Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Μπορώ να νηστέψω στην εγκυμοσύνη;

_ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ_-Site.jpg

Η ισορροπημένη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη είναι ένας βασικός παράγοντας για τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της υγείας της μητέρας και κατ΄επέκταση και του εμβρύου, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την απρόσκοπτη ανάπτυξή του. Γι αυτό και πολλές γυναίκες ρωτούν τον ιατρό τους σε περιόδους γιορτών όπως το Πάσχα: «Μπορώ να νηστέψω στην εγκυμοσύνη;». 

Η απάντηση είναι ναι, αρκεί οι διατροφικές συνήθειες κατά τη νηστεία να παραμείνουν ισορροπημένες. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα νηστείας που περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση τηγανητά φαγητά, μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφών, όπως τα όσπρια, ή πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, δε μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση, ακόμα και εκτός νηστείας και εγκυμοσύνης, ισορροπημένη. 

Είναι γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της νηστείας και ανάλογα με τη διάρκειά της, υπάρχει ο κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, με σημαντικότερα την πρωτεΐνη, τον σίδηρο, το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 και τη βιταμίνη B12. Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή για όσο διάστημα διαρκεί η νηστεία κατά την εγκυμοσύνη, ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη πρόσληψη όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών, από πολλές διαφορετικές τροφές. 

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Πρόσληψη σιδήρου

Καλές πηγές για την πρόσληψη σιδήρου κατά τη νηστεία είναι τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το μαρούλι και το σπανάκι, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα αποξηραμένα φρούτα. 

  • Πρόσληψη βιταμίνης D

Ευτυχώς για όλους εμάς, ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D όχι μόνο τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σχεδόν όλο το χρόνο. Συμπληρωματικά με τον ήλιο, κατά τη νηστεία και την εγκυμοσύνη, μια καλή πηγή βιταμίνης D είναι τα μανιτάρια, ενώ υπάρχουν και τροφές που είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, όπως συγκεκριμένα δημητριακά και μαργαρίνες. 

  • Πρόσληψη ασβεστίου

Με το αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τη νηστεία, που αποτελούν τις κύριες πηγές του ασβεστίου, συνίσταται η πρόσληψη ασβεστίου από λαχανικά όπως η ρόκα, οι πικραλίδες και οι λαχανίδες, και άλλες τροφές όπως η σόγια, το ρύζι, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αποξηραμένα φρούτα, το μαύρο ψωμί και το γάλα βρώμης.  

  • Πρόσληψη πρωτεΐνης 

Κατά τη νηστεία, λόγω του αποκλεισμού από τη διατροφή των πουλερικών, του κόκκινου κρέατος και των αυγών, οι εγκυμονούσες μπορούν να πάρουν πρωτεΐνη από τροφές όπως τα φασόλια και οι ξηροί καρποί. 

  • Πρόσληψη βιταμίνης Β12

Όσον αφορά την πρόσληψη της βιταμίνης Β12, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα, μπορεί κατά τη νηστεία να προσληφθεί από θαλασσινά και το γάλα σόγιας. 

 

Συμπληρώματα διατροφής κατά τη νηστεία

Πολλές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη παίρνουν συνταγογραφημένα συμπληρώματα βιταμινών. Τα συμπληρώματα βιταμινών αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο πρόσληψης, ιδιαίτερα σε γυναίκες με αλλεργίες και γαστρεντερικά προβλήματα. Γι αυτό κατά την εγκυμοσύνη (αλλά και το θηλασμό), εάν μια γυναίκα πάρει την απόφαση να ακολουθήσει νηστεία, χρειάζεται να ενημερώσει τον ιατρό της, καθώς, ανάλογα με το τρίμηνο κύησης στο οποίο βρίσκεται και τη διάρκεια της νηστείας, μπορεί να απαιτείται η προσαρμογή των δόσεων των συμπληρωμάτων, ή η συνταγογράφηση τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589