η σταδιακή ένταξη της σωματικής άσκησης, ξεκινώντας από 5-10 λεπτά ημερησίως με περπάτημα ή κολύμπι και αυξάνοντας κάθε εβδομάδα κατά 5 λεπτά το χρόνο της άσκησης. Ιδανικά, ο στόχος είναι μισή ώρα σωματικής άσκησης ημερησίως. 

 

Κίνδυνοι επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη σε εγκύους με υψηλό ΔΜΣ

 

Η συνύπαρξη εγκυμοσύνης και παχυσαρκίας δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων στην έγκυο όπως:

  • Ο διαβήτης κύησης
  • Η υπέρταση κύησης ή προεκλαμψία που μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή, υπατική ή νεφρική ανεπάρκεια
  • Η φλεβική θρόμβωση
  • Τα καρδιακά προβλήματα
  • Η υπνική άπνοια
  • Εκτεταμένη αιμορραγία κατά τον τοκετό

 

Η συνύπαρξη εγκυμοσύνης και παχυσαρκίας δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων στα έμβρυα και τα νεογνά όπως:

  • Δυστοκία ώμου, δηλαδή δυσκολία κατά τον φυσιολογικό τοκετό όπου οι ώμοι του εμβρύου δεν μπορούν να περάσουν από το άνοιγμα του κόλπου
  • Αποβολή ή ενδομήτριο θάνατο
  • Συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες 
  • Εμβρυϊκή μακροσωμία
  • Πρόωρο τοκετό
  • Υπογλυκαιμία νεογνού
  • Άσθμα
  • Βρεφική και παιδική παχυσαρκία

Επιπλέον, η παχυσαρκία καθιστά δυσκολότερο τον προγεννητικό έλεγχο και την καρδιοτοκογραφία κατά τον τοκετό.  Εξαιτίας των παραπάνω, αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες υποβοηθούμενου φυσιολογικού τοκετού ή τοκετού με καισαρική τομή.

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ