Covid – 19 και Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας που περιλαμβάνει αρκετό άγχος και στρες, τόσο για την ίδια, όσο και για τους ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντος. Αυτό το συναίσθημα είναι ακόμα εντονότερο σε όσες βιώνουν μια εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της πανδημίας του Covid – 19.
Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δε δείχνουν ότι οι έγκυες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό. Ωστόσο, περιλαμβάνονται προληπτικά στη λίστα των ομάδων υψηλού κινδύνου, λόγω της επικινδυνότητας των ήδη γνωστών λοιμώξεων κατά την εγκυμοσύνη, όπως η γρίπη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενο, σε περίπτωση μόλυνσης, να έχουν σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας. Επιπλέον, συνυπολογίζεται στους λόγους πρόληψης και η ύπαρξη άλλων παθήσεων ή ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, όπως διαβήτης, υπέρταση, θρομβοφιλία, πολλαπλή κύηση, κλπ.
Προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η καθημερινότητα κατά την εγκυμοσύνη, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας απέναντι στον Covid – 19, χρειάζεται να αλλάξει στο βαθμό που έχει αλλάξει για όλους, περιλαμβάνοντας:
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
- Αποφυγή συγχρωτισμού και παραμονή στο σπίτι όσο το δυνατό περισσότερο. Σε περίπτωση κοινωνικών επαφών, χρήση των ατομικών μέσων προστασίας και διατήρηση απόστασης τουλάχιστον ενάμιση μέτρου από άλλους ανθρώπους.
- Μηδενική επαφή με ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τον Covid – 19.
Προγεννητικός έλεγχος και Covid – 19
Ταυτόχρονα με την τήρηση των προστατευτικών μέτρων, είναι αναγκαίο μια έγκυος να συνεχίσει τους προγραμματισμένους ή έκτακτους ελέγχους χωρίς φόβο, καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ακολουθεί υποχρεωτικά αυστηρά πρωτόκολλα, όπως ειδικό εξοπλισμό προστασίας και περιορισμό της επαφής κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων. Συμπληρωματικά μέτρα ανάλογα με την περίπτωση είναι ο συνδυασμός εξετάσεων σε μια επίσκεψη ή ακόμα και η επικοινωνία μεταξύ ιατρού και εγκύου μέσω βιντεοκλήσης.
Εάν παρόλα αυτά, μια έγκυος εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον Covid – 19, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον ιατρό της, προκειμένου να λάβει οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την απομόνωση στο σπίτι, την πραγματοποίηση εξέτασης για την ανίχνευση του ιού, τον επαναπρογραμματισμό εξετάσεων και ραντεβού, κ.ά.
Σε περίπτωση μόλυνσης από τον Covid – 19, χρειάζεται η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, ακολουθώντας αποκλειστικά τις οδηγίες του ιατρού. Ανάλογα με την περίπτωση και την ύπαρξη ή μη συμπτωμάτων, μπορεί η έγκυος να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή νοσηλεία. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μόλυνση από τον Covid – 19 μπορεί να αλλάξει τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης και του τοκετού(ως προς τον τρόπο και τη χρήση αναισθησίας), παρά μόνο σε ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο, όπως πνευμονία, και προχώρησαν σε πρόωρο τοκετό ή καισαρική τομή.
Τοκετός και Covid – 19
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη πολλές έρευνες, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο βρέφος κατά τον τοκετό, μέσω του αμνιακού υγρού, του πλακούντα ή κολπικών εκκρίσεων ή κατά το θηλασμό.
Πρίν ή κατά την προσέλευση για τοκετό, είναι πιθανό:
- Να ζητηθεί η πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ για τον Covid – 19 στην έγκυο και στο σύντροφο ή συνοδό της. Εάν ο συνοδός βρεθεί θετικός, δε θα του επιτραπεί η παραμονή στον τοκετό, γι αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχουν πάνω από ένας πιθανοί συνοδοί, για την ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη της εγκύου.
- Να υπάρχουν χρονικοί ή άλλοι περιορισμοί που αφορούν την παραμονή του συνοδού μετά τον τοκετό.
- Σε περίπτωση μόλυνσης, να γίνει νοσηλεία σε χώρο ειδικά για εγκύους με Covid -19, ο ιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό να χρησιμοποιήσουν ειδικές στολές προστασίας και να μην υπάρχει δυνατότητα παραμονής του συνοδού στο χώρο.
Θηλασμός και Covid -19
Ο θηλασμός σε μια μητέρα με Covid – 19 προτείνεται όπως σε όλες τις νέες μητέρες για τα πολλαπλά οφέλη του. Η μητέρα μπορεί να έρθει σε επαφή δέρμα με δέρμα με το βρέφος και να θηλάσει, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, αρκεί να:
- Πλένει σχολαστικά τα χέρια και τα σημεία του σώματος που έρχονται σε επαφή με το βρέφος.
- Φοράει μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
- Σε περίπτωση χρήσης θήλαστρου είτε από επιλογή της μητέρας, είτε ακολουθώντας οδηγίες του ιατρού, να γίνεται σχολαστική απολύμανση όλων των εξαρτημάτων πριν από κάθε χρήση.
Βρέφος και Covid – 19
Η πιο στρεσογόνα κατάσταση για έναν νέο γονιό είναι να νοσήσει το νεογέννητο παιδί του, γι’ αυτό και σε περίπτωση που ένα βρέφος βρεθεί θετικό στον Covid -19, η νοσηλεία του γίνεται ακολουθώντας τα ίδια ιατρικά πρωτόκολλα για ασθενείς με Covid -19, ακόμα και στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον ιατρό για να λύσει απορίες, να απαντήσει σε ερωτήματα και να δώσει οδηγίες.
Εμβολιασμός και Covid – 19
Καθώς ο εμβολιασμός είναι μέχρι στιγμής προαιρετικός, κάθε γυναίκα θα πρέπει να απευθύνει στον ιατρό της κάθε ερώτηση ή απορία σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Ο ιατρός μαζί με τη μητέρα μπορούν να πάρουν την τελική απόφαση, συνυπολογίζοντας τα οφέλη του εμβολιασμού, τις ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης και τις συνθήκες της καθημερινότητας της που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να νοσήσει.